Vraag het aan Rika: “Ik voel me tweede viool in vergelijking met zijn ex-vrouw”

24 november 2021

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: “Ik heb eindelijk een eerste relatie op mijn 45ste. Het gaat prima, maar ik maak mij zorgen om zijn ex-vrouw. Zij zijn 2 jaar geleden na een relatie van 21 jaar uit elkaar gegaan als vrienden, maar toch is zij nog erg aanwezig in zijn leven. Ik voel me tweede viool in vergelijking met zijn ex-vrouw. Hoe doen andere mensen dat?

Nieuwe feiten - Radio 1

Luisteraar Veerle stuurde dit: “Ik ben mijn hele leven single geweest. 18 maanden geleden besloot ik om internetdating een kans te geven en mét succes, want ik heb de ideale man ontmoet. Het gaat prima, maar ik maak mij zorgen om zijn ex-vrouw. Zij zijn 2 jaar geleden na een relatie van 21 jaar uit elkaar gegaan als vrienden. Ze hebben samen twee kinderen van 18 en 20 jaar oud en hebben besloten een goede onderlinge relatie te behouden ten voordele van de kinderen. En omdat hij zelf als kind van gescheiden ouders in een slechte omgeving opgegroeid is. Daardoor is zijn ex-vrouw nog erg aanwezig in zijn leven en wil hij bijvoorbeeld zijn verjaardag niet met mij vieren maar met zijn ex-vrouw en kinderen. Ik voel me tweede viool in vergelijking met zijn ex-vrouw. Hoe doen andere mensen dat?”

Hoe doen andere mensen dat?

“Zulke verhalen zijn altijd erg moeilijk en pijnlijk”, aldus Rika. “Ik denk dat veel mensen zullen denken dat de man het goed aanpakt, maar ik vind toch dat hij zich egoïstisch gedraagt. Een goede relatie onderhouden met je ex-vrouw is prima en mooi, maar de wijze waarop het in dit verhaal gebeurt, lijkt me toch eenzijdig. Ik begrijp dus heel goed dat Veerle het gevoel heeft dat ze de tweede viool is.”

“Een verjaardag vieren is een heel symbolische gebeurtenis. Je kiest ervoor om deze dag te vieren met mensen die belangrijk voor je zijn. Ik begrijp dan ook dat de man in kwestie zijn verjaardag met zijn kinderen wil vieren. En het kan goed zijn dat de kinderen ervoor kiezen om de ex-vrouw bij de viering te betrekken. Maar het is afschuwelijk om de nieuwe partner zomaar buiten te sluiten. De man heeft er tenslotte voor gekozen om een nieuwe relatie aan te gaan. Hij zou zijn nieuwe partner dan ook een waardige plaats in zijn leven moeten toekennen en ook symbolische gebeurtenissen met haar willen vieren”, verklaart Rika.

“De man zou dus zijn nieuwe partner best betrekken in zijn verjaardag of erkennen hoe moeilijk het is om haar niet te betrekken. Het kan eveneens zijn dat de man met een schuldgevoel worstelt naar zijn kinderen toe door zijn eigen gebroken jeugd en daarom ervoor kiest om de verjaardag met ex-partner en kinderen te vieren. Maar dan is het nog aanbevolen om dit te erkennen aan de nieuwe partner. Hij moet beseffen dat wat hij doet niet evident kan zijn voor de ander. Tenslotte kan je de ervaring ook opdelen en ‘s middags met de kinderen gaan eten en ‘s avonds met de nieuwe partner. Zo krijgt iedereen een plaats die hem of haar toekomt.”

Liefde kent geen grenzen, maar tijd wel

“Liefde is plastisch en kent geen grenzen. Het is niet omdat je iemand graag ziet, dat je iemand anders niet meer graag kan zien. De tijd die je aan liefde kan spenderen is echter wel eindig, want je hebt tenslotte maar 24 uur in een dag. Er is ook geen hiërarchie in de liefde. Als je jonge kinderen hebt, is het vanzelfsprekend dat je je eigen behoeften aan de kant schuift als er iets mis is en dat zij prioriteit zijn. Maar dat betekent niet dat kinderen liever gezien worden dan een partner”, aldus Rika.

Durf te praten

“Tenslotte is het belangrijk dat je ook zelf de stap durft te zetten om je gevoelens te uiten. Voel je je afgewezen en wil je dat je partner anders met je omgaat? Durf dan zelf het gesprek met hem te starten. In essentie zal hij het niet zo bedoeld hebben. Veronderstel dus niets en bespreek het met elkaar. Dat zorgt voor een positieve boodschap.”

“Soms scheiden mensen en zijn ze toch nog samen. Ze wonen dan elk op een ander adres omdat ze het niet meer fijn vonden om samen te leven, maar ze blijven toch elkaars prioriteit. Dat kan hier ook het geval zijn. Het is belangrijk om ook dan met elkaar in gesprek te gaan”, besluit Rika.

Rika Ponnet · "Ik voel me tweede viool in vergelijking met zijn ex-vriendin"