Vraag het aan Rika: "Ik raak niet uit de friendzone"

21 februari 2023

Wat als je al drie jaar verliefd bent op een leuke vrouw, maar niet uit de ‘friendzone’ kan ontsnappen? Wat als er af en toe wel eens “iets” gebeurt, maar er paniek bij haar uitbreekt wanneer het woord ‘relatie’ valt? Relatietherapeute Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Aan de basis van zo’n gedrag ligt vaak iemand die zelf veel angst heeft voor verbinding, en die dat kan projecteren op de andere.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Philippe (46) is al drie jaar verliefd op “een leuke vrouw”, maar raakt niet uit de ‘friendzone’: “We gaan vaak samen eten, en slapen op vakantie in hetzelfde bed. Dan durft er al eens iets te gebeuren, alleen kussen doen we niet. Ze heeft een hechte band met mijn vrienden en familie, zelfs met mijn kinderen, maar als het onderwerp ‘relatie’ aan bod komt, zegt ze dat ze niet verliefd is en twijfelt. Toch zegt ze niet ‘volledig neen’. Ik kan haar niet loslaten. Hoe kan ik dit doorbreken?”

“Philippe neemt al drie jaar genoegen met een neen, die geen volledige neen is” reageert Rika Ponnet. “Wat vaak speelt in zulke situaties, is de angst voor de verlieservaring. Hij heeft hier al drie jaar in geïnvesteerd, en de angst om met lege handen achter te blijven, zorgt ervoor dat hij er heel gefixeerd verder mee blijft doorgaan.”

Rika Ponnet adviseert Philippe om te voelen wat de situatie met hem doet. “Als hij bij mij zou langskomen, zou ik hem vragen wat er bij hem voor zorgt dat hij al drie jaar haar twijfel als zijn anker neemt. Philippe beweert wel dat hij intimiteit wil, maar kiest al drie jaar voor iemand die hem dat niet geeft. Aan de basis van zo’n gedrag ligt vaak iemand die zelf veel angst heeft voor verbinding, en die dat kan projecteren op de andere. Philippe kiest voor iemand die onbereikbaar blijft en dat is een oud patroon.” 

Of dit verhaal kan blijven duren, kan Rika Ponnet moeilijk inschatten, al vindt ze dat Philippe duidelijker zijn grenzen moet aangeven.“Ik ben er zeker van dat Philippe de hele tijd het initiatief neemt. Hij kan best het initiatief ook van haar kant laten komen, en kijken of er dan nog wel initiatief komt. Die kans is reëel, want zij is er uiteindelijk ook al drie jaar mee bezig.”

“Zij geniet blijkbaar wel van het feit dat hij haar graag wil. Al zie je in dit soort dynamieken eenzelfde patroon: wanneer degene die altijd aanklampte, zich uit de relatie terugtrekt, dan wordt degene die altijd aangeklampt werd zich ervan bewust dat de andere opeens niet meer beschikbaar is. De rollen kunnen dan omgekeerd worden. Maar een gevaar is dan dat je in een dynamiek van aantrekken-afstoten belandt. Dit blijft duren tot een van beiden ervoor kiest om de grens te trekken. De kruik gaat te water tot ze barst.”

Luister naar deze aflevering van 'Vraag het aan Rika' via Radio 1 Select.
Zin in meer? Ga dan naar het overzicht met alle afleveringen van 'Vraag het aan Rika'.