Vraag het aan Rika: “Mijn geheime relatie dreigt uit te komen, hoe moet dit verder?”

19 november 2023

Kristof heeft een geheime relatie met een getrouwde man. Hij vermoedt dat de zoon van de getrouwde man dit heeft ontdekt, en weet niet wat doen. Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika'.

Nieuwe Feiten - Radio 1

De vraag van Kristof: “Moet ik aan mijn vriend vertellen dat zijn zoon onze geheime relatie op het spoor is?”

Kristof heeft al meer dan een jaar een geheime relatie met een getrouwde man. “Onlangs heb ik ontdekt dat een van zijn drie volwassen kinderen mij volgt op Instagram. Dat zou kunnen betekenen dat die zoon op de een of andere manier de waarheid heeft ontdekt.”

“Moet ik dit vertellen aan mijn vriend (de getrouwde man, n.v.d.r.) ? Want ik ben bang dat hij het dan uitmaakt.”

Het antwoord van Rika Ponnet: “Kristof moet niet alleen naar de andere kijken, maar ook naar zichzelf”

“Waarschijnlijk is dit op twee niveaus een geheime relatie” reageert Rika Ponnet. “De man waar Kristof over schrijft, heeft niet alleen een relatie die buiten het huwelijk met zijn partner valt. Maar hij heeft ook kinderen: ik ga er dus vanuit dat dit om een relatie met een vrouw gaat. Dat haar partner ook op mannen valt, weet die vrouw misschien niet.”

“Ik snap ook wel dat mensen tweede relaties hebben, ik kom dat ook heel vaak tegen in mijn praktijk” zegt Rika. “Het leven loopt niet altijd zoals men dat gedroomd of gewenst heeft. Men raakt ook niet altijd uit elke situatie waar men zou weg willen. Het is niet altijd zo simpel.”

“Maar de belangrijkste eigenschap van een geheime relatie is natuurlijk dat ze geheim blijft. En dat maakt ook de kwaliteit van die relatie.  Het klinkt misschien wat vreemd, maar het is vooral door de beslotenheid dat dat iets heel intens kan zijn. Daardoor zijn mensen in staat om een heel hoge graad van kwetsbaarheid en intimiteit te beleven.”

“Zodra dat ander terrein in je bubbel binnenkomt, is het niet meer die bubbel. Dan spat de bubbel uit elkaar, of staat die onder druk. Wat aanvankelijk tot passie leidde, zorgt nu voor angst. En dat is wat Kristof ervaart.”

“Kristof heeft niet zozeer schrik dat het zal uitkomen, want het is op de een of andere manier al uitgekomen. Maar hij heeft wel bang dat het zal ontploffen.”

Kent Kristof het volledige verhaal wel?

“Kristof gaat ook van veel veronderstellingen uit. Misschien ziet het verhaal er op het andere adres wel helemaal anders uit dan wat hij nu denkt. Misschien is de homoseksualiteit daar helemaal niet zo’n groot feit. Is het dat wel? Dan is de kans groot dat de andere een punt achter hun geheime relatie zet, en terugkeert naar schijn, in plaats van zijn.”

Wat moet Kristof doen?

“Kristof is nu heel hard bezig met het andere adres. Hij vraagt zich af hoe de andere zal reageren. Maar hij moet ook eens 'bij zichzelf naar binnen gaan', en zich afvragen: ‘wat is mijn eigenwaarde, en mijn gevoel bij dit gegeven?’”

“Kristof moet zich afvragen of hij meer waard is.” En dat is een advies dat Rika wel vaker geeft aan mensen die in de rol van minnaar of minnares zitten. “Durf te kiezen voor iemand die echt voor jou kiest.” 

Luister naar deze aflevering van 'Vraag het aan Rika' via Radio 1 Select.
Zin in meer? Ga dan naar het overzicht met alle afleveringen van 'Vraag het aan Rika'.