Vraag het aan Rika: “Help, mijn baas bepaalt onze affaire volledig”

19 augustus 2022

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: “Ik heb een affaire met mijn baas. Die loopt nu erg stroef en ik voel me een speelbal van zijn grillen. Hoe geraak ik uit deze benarde situatie?

Nieuwe Feiten - Radio 1

Carla schetst haar lastige situatie: "Mijn baas is een succesvolle professor en ondernemer mét charisma. Hij merkte me al snel op en startte een heus charmeoffensief. Aanvankelijk hield ik de boot af, want ik heb een relatie. Maar hij werd steeds overtuigender. Het begon met complimentjes over mijn uiterlijk en vervolgens probeerde hij me te kussen. Uiteindelijk duwde hij zelfs mijn hand tegen zijn broek. Zijn volharding werkte, want intussen hebben we zo’n achttal maanden een affaire."

“Maar die affaire loopt al een tijdje niet meer zo vlot” schrijft Carla. "Waar ik me in het begin aantrekkelijk en vrouwelijk voelde, slaat de balans nu door naar onbehagen. Soms negeert mijn baas me compleet, om me daarna weer te overspoelen met aandacht en attentie. Deze situatie plaatst me in een onderdanige positie en ik moet hengelen naar aandacht. Dat weerspiegelt helemaal niet wie ik ben."

"Ik kan mijn twijfels ook niet uiten, want hij bepaalt de spelregels. Ik wens mijn relatie niet te stoppen voor deze affaire en voel me hier niet goed bij. Eigenlijk wil ik niets uitbouwen met mijn baas. Waarom laten knappe, succesvolle, zelfstandige vrouwen zoals ik zich steeds verleiden door mannen met macht? Ik wil geen speelbal worden van zijn grillen. Hoe hou ik me toch sterk in deze benarde situatie? Maar bovenal: hoe geraak ik hier terug uit?”

Waarom laten knappe, succesvolle, zelfstandige vrouwen zoals ik zich steeds verleiden door mannen met macht?

Macht erotiseert 

“Vermoedelijk denken veel mensen na Carla’s verhaal: dumpen” reageert Rika. “Carla omschrijft zichzelf als een intelligente én succesvolle vrouw. Dan denk ik dat ze het antwoord op haar eigen vraag wel kent. Maar wat ik me écht afvraag is: Wat wil je, Carla?” Het avontuur terug opzoeken met een spannende affaire, is geen uniek scenario. Mensen willen veiligheid én avontuur. Naarmate relaties vorderen, blijkt dat wel vaker een uitdaging.

“Carla geeft aan dat ze haar relatie wil behouden. Daar vindt ze die veiligheid. Maar tegelijkertijd is ze meer bezig met plan B, de affaire met haar baas. Dat is veelzeggend.” Ponnet uit haar twijfels: “Iemand die jou tegen de muur duwt, jouw hand tegen zijn kruis duwt… dat lijkt me eerder grensoverschrijdend gedrag dan een verleidingspoging. Ik merk veel dubbele signalen. Niet elke vrouw zou zich in zo'n avontuur wagen."

Carla erotiseert macht. Is dat echt zo? Eigenlijk wel, zegt Ponnet. "We verbinden ons graag, vaak ten koste van onszelf, met machtige personen. Dat is zeker geen cliché dat alleen in heteroseksuele relaties speelt.”

We verbinden ons graag, vaak ten koste van onszelf, met machtige personen.

In deze affaire speelt een narcistische dynamiek, vertelt Ponnet. “Carla’s zelfwaarde is waarschijnlijk eerder laag. Mogelijk vindt ze het om die reden fijn om met hem verbonden te zijn. Ze blijft immers proberen de affaire om te buigen, ze wil het gesprek aangaan met haar baas. Nergens hoor je echt dat ze dit wil stoppen, tenzij dan in de laatste zin. Je leest geen definitief besluit.”

Luister naar deze aflevering van 'Vraag het aan Rika' via Radio 1 Select.
Zin in meer? Ga dan naar het overzicht met alle afleveringen van 'Vraag het aan Rika'.