Vraag het aan Rika: "Ik krijg de job waar mijn beste vriendin ook voor solliciteerde"

15 augustus 2022

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: "Ik ontmoette mijn hartsvriendin op het werk. We namen samen deel aan een intern examen. Ik heb de job, zij niet. Hoe breng ik het nieuws?"

Nieuwe Feiten - Radio 1

Marissa heeft het echt getroffen met haar werk: “Vijf jaar geleden begon ik met een nieuwe job en het contact met de collega’s is erg goed. Eén collega werd zelfs een echte hartsvriendin.” Met z’n tweeën bereidden ze zich voor op een intern examen. Ze koesterden geen hoge verwachtingen. Maar tot Marissa’s grote verbazing slaagde ze met vlag en wimpel én kreeg ze de job aangeboden. Een boost voor haar zelfvertrouwen, maar hoe vertelt ze haar collega het nieuws? “Ik zou het erg vinden als dit onze vriendschap schaadt. We moeten ook verder werken met elkaar…”

"Je bent niet elkaars concurrent" 

Rika Ponnet begrijpt Marissa’s bezorgdheid: “De hiërarchie in de relatie wijzigt, de vriendschap kan een andere kleur krijgen.”

Onze kijk op solliciteren moet anders, vindt ze. Een job niet bemachtigen betekent niet dat je faalt, zegt Ponnet. “Dit kan een basis zijn om het gesprek te beginnen. Misschien was de ene gewoon de meest geschikte voor die plaats. Dit doet de capaciteiten van haar vriendin niet teniet. Je bent niet elkaars concurrent.”

Een job niet bemachtigen betekent niet dat je faalt

Vriendschap op de werkvloer is belangrijk, benadrukt ze. “Mensen presteren beter in een omgeving waarin sprake is van vriendschap.”

Bij een gesprek zijn twee scenario’s mogelijk: “De vriendin kan jaloers reageren.” Tegenspreken helpt niet, zegt Ponnet. “Het is belangrijk om die emotie te valideren.” Jezelf verantwoorden of de gevoelens van de ander proberen te wijzigen, is niet nodig. “Uit schuldgevoel op andere domeinen compenseren, maakt de vernedering compleet.”

Uit schuldgevoel op andere domeinen compenseren, maakt de vernedering compleet

Open communiceren, biedt een uitweg, zegt Ponnet. “Benoem gerust dat je het zelf moeilijk vindt en vraag hoe de ander zich voelt. Probeer dat antwoord te erkennen.”

De vriendin kan ook positief reageren. “Ze kan er inderdaad ook totaal niet van wakker liggen.” Maar dat de relatie ten gronde zal wijzigen, staat buiten kijf, besluit Ponnet.

Luister naar deze aflevering van 'Vraag het aan Rika' via Radio 1 Select.
Zin in meer? Ga dan naar het overzicht met alle afleveringen van 'Vraag het aan Rika'.