Vraag het aan Rika: "Mijn collega palmt mijn moeder helemaal in"

03 maart 2023

Wat als je collega heel veel tijd doorbrengt met je moeder? Wat als die collega zoveel plaats inneemt dat je je moeder amper zelf nog iets kan vertellen? Relatietherapeute Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Laat ons eerlijk zijn, dit verhaal gaat over exclusiviteit en jaloezie.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lien staat al 20 jaar in het onderwijs, en ontfermde zich daar over een jonge collega. Alleen klampt die zich nu heel hard aan haar en haar moeder vast. “Ik heb haar wegwijs gemaakt op school, en al snel werd duidelijk dat ze het niet makkelijk had in het leven. Ze heeft geen familie in België, en ook geen nauwe vrienden. Ik ben nogal altruïstisch ingesteld, en voelde me verplicht om haar af en toe bij mijn leven te betrekken. Ik nodigde haar wel eens uit, al was dat vooral om haar een plezier te doen, want het contact voelde al snel beknottend aan."

"Mijn collega maakte ook kennis met mijn moeder en ziet haar wekelijks. Ik voel me daar ongemakkelijk bij: ik kan nooit meer iets aan mijn moeder vertellen over mijn werk, want mijn moeder weet alles al. We hebben ook al meerdere malen woorden gehad hierover.”

“Laat ons eerlijk zijn, dit verhaal gaat niet over een collega die een beetje gaat praten over een andere collega met de moeder, maar over exclusiviteit en jaloezie” reageert Rika Ponnet. “Lien vraagt zich af of haar mama er wel onvoorwaardelijk voor haar is, en of ze in het leven van haar moeder een unieke plaats heeft.”

“De relatie tussen Lien en haar moeder staat onder druk. Moeder-dochterrelaties zijn dan ook de meest complexe relaties die er bestaan. Het is een andere verhouding dan een moeder en een zoon. Een dochter spiegelt zich in haar identiteitsvorming aan haar moeder, en dat doet een zoon niet. Moeders zijn meestal ook strenger voor hun dochter dan voor hun zoon.”

“Durf te erkennen dat je moeder een volwassen vrouw is met een eigen mening” raadt Rika Ponnet Lien aan. “Je moeder hoeft niet de hele tijd met jou samen te vallen. Haar mening kan ook een andere zijn dan die van jou. Het is ook niet omdat jij die collega niet leuk vindt, dat zij er geen vriendschap mee mag hebben.”

“Tussen de lijnen lees ik ook dat er al wat conflicten over geweest zijn. Ik vermoed dat er bij Lien een vorm van aanval is naar het gedrag van die moeder toe. Maar in die situatie zal de andere persoon zich gaan verdedigen en de hakken in het zand zetten. Mij lijkt het beter dat Lien gewoon aangeeft dat de situatie iets met haar doet en dat ze haar moeder mist.”

“Wat ik ook heel interessant vind, is hoe Lien aanvankelijk met haar collega omging” zegt Ponnet. “Of dat uit altruïsme was? Daar geloof ik niet in. Ik denk dat iedereen altijd een motief heeft. En daar is niks mis mee, dat maakt dat er geen heiligen zijn onder ons. “

“Het lijkt me dat Lien een pleaser is. De basis van pleasend gedrag is vaak een laag zelfwaardegevoel. Het is voor Lien een mooie uitdaging om daarmee aan de slag te gaan, en inzicht te verwerven. Want haar zelfwaardegevoel lijkt veel te afhankelijk van de bevestiging van anderen.”

Luister naar deze aflevering van 'Vraag het aan Rika' via Radio 1 Select.
Zin in meer? Ga dan naar het overzicht met alle afleveringen van 'Vraag het aan Rika'.