Vraag het aan Rika: "Hoe moet ik mijn online geliefde loslaten?"

18 maart 2023

Wat als je ondanks je gelukkige relatie toch gevoelens hebt voor iemand anders? Iemand die ook verliefd is op jou, maar met wie je enkel online contact hebt. Radio 1-luisteraar Tine worstelt ermee. Relatietherapeute Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Online contact kan heel krachtig zijn, maar het is geen goed idee dat Tine en die man elkaar zouden zien.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Tine heeft al jaren een vaste relatie waarin ze gelukkig is. Maar er zijn ook gevoelens voor een ander. “Sinds een jaar heb ik ontdekt dat een Duitse vriend die ik al jaren ken dezelfde gevoelens heeft als ik voor hem.  Intussen ben ik nog altijd met mijn lief van toen samen, en hebben we 2 kindjes. Hij is een fantastisch vader, onze relatie is stabiel en voorspelbaar, en ik vind samenzijn met hem nog altijd heel waardevol.”

“Het contact met die Duitse vriend is heel intens en intiem. We chatten en bellen, maar hij is bang om elkaar te zien. Het zou het verlangen erger maken en hij wil geen ontrouw plegen. Ikzelf wil vooral een realitycheck, en ‘rode vlaggen’ bij hem ontdekken, want fantasie is altijd sterker dan realiteit. Onlangs heb ik het chatten toch stopgezet omdat het mentaal te zwaar werd, want er kwam maar geen ontmoeting. Hoe kan ik hem loslaten?”        

“Ik begrijp dat dit zwaar weegt” zegt Rika Ponnet. “Het is een beetje afscheid nemen van je niet-geleefde levens. Je weet nooit wat het had kunnen zijn. En veel mensen hebben het daar heel moeilijk mee. Als je kiest, verlies je.”

Tine loste het een tijd op door online contact, “En dit kan heel krachtig zijn. Nog krachtiger dan elkaar op onregelmatige basis zien. Het is een soort van bubbel waarin mensen elkaar meermaals per dag horen. Een soort vluchtroute als het in het gewone leven een beetje saai is.”

“Op deze manier ontstaan er vormen van lijden die vroeger niet bestonden. Je moest toen al beginnen naar Duitsland bellen of brieven schrijven: je kon niet die mate van intimiteit uitbouwen en ervaren die je nu via de sociale media hebt. Maar vandaag kan je alles online benoemen, zeggen en uitspreken. De seksualiteit wordt dan wel niet fysiek waargemaakt, maar je kan elkaar zo gek maken dat er een enorme spanningsboog ontstaat.”

Net daarom vindt Rika Ponnet het geen goed idee dat Tine en haar Duitse vriend elkaar zouden zien. “Dat Tine meteen ‘rode vlaggen’ gaat ontdekken, geloof ik niet. Er is een intensiteit opgebouwd die supergroot is. Op het moment dat ze hem ziet, gaat ze dat willen consumeren. Maar na die periode van ‘dat is het, hier moet ik voor gaan’, komt de realiteit langzaam binnensijpelen.”

“Dit is een obsessie” zegt Rika Ponnet. “Maar ik weet uit de praktijk, en ik hoop dat dat Tine een beetje troost brengt: obsessies lopen af. De tijd zorgt er echt voor dat dit uitgesleten raakt, en dat je op een bepaald moment zelf beseft hoe gek je was, en wat je op het spel hebt gezet. ‘Uit het oog uit het hart’ is hiervoor een goede strategie.”

Maar wat maakt nu dat Tine dit zo alles zo aantrekkelijk vindt? “Dat is ook iets waar ze mee aan de slag kan. Welke delen van zichzelf ontwikkelt ze te weinig? Zijn er te weinig passies in haar leven die ze ook op andere manier kan sublimeren? Tine kan dit bijvoorbeeld invullen door bepaalde hobby’s en vriendschappen. Ze moet iets anders zoeken waardoor ze voelt dat ze leeft. Ze gaat best op zoek naar een nieuwe passie.”

Luister naar deze aflevering van 'Vraag het aan Rika' via Radio 1 Select.
Zin in meer? Ga dan naar het overzicht met alle afleveringen van 'Vraag het aan Rika'.