Vraag het aan Rika: “Ik vond een doos pikante foto’s van mijn voormalige huisbazin, wat moet ik ermee doen?”

19 november 2023

Kevin woont sinds kort in een nieuw huis. Op zolder vond hij een doos met expliciete foto’s van zijn voormalige huisbazin, en brieven vol erotische fantasieën. Hij twijfelt of hij dit moet signaleren. Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika'.

Nieuwe Feiten - Radio 1

Kevin ging enkele maanden geleden samenwonen met zijn vriend. “We huurden een klein, supergezellig huisje en voelden ons er meteen thuis. Toen onze huisbazin deze zomer liet vallen dat ze het huisje graag zou verkopen, hebben we meteen een bod gedaan en werden we eigenaar van ons droomhuisje.”

“Ondertussen is er een probleem opgedoken met de spullen van onze voormalige huisbazin.  Bij het opruimen van de zolder hebben we namelijk een doos gevonden, vol met expliciete foto’s. Meestal staat ze op die foto’s zonder kleren en in uitdagende houdingen. In die doos zaten ook uitgeprinte mails van diverse mannen, vol met verliefde gevoelens en erotische fantasieën. Uit de periode dat ze nog getrouwd was.”

“Onze voormalige huisbazin is die doos duidelijk vergeten. Of niet? Misschien komt ze die doos ooit wel ophalen? Moeten we dan doen of we niet weten wat erin zit?  Moeten we de doos teruggeven? Bij het oud papier zetten? Verbranden?”

Hoe kijken we naar mensen? Rika Ponnet is onlangs een mooie metafoor tegengekomen die aansluit bij de vraag van Kevin: “Iedereen heeft een etalage, een winkel en een magazijn.”

“De etalage is hoe Kevin en zijn vriend de huisbazin kennen: ze lijkt een leuke, vlotte, gescheiden vrouw.  In de winkel staat wat we delen met de mensen die we wat beter kennen, meestal gaat het om sociaal acceptabele dingen.  En tenslotte is er het magazijn: de plaats waar er dingen gebeuren die niet zo sociaal aanvaard zijn, een plaats waar we gevoelens van schaamte rond hebben.” 

Kevin gaat uit van een schaamtelijk verhaal

“Ik vraag mij in eerste instantie af wat Kevin met de doos zou doen, als er gewone familiekiekjes inzaten” zegt Rika. “Dan zou hij de huisbazin even bellen en laten weten dat hij een doos met persoonlijke dingen gevonden had.  Wat houdt Kevin tegen om dat met deze doos ook te doen?”

Misschien is de huisbazin de doos echt wel vergeten? En zal ze gegeneerd zijn als Kevin belt? Rika denkt van niet. “Meestal vergeten mensen niet wat ‘in hun magazijn’ staat. Het zou zelfs kunnen dat ze het kinky vindt dat anderen op die doos stoten. Maar misschien is ook een heel ander verhaal: ik zie in mijn praktijk wel vaker mensen die in het verleden dingen hebben gedaan waar de doorsnee man of vrouw van schrikt. Of net niet. ” 

“Kevin en zijn vriend gaan sowieso uit van een schaamtelijk verhaal. Maar mogelijk wist zelfs haar partner van die doos. Weten wij veel. ”

Wat moet Kevin doen?

“Kevin zou best bellen met de huisbazin om haar te vertellen dat hij de doos gevonden heeft, en doen alsof hij het de normaalste zaak van de wereld vindt. We zijn 2023. Ik vind het zelfs wat grappig. Misschien komt er zelfs een leuk gesprek uit voort?”

Luister naar deze aflevering van 'Vraag het aan Rika' via Radio 1 Select.
Zin in meer? Ga dan naar het overzicht met alle afleveringen van 'Vraag het aan Rika'.