Seks verandert alles: Door deze oefening uit de relatietherapie weet je beter hoe je lief denkt

05 januari 2023

Met één oefening zet relatietherapeute Rika Ponnet in onze podcastreeks ‘Seks verandert alles’ een koppel op een nieuw spoor. Hij wil meer en spannender seks, zij vindt hem een maniak. Dat is, kort samengevat, het verhaal. “Ik begreep hen allebei”, zegt Ponnet. “Maar zij begrepen elkaar niet. Dankzij deze oefening is dat uiteindelijk toch gelukt.” Die bepaalde oefening die je beter leert te weten hoe je lief denkt, doet ze hier alvast uit de doeken.

Het Nieuwsblad - Tekst: Kaatje De Coninck

Weten hoe je lief denkt: het is dé ultieme uitdaging in elke relatie. Zeker als het over verlangens gaat, want die blijven vaak onuitgesproken. Tot frustratie aan beide kanten. Rika Ponnet merkt het vaak, en heeft ook een tool in huis om te weten wat je daaraan kan doen: de empathie-oefening.

“Vaak kijken we enkel vanuit onze eigen behoeftes naar een relatie. De ander geeft mij niet wat ik nodig heb, klinkt het dan. Mensen doen dan vaak aan gedachten lezen: ze veronderstellen veel dat ze niet bij elkaar aftoetsen. Dan stel ik altijd de empathie-oefening voor: kruip in elkaars huid, en probeer je stap voor stap voor te stellen hoe de ander het beleeft. Wat doe jij? Wat doe ik? Hoe ervaren we dat van elkaar? Hoe voelt het voor de ander?”

Een heel concrete scène is daar best voor. Dat is wat ze in deze podcastaflevering doet: man komt fris gewassen en vol goesting de trap af, vrouwlief ligt ongeïnteresseerd in de zetel. Bij Rika leerden ze de rollen omkeren en zelf eens van trap naar zetel te switchen en omgekeerd. “Koppels kunnen dat thuis ook proberen”, zegt Ponnet. “Het klinkt simpel, maar dat is het niet. Je moet echt consequent in de huid van de ander blijven. En een tip: begin niet bij seksualiteit, dat is direct complex. Gewoon bij de dagdagelijkse dingen, die te vaak voor onbegrip zorgen.”