Vraag het aan Rika: hoe kies ik het goede kerstcadeau?

23 december 2021

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: "Hoe kies ik het goede kerstcadeau?”.

Nieuwe Feiten - Radio 1

 

 

De luisteraarsvraag komt deze week van Martha. Zij schrijft: “Ik ben 34 jaar en ik kom uit een groot gezin met 5 broers en zussen. We kunnen het heel goed vinden met elkaar en ik ben oprecht blij met hen, maar op één punt vinden we elkaar niet. We zijn allemaal heel slecht in het geven, ontvangen en kiezen van cadeaus voor elkaar. De stress begint al in september als ik een nieuwjaarsgeschenk wil zoeken voor elk van hen. We hebben ooit afgesproken om niets meer te geven, maar dan gaf mijn zus toch een cadeau en voelden we ons allemaal schuldig en gierig. We hebben nu afgesproken om een cadeau te kopen ter waarde van 100 euro, maar dat vind ik nog steeds heel moeilijk. Ik kocht al een aantal dingen die ik nooit meer zag en ik heb ook al de ontgoocheling in de ogen gezien bij het geven van mijn geschenken. Ook de geschenken die ik krijg, vind ik dwaas. Hoe pak ik dit probleem het best aan?”

“Daar hebben we allemaal ervaring mee denk ik”, lacht Rika. “Cadeaus geven is vaak een heikel punt. De Aziatische cultuur heeft dat op een erg goede manier opgelost, daar mag je je cadeau niet openmaken in het bijzijn van anderen, zodat je hen een ontgoochelde blik kan besparen.”

“Het probleem doet zich vaak voor bij het kiezen van een cadeau. Met wat doe je iemand nog een plezier? Iedereen lijkt alles te hebben. Als je niet spontaan weet wat je wil kopen voor iemand, dan kom je vaak bij iets onnozel uit. Maar niets geven is vaak ook niet de oplossing, omdat het een impact kan hebben op de relatie.”

Koop iets wat je zelf mooi vindt

“Als je een cadeau wil geven aan iemand, denk je vaak dat dit cadeau afgestemd moet zijn op de ander en je je goed moet informeren op voorhand. Maar dat blijkt niet zo’n goede strategie. Een recent onderzoek formuleert een betere strategie, namelijk dat je iets geeft waar je zelf ook tevreden mee zou zijn of wat je zelf erg mooi vindt. Dat zorgt dan voor een vorm van verbinding, waarbij je een deel van jezelf deelt met de ander”, verklaart Rika. 

“Ook een geschenk dat moeite heeft gekost, bijvoorbeeld iets dat je zelf gemaakt hebt, kan charmeren. Dat toont al sneller dat je iemand graag ziet. Als dat niet lukt, is geld geven ook altijd een goede optie. Steek het geld bijvoorbeeld in een mooi kaartje. Zelfontplooiing is een diep menselijke behoefte. Door geld te geven, draag je bij aan de ontplooiing van die persoon voor het komende jaar. Dan hoef je je cadeau nadien niet in te ruilen en kan je er verder iets mee doen wat je graag wil doen”, besluit Rika.

Rika Ponnet · Hoe kies je een goed kerstcadeau?