Waarom kibbelen mijn partner en ik steeds over hetzelfde?
03 juni 2019
'De Expert' is een videoformat van dS waarin wekelijks één centrale, menselijke vraag beantwoord wordt door een expert terzake.
19 oktober 2022 Dagblad
Waarover liegen koppels het meest? Die vraag leidde maandagavond in De allerslimste mens ter wereld tot een lijstje met heel uiteenlopende antwoorden. Uit de juiste oplossing blijkt dat partners elkaar de meeste foefjes wijsmaken wat betreft problemen op het werk, bedrog, geldzaken en drugs- of alcoholgebruik. Is dat erg? Of klopt de leuze ‘wat niet weet, niet deert’? We vroegen relatietherapeute Vanessa Muyldermans om een eerlijk antwoord.
Het Nieuwsblad
De partners moeten eerst en vooral voor zelf uitmaken wat al dan niet schadelijk is voor hun relatie”, begint Vanessa Muyldermans. “Over het algemeen geldt dat zo open mogelijk zijn en alles vertellen aan je partner, en dat doen op een respectvolle, liefhebbende manier, het allerbeste is om het te doen werken. Ook het allermoeilijkste. Je weet immers op voorhand dat je partner het niet leuk zal vinden om te horen met wat je zit. Misschien zal het verdriet of boosheid veroorzaken. Hoe zwaar het ook is: ergens dien je het wel te vertellen. Doe je dat niet, dan houd je belangrijke informatie achter voor je partner en ontneem je de ander tools om actie te ondernemen. Je wederhelft kan er niets aan doen … omdat ‘ie van niets weet. Zo belanden jullie in een vicieuze cirkel.”
Open en eerlijk zijn tegen elkaar brengt echter wel een valkuil met zich mee. “Stel steeds in vraag voor wie die eerlijkheid het beste is: voor jou of voor de ander? Af en toe een compromis sluiten met jezelf om dingen niet te delen, moet eigenlijk kunnen. Het is soms beter om niet alles eruit te flappen om er zelf vanaf te zijn en alles bij de ander te leggen”, zegt de expert. Ze onderstreept wel dat je de aard van de dingen die je wil verzwijgen in zo’n geval juist moet inschatten. “Als je weet dat een geheimpje de functionaliteit van de relatie niet zal verstoren, dat het niet van elementair belang is voor het verdere verloop ervan en er eigenlijk niets mee te bereiken valt, kan je zaken voor jezelf houden.”
Bijvoorbeeld: je hebt een hekel aan de muzieksmaak van je partner. Vindt die het niet nodig dat je zijn muzieksmaak begrijpt? Dan hoef je het niet te vertellen. Stelt je lief op prijs dat jullie samen naar concerten van zijn favoriete bands gaan, maar zie je daar tegenop? Dan is het aangewezen om te vertellen dat je niet veel voor het genre voelt. “Laat steeds ruimte voor de reactie van de ander. Laat het onderwerp eventueel een paar dagen rusten en bekijk dan hoe jullie tot een compromis kunnen komen.”
De relatietherapeut maakt tot slot nog een onderscheid tussen verzwijgen en liegen om bestwil. “Verzwijgen is passief, liegen is actief iets anders gaan zeggen dan wat je voelt. Ik zou het niemand aanraden om loopjes te nemen met de waarheid. Probeer altijd zelf een ethische afweging te maken: heeft mijn partner deze info nodig om zich goed te voelen in onze relatie? Als een van beiden vijf keer op rij vreemdgaat en alle vrienden weten ervan… behalve de partner, dan is het ronduit gênant. Iemand zit blijkbaar met een nood, zonder ervoor uit te komen. Op die manier kan het koppel er geen werk van maken.
Onlangs verscheen een onderzoek waaruit blijkt dat er onder koppels nogal wat afgelogen wordt over geldzaken, zoals ook duidelijk werd in de top vijf antwoorden in De allerslimste mens ter wereld. “Ooit krijg je de rekening gepresenteerd”, zei relatiedeskundige Rika Ponnet daar eerder over in deze krant. “Je kan er dus maar beter snel over beginnen te praten. Je hoeft niet te wachten tot je gaat samenwonen. Samen de rekeningen doorploegen is een heel mooi teken van graag zien”, zei ze. Ze erkende ook dat er nog steeds een taboe rust op het geldthema binnen een relatie, wat niet zelden tot een breuk leidt.