Vraag het aan Rika: "Mijn ex wil opnieuw met mij daten"

06 januari 2022

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: "Mijn ex wil opnieuw met mij daten".

Nieuwe Feiten - Radio 1

De luisteraarsvraag komt deze week van Karel. Hij schrijft: "Ik heb bijna een jaar een relatie gehad. Mijn partner had het moeilijk om zich te binden, en beëindigde de relatie. Er was een goede band, maar de verliefdheid was weggeëbd bij haar. Drie maanden en veel verwerkingsverdriet later wil mijn ex, die inmiddels al heel wat heeft gedate in tegenstelling tot mezelf, weer starten met daten met mij. Ik zie haar nog altijd doodgraag en zou niets liever willen dan de relatie opnieuw voortzetten. Maar eigenlijk zet ik dan weer twee stappen terug, in plaats van de stap vooruit die ik drie maanden geleden wou zetten. Een maand geleden had ik ook afstand genomen van haar, wat me heel veel pijn deed. Ik weet nu niet wat te doen: ons opnieuw voorzichtig een kans geven of toch verderdoen met afscheid nemen en afstand houden."

Vermijdende hechtingsstrategie

“Ik krijg deze vraag wel vaker” reageert Rika Ponnet. “Ik antwoord dan nooit met ‘ja’ of ‘nee’, omdat ik weet dat dat zo niet werkt. Maar in dit verhaal hoor ik toch wel een aantal elementen waarvan ik denk: ‘Het is toch goed, Karel, dat je hier eens bij stilstaat’.”

Zo gebeurt het wel vaker dat mensen koudwatervrees krijgen wanneer ze een tijdje samen zijn en in een relatie met potentieel zitten. “Vaak is het dan zo dat er wel gevoelens van verliefdheid zijn, maar dat je uit angst jezelf ervan afsnijdt, en jezelf ervan overtuigt om ermee te stoppen en om het elders opnieuw te proberen. Heel typisch is het ook dat zij wil terugkomen, net op het moment dat Karel afstand neemt, en er bijna mee in het reine is.” Dit is eigen aan mensen met een vermijdende hechtingsstrategie, vertelt Ponnet. “Mensen die in een relatie zitten, devalueren dan wat ze in die relatie hebben, en als de relatie er niet meer is, gaan ze het net valideren.”

“Ik heb dus een beetje schrik dat dit op termijn kan verzanden in een verhaal waarin hij terugkeert en haar opnieuw een kans geeft, ze het opnieuw proberen, en zij zich opnieuw zal terugtrekken, waarop hij zich slecht voelt, enzovoort” Dit soort cirkeltjes komen wel vaker voor. “We zien dit in relaties waarin er een vorm is van aantrekken en wegduwen.”

Verslavende patronen

Zie je haar echt graag? Wil je het echt een kans geven? “Doe het dan” raadt Ponnet aan Karel aan. “Maar weet wel dat als je zo’n tijdje in dit soort patronen belandt, dat dat ook iets verslavends heeft. Er is een stukje verdriet en krenking omdat de andere je verlaten heeft, en wanneer ze opnieuw haar vislijn uitgooit, heb je het gevoel: ‘zie je wel dat ik de moeite ben?” Dat is een helend gevoel, zegt Ponnet. “Tot ze opnieuw afscheid neemt... En daarna weer terugkomt.”

“Het zijn patronen die vaak samenhangen met wat mensen in hun kindertijd en vorige relaties hebben meegemaakt” legt Ponnet verder uit. “Ze zijn angstig, niet zozeer voor het hier en nu, maar wel voor wat een duurzame relatie met zich meebrengt: de angst om niet vrij te zijn. De duurzaamheid brengt een vorm van onrust met zich mee.”

Verbetering mogelijk

Je kan het ook aanpakken, zegt Ponnet. “Als je er bewust naar kijkt, en als je bereid bent om er over te praten op momenten dat je behoefte hebt om je terug te trekken.” Het is dan ook aan de andere om op dat moment niet “aan te klampen”. “In een dynamiek van een relatie is het mogelijk om dit te verbeteren.”

Rika Ponnet · Mijn Ex Wil Opnieuw Met Mij Daten