Jonge kinderen in huis én ook genoeg tijd maken voor je partner en relatie. Bij sommigen draait het helemaal in de soep, terwijl anderen de combinatie prima voor elkaar lijken te hebben. Hoe komt dat, en vooral, wat zijn de ultieme tips? Wij vroegen aan het aan relatietherapeute Rika Ponnet.
Libelle Mama - Tekst: Leila Kandil
Kinderen spiegelen je relatie
Rika: “Wanneer je merkt dat je relatie moeilijk loopt, is een eerste belangrijke vraag die je jezelf kunt stellen: waarom slagen we er niet in om ouders én een liefhebbend koppel te zijn? Dan blijkt vaak dat bij de koppels bij wie het echt moeilijk loopt, er al wat aan de basis van die relatie schortte, ook voor er kinderen waren. Wanneer die relatie dan onder druk komt te staan, wordt het helemaal moeilijk.
Twee soorten koppels
Eigenlijk zou je koppels met kinderen kunnen opdelen in twee grote groepen:
- Sommige mensen hebben een hele grote drang om vader of moeder te worden en kiezen een partner in functie daarvan. In die relaties is een bepaalde angst om niet alleen te vallen of om geen kinderen te krijgen een belangrijke reden voor die relatie geweest.
- En dan heb je koppels die elkaar ontmoeten, elkaar heel graag zien en vanuit die relatie kinderen krijgen. Kinderen zijn dan de bekroning van die relatie, maar het eerste en het belangrijkste was die partner.
Het ene is niet fout en het andere is niet juist, maar in het eerste geval is er minder partnerschap en meer ouderschap. Eens die kinderwens is ingevuld, vragen zij zich weleens af: is dit nu wel de relatie waarin ik wil functioneren? Er wordt dan gemakkelijk gezegd dat de problemen begonnen toen er kinderen kwamen, maar vaak is dat niet helemaal juist, meestal waren die problemen er voordien ook al.
Waarom lukt het wel of niet: de oorzaken
Rika Ponnet: “Allereerst, het verschil tussen die koppels bij wie het helemaal de soep in draait en koppels waarbij het wel aardig lukt, komt van ergens.
- Wanneer een koppel kinderen krijgt, zetten die kleintjes een enorme druk op je relatie. Kinderen slorpen nu eenmaal veel van je tijd en energie.
- Maar daarnaast is er natuurlijk ook de relatie. En dan zie je dat de combinatie van die twee bij sommige koppels meteen voor een aantal nieuwe afspraken zorgt. Bij anderen zie je die nieuwe afspraken niet. Of komen ze toch zeker niet vanzelf. En dat zegt eigenlijk al meteen heel veel over hoe belangrijk die partner is.”
- Mensen in een relatie die van bij het begin al heel sterk was, slagen er vaak wel in om ook na de kinderen heel erg in elkaar te blijven investeren. Door te kijken naar hoe zij de dingen aanpakken, eens die grote druk van kinderen op hen rust, kun je veel leren.”
Kinderen en relatie combineren: 6 tips
1. Doe voldoende dingen samen, zonder kinderen
Rika: “Neem niet altijd en overal je kinderen mee naartoe. Zorg ervoor dat je elkaar nog voldoende te zien krijgt als man en vrouw en niet alleen als de ouders van jullie kinderen. Noem elkaar dus zeker ook nooit mama of papa. Koppels die dat doen, reduceren elkaar eigenlijk helemaal tot die ene rol en negeren de andere compleet. Tijd voor jullie zelf als koppel nemen, is echt heel belangrijk. Sommige koppels maken elk jaar een kinderloze vakantie. Dat is niet voor iedereen haalbaar, maar zorg, op jullie maat, voor voldoende momenten waarop je de relatie en je partner op de eerste plaats zet.”
2. Zet je kinderen niet altijd op de eerste plaats
Rika: “We voeden tegenwoordig heel participatief op. Onze kinderen worden bijna overal bij betrokken, ze zijn overal bij en ze mogen ons altijd en overal onderbreken. Maar ouders moeten op de momenten dat het kan ook nog de tijd hebben om met elkaar te communiceren. Maak afspraken zoals: wanneer mama en papa praten, komen jullie er niet tussen. De ouders zijn nog altijd de basis van het gezin. Als zij niet genoeg tijd voor elkaar maken, zal het gezin binnen de kortste keren op een zwak fundament balanceren.”
3. Wees wat minder perfectionistisch
Rika: “We leggen de lat heel hoog, vaak te hoog. En vooral dan de vrouwen, merk ik in mijn praktijk. We willen altijd aanwezig zijn en liefst ook altijd entertainen. Maar ik zou willen pleiten voor wat meer lui ouderschap. We mogen het af en toe echt wel eens gewoon laten betijen in plaats van altijd bezig te zijn. Op die manier schiet er nog maar heel weinig tijd over voor andere dingen en vaak ook voor die relatie met onze partner. Niet alles loopt zoals je het hoopt of dacht, hoe erg je ook je best doet. Neem daar vrede mee en doe het allemaal wat meer ontspannen. Dat komt je relatie ook ten goede.”
4. Wees milder voor elkaar
Rika: “We hebben allemaal een hele duidelijke mening over onze kinderen en hun opvoeding, hun vrijetijdsbesteding, hun kleding,… En daar hebben we veel conflicten over. Stel jezelf eens vaker de vraag wat de uiteindelijke impact van een bepaalde beslissing op je kind zal zijn. Is het verschil tussen één boterham of twee boterhammen met choco werkelijk zo groot? Kies je oorlogen en ga niet elke strijd aan. En wees mild voor elkaar. Wij vrouwen hebben vaak de neiging om te denken dat we van nature beter weten hoe het moet. Besef dat dat niet zo is. Maar dat je steeds alles vanuit jouw bril bekijkt en dat jouw idee over de dingen niet per se juist is.
Dat geeft ruimte in je hoofd en het maakt je rustiger. En het is heel waardevol voor je relatie om de andere even betekenisvol in de opvoeding te laten zijn als jij.”
5. Omarm het hier en nu
Rika: Leef hier en nu. Die eerste drie jaar zijn sowieso lastig. Die primaire zorg dag en nacht vraagt veel van je. Maar besef dat er nadien opnieuw meer ruimte komt. Dit passeert. Ouder zijn is vaak een heel dubbel gevoel. Het maakt je superblij, maar het is ook zwaar. Durf dat benoemen, weet dat het over gaat en geniet ervan. In latere fases worden sommige dingen gemakkelijker, maar dan zal je weer andere dingen missen.”
6. Doe af en toe iets voor jezelf
Rika : “Wat je voor jezelf doet, doe je ook voor je relatie. Wanneer jij een avondje met je vriendinnen op stap gaat, kom je als een ander mens weer thuis. En dat geldt natuurlijk ook voor je partner. Er is meer dan het gezin, meer dan enkel die kinderen en dat mag ook allemaal een plaats krijgen.”