WARM AANBEVOLEN >> Tweedaagse voor singles die opnieuw willen uitreiken!
20 februari 2024
WARM AANBEVOLEN! Samen met Kathleen Tobback organiseert collega Catherine een tweedaagse voor singles op 22 en 23 maart in Mechelen. Spread the word!
19 september 2023 Radio Podcast
Wat als je graag een nieuwe relatie zou starten, maar dat niet durft vanwege je ziekte? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Durf te leven, en besef dat iedereen een rugzak meedraagt.”
Nieuwe Feiten - Radio 1
De vraag van Annemie: “Er is een kans dat ik herval na borstkanker. Kan ik het maken om een nieuwe relatie te starten?”
Annemie is 51 en moeder van twee dochters. “Ik ben bijna 4 jaar geleden gescheiden, en leerde ook een nieuwe partner kennen. Ik had meer dan twee jaar een relatie met hem. Maar tijdens die relatie kreeg ik totaal onverwacht het nieuws dat ik borstkanker had. Het bleek om een invasieve tumor te gaan, die op tijd ontdekt werd. De prognose was vrij goed, maar ik moest wel chemo, een operatie en een lange revalidatie meemaken.”
“Tijdens mijn revalidatie liep mijn relatie ten einde, vooral omdat er door mijn ziekte geen ruimte was om een relatie te hebben. Intussen ben ik vier maanden alleen, en mijn dochters slaan hun vleugels uit. Op langere termijn zou ik opnieuw een duurzame relatie willen aangaan, liefst voor de rest van mijn leven. Maar afgewezen worden omwille van mijn ziekte lijkt me heel pijnlijk.”
“Mijn behandeling is goed verlopen, maar ik blijf natuurlijk kans hebben op slecht nieuws. Want 1 op 5 vrouwen hervalt. Met mijn type tumor zou dat slecht nieuws zijn. Kan ik wel een nieuwe relatie aangaan in die omstandigheden?”
Het antwoord van Rika Ponnet
“Dit is eigenlijk een ethische vraag” reageert Rika Ponnet. “En als mensen ethische vragen stellen in de context van intieme relaties zit daar meestal iets anders onder. Onzekerheid bijvoorbeeld. Hier is er bijvoorbeeld al een relatie stukgelopen op dat kankerverhaal. En dat heeft natuurlijk een enorme impact op hoe je naar jezelf kijkt.”
Na doodsangst volgt levensangst
“Kanker doet enorm veel met mensen. Er is een periode dat je identiteit samenvalt met heel dat kankerverhaal. Er is doodsangst. En als die wijkt, moet je terug naar het leven. En dan zie je dat er ook levensangst is. Want durf je nog wel opnieuw ten volle leven? En je opnieuw blootstellen aan mogelijke afwijzingen?”
“Bij Annemie zie ik ook het idee dat ze de andere niet tot last mag zijn. Misschien heeft dat ook wel een rol gespeeld in het afspringen van haar vorige relatie? Maar voor iemand zorgen kan net een versterkende ervaring zijn: het gaat dan om ‘mogen zorgen’ voor iemand. Je laat je partner toe in je meest kwetsbare zijn. Als je dat niet aandurft, is dat omdat je de overtuiging hebt dat je niet ‘liefdeswaardig’ bent.”
“Vaak komt die angst om tot last te zijn voort uit je opvoeding. Als je telkens hoort ‘Niet neuten, niet zeuren, zo erg is dit allemaal niet’ heeft dat impact.”
Wat nu?
‘Durf te leven’ geeft Rika Ponnet als advies. “Annemie heeft ook andere intieme relaties. Ze vraagt toch ook niet van haar dochters om haar niet te graag te zien?”
“Uiteraard moet je, los van het kankerverhaal, klaar zijn voor een nieuwe relatie. Maar besef dat iedereen een rugzak meedraagt. Zeker als je gaat daten als je in de 50 bent. Ken je rugzak, en neem er vrede mee.”
“Doe je verhaal, en laat de andere ook zelf zijn keuze maken. Als je dit kwetsbare verhaal deelt, en de andere komt op zijn beurt met een kwetsbaar verhaal, kan je meteen een verbinding ervaren. Dan weet je ook direct of dit een man is met wie je zinvol verder kan daten.”
Luister naar deze aflevering van 'Vraag het aan Rika' via Radio 1 Select.
Zin in meer? Ga dan naar het overzicht met alle afleveringen van 'Vraag het aan Rika'.