Vraag het aan Rika: "Mijn familie wil dat ik mijn vakantie annuleer voor het trouwfeest van mijn zus"

21 februari 2023

Wat als je familie eist dat je je steeds plooit naar hun verlangens? Wat als die dynamiek aanvoelt als een gevangenis? Kan dat wel, breken met je ouders? Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Kinderen voelen vaak een diepe loyaliteit naar hun ouders toe. Durf de rol die je in je oorspronkelijke gezin innam te doorbreken.” 

Nieuwe Feiten - Radio 1

Karen (35) bevindt zich in een lastig parket. Als spoedarts en mama van twee jonge kinderen zijn haar dagen drukbezet. “Deze zomer trouwt mijn zus, maar die gebeurtenis zorgt voor spanningen. Die trouw valt middenin onze vakantie in Kreta, die al geboekt was. Wij hebben als gezin echt nood aan vakantie: door onze jobs zien we elkaar tijdens het jaar niet vaak. Mijn man heeft lange dagen en kan ook enkel tijdens het bouwverlof weg.”

Voor haar ouders en zus is die trouwdatum echter onbespreekbaar en dus moet Karen zich maar aanpassen. “Maar daar wringt voor mij het schoentje: voor mijn familie is het vanzelfsprekend dat wij onze vakantie afzeggen. Ze nemen het ons enorm kwalijk dat we niet eenduidig laaiend enthousiast zijn. Maar het was de keuze van mijn zus om dit net in de vakantieperiode te plannen…” Karen annuleerde de vakantie naar Kreta, maar werd vervolgens met de neus op een ander feit gedrukt: “We boekten speciaal een andere, kortere vakantie. Maar nu blijkt dat mijn zus een week voor die trouw voor de wet wil trouwen en daar hoort een fotosessie met de familie bij.” Sinds Karen liet weten dat ze daar niet bij zou zijn, doen haar ouders heel beladen. “Ze vinden dat er niet meer over gepraat mag worden.”

“Wat moet ik doen? Ik vind dat ik echt mijn best doe en voel me in de steek gelaten. Kan en wil ik wel verder met deze familie?”, vraagt ze zich vertwijfeld af.

“Dit verhaal draait om familie-loyaliteit”, legt Rika Ponnet uit. “Kinderen zijn heel loyaal naar hun ouders toe. Je wil als kind iets teruggeven, want je ouders vormen de bron van je bestaan. Je kan dat doen door iets van je leven te maken en aan hun verwachtingen voldoen. Maar naarmate je volwassen wordt, ontstaan er soms conflicten in die verlangens.” Van Karen wordt geëist dat zij haar verlangens opzijschuift voor haar familie. “Wanneer volwassenen terugkeren naar hun oorspronkelijke gezin, voelen ze zich vaak terug kind. Ze keren als het ware terug naar die oude dynamiek en gaan opnieuw in de rol van toen staan.”

Dat Karen zich afgewezen en gekwetst voelt, kan Ponnet begrijpen. “Toch is breken met je familie meestal geen goed idee, al is het soms de enige weg. Wat je wel kan doen is breken met die oorspronkelijke rol. In het geval van Karen betekent dat: ophouden met pleasen en loskomen van de verwachtingen van toen.”

Ponnet hoopt dat Karen erin slaagt haar innerlijke conflict aan te pakken en haar vakantie niet opnieuw annuleert. “Ik duim ervoor dat ze haar innerlijke conflict aanpakt, haar verdriet probeert te dragen en verder gaat met haar leven en partner. En geniet vooral van je vakantie”, besluit ze.

Luister naar deze aflevering van 'Vraag het aan Rika' via Radio 1 Select.
Zin in meer? Ga dan naar het overzicht met alle afleveringen van 'Vraag het aan Rika'.