Vraag het aan Rika: “Ik heb ontdekt dat ik 2 halfbroers heb. Moet ik contact met hen zoeken?”

21 augustus 2022

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Ze buigt zich over de vraag van Sylvie: “Bij het opruimen van mijn ouderlijk huis heb ik ontdekt dat ik twee halfbroers heb. Ik worstel daar enorm mee. Zoek ik contact met hen, of doe ik dat beter niet?”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Luisteraar Sylvie (32) zit met een dilemma. Haar vader (82) stierf recent ten gevolge van Covid. Haar moeder, die heel wat jonger was dan haar vader, overleed 2 jaar geleden aan kanker.

Sylvie is enig kind en is sinds kort begonnen met het opruimen en leegmaken van haar ouderlijk huis. Zo heeft ze foto’s gevonden van haar vader met een ander gezin. Er zijn ook documenten die tonen dat ze twee halfbroers heeft. “Ik was ontzet, want ik wist niets van dit alles” schrijft ze. “Ik heb nog een tante aan moeders kant, en die bevestigde dat mijn vader gehuwd was geweest voor hij met mijn moeder begon, maar meer weet ik niet. Ik worstel enorm met dit gegeven. Moet ik het zo laten? Of moet ik toch contact zoeken met hen?”

“Ik denk dat we soms onderschatten hoeveel geheimen er in families zijn” reageert Rika Ponnet.  En wat het hier zeker moeilijk maakt, zegt ze, is dat het vertrouwen van Sylvie in haar ouders aangetast wordt.  Want wat werd er misschien nog meer verzwegen? “Er is ook geen mogelijkheid meer om dat te gaan aftoetsen en te gaan bevragen. Want er zal uiteraard wel een uitleg voor zijn dat mensen zo’n radicale beslissing nemen.” Sylvie dacht ook altijd dat ze enig kind was, en nu blijkt dat toch niet zo te zijn.  “En dan gaan mensen ook wel eens fantaseren over lange familietafels en leuke feesten.”

Ik zou Sylvie aanraden om eerst uit te zoeken: ‘Wat doet dit met mij?'

Niet meteen contact zoeken

Toch zit er een gevaar in meteen contact gaan zoeken, vindt Rika. “Ik zou haar aanraden om niet direct actie te ondernemen, maar eerst eens voor zichzelf uit te zoeken: ‘Wat doet dit met mij?’ Want dit is bijna een shock waarin je terechtkomt.” 

Rika raadt Sylvie aan om contact op te nemen met de tante, die wél op de hoogte was. En misschien zijn er nog meer familieleden waar een gesprek mee mogelijk is? 

“In tweede instantie zou Sylvie best uitzoeken wat ze van het contact verwacht” zegt Rika. “Want vaak hebben mensen onrealistische verwachtingen bij hun zoektocht naar verloren familieleden. Je ziet dat ook bij mensen die geadopteerd zijn. Heel vaak valt dat tegen, en zijn dat enorm pijnlijke ervaringen. Vermoedelijk weten de zonen ook niet dat zij bestaat. Wat gaat dat met hen doen?”

Tussenfiguur inschakelen

Indien Sylvie vervolgens toch zou beslissen om contact op te nemen met haar halfbroers, schakelt ze best een tussenfiguur in. Het voordeel daarvan is dat je dit alles op een discrete manier kan doen. De tussenfiguur zou bijvoorbeeld eerst al kunnen melden dat die man gestorven is, “en dan zien wat de reactie is, zonder andere gegevens vrij te geven. Omdat ik vermoed dat het toch wel een explosieve situatie kan zijn.”

Blijken de halfbroers er rustig op te reageren, kan Sylvie alsnog op neutraal terrein een gesprek hebben, ook weer met een tussenfiguur erbij. “Maar het allerslechtste wat ze kan doen is hier heel grote verwachtingen rond hebben. De fantasie van een happy family lijkt me te ver gaan, die zal zelden of nooit uitkomen.”

Het allerslechtste wat ze kan doen is hier heel grote verwachtingen rond hebben.

“Neem je tijd, en probeer eerst in je eigen omgeving in het reine te komen met dit verhaal” geeft Rika als finaal advies.  “En kijk dan binnen dit en een paar maanden wat het verhaal met je doet. Misschien heb je vrede met wat je dan weet, en kan je verder.”

Luister naar deze aflevering van 'Vraag het aan Rika' via Radio 1 Select.
Zin in meer? Ga dan naar het overzicht met alle afleveringen van 'Vraag het aan Rika'.