WARM AANBEVOLEN >> Tweedaagse voor singles die opnieuw willen uitreiken!
20 februari 2024
WARM AANBEVOLEN! Samen met Kathleen Tobback organiseert collega Catherine een tweedaagse voor singles op 22 en 23 maart in Mechelen. Spread the word!
23 december 2021 Radio Podcast
Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke week langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. “Kunnen antivaxers en gevaccineerden samen kerst vieren?” wil luisteraar Chris weten.
Nieuwe Feiten - Radio 1
De vraag komt deze week van luisteraar Chris: "Dit jaar kijk ik tegen de feestdagen op. Ik denk dat de kans groot is dat er ruzie zal gemaakt worden. Het zit namelijk zo: mijn schoonbroer is een notoir antivaxer en voor geen enkele rede vatbaar. Hij was altijd een beetje het buitenbeentje, het kneusje. Hoe gaan we hier het best mee om? Maar vooral: hoe maken we er toch nog een gezellige kerst van?"
"Je kan met een probleem, zeker dit specifiek kerstprobleem, op twee manieren omgaan", vertelt Rika. "Je kan er van weglopen en erover zwijgen. Maar waarschijnlijk wil Chris toch liever de kalkoen eten op Kerstmis", aldus Rika.
“Feiten werken niet, dat stel ik in al die discussies altijd vast. Zo lang we op die inhouden blijven spelen, blijven we daarin vasthangen en wordt de tegenstelling steeds groter.”
"Feiten werken niet, dat stel ik in al die discussies altijd vast."
Rika zat al enige tijd met het vraagstuk: 'Hoe komt het nu dat we daar maatschappelijk zo op vastlopen?' "Het doet mij denken aan wat ik zie dat er op microniveau in intieme relaties zoal afspeelt. Het zijn altijd twee partijen die allebei het gevoel hebben van ‘zoals ik het voel, zoals ik het zie: zo is het'.”
“We moeten kijken op het emotionele niveau. Zodra we voorbij het ‘niet-meer-luisteren-naar-elkaars-inhouden’ zijn en het dan vastloopt, is dat altijd omdat daaronder bepaalde emoties zitten die niet erkend worden", zegt Rika.
Chris schrijft ook: “Hij was altijd het kneusje”, wat geen toeval is volgens Ponnet. “Ik zie dat wel vaker. Ik denk dat het iemand is die in de loop van zijn leven wel al moeite heeft gedaan om erkenning te krijgen. We hebben allemaal te maken met verlies en angst. We vragen ons af: ‘Gaat het nog wel goedkomen?’."
"Als een discussie vastloopt, begint het met het stoppen van elkaar aan te vallen. We noemen dat de-escalatie."
Als een discussie vastloopt, begint het met het stoppen van elkaar aan te vallen.
Het erkennen van een verschil is een goed begin volgens Rika. "Je komt maar tot verbinding - niet door de andere af te wijzen - maar door bereidheid te tonen. Door je hand uit te steken. Dat is ook net die symbolische waarde van kerst.”
"Waarom willen we altijd per se ons gelijk halen?", vraagt Rika. "Waarom kunnen we niet accepteren dat er een andere groep is? Het is heel typisch dat, als we angstig zijn, we een externe oorzaak zoeken. Dan is het heel makkelijk om de oorzaak bij een ander te leggen. De oorzaak is niet de andere, de oorzaak is het virus. De vijand is het virus, de vijand is niet de andere. Als we daar zitten, dan denk ik dat we weer een stuk tot verbinding kunnen komen", besluit Rika.