Vraag het aan Rika: "Mijn lief wil na bijna 3 jaar meer afstand en ook geen label op onze relatie"

09 augustus 2022

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: "Mijn lief wil na bijna 3 jaar meer afstand en ook geen label op onze relatie."

Nieuwe Feiten - Radio 1

Kevin is 28 en schrijft het volgende: “Mijn lief wil na bijna 3 jaar meer afstand en ook geen label op onze relatie, om meer zelfstandigheid en een onafhankelijk leven te houden, zegt ze.” “Ik probeerde lang tot een compromis te komen en andere oplossingen te bedenken om haar niet kwijt te raken. Ze heeft mij nu gedumpt maar zegt dat zolang ik haar niet push, en haar keuze respecteer, ik haar niet kwijt zal raken.”

“Ik ben nu onzeker of het helemaal gedaan is tussen ons, en ik ben bang om haar dit te vragen want ik wil niets "pushen". Hoe kan ik zo door met mijn leven, zonder haar te verliezen als dat nog niet gebeurd is?”

Het verbaast Rika niet dat Kevin 28 is. “Ik merk heel vaak in die levensfase dat relaties heel onduidelijke kwalificaties krijgen. Men wil het niet meer definiëren.” Als we iets definiëren zit daar een vorm van keuze aan vast wordt vaak gedacht. “Ze willen zich niet laten vastzetten.”

What’s in a name?

Er bestaan heel wat verschillende termen voor soorten relaties. “Zo is er de prélatie, dat is een relatie waar je toch al een beetje exclusief gaat, maar nog niet helemaal.” Het woord scharrel is ook al langer bekend, maar tegenwoordig bestaat er ook de ‘kwarrel’ en de ‘twarrel’. Een kwalitatieve scharrel enerzijds en een twijfelscharrel anderzijds. “Maar Kevin wil een relatie.”

“Zij heeft afstand genomen en hij is heel hard bezig met hoe hij haar moet benaderen uit angst om iets fout te doen.” Kevin vreest waarschijnlijk voor een afwijzing en focust op de verkeerde dingen. “Hij zit in een paniekstand en focust niet meer op zijn eigen beleving.”

Hoop

“Het sprankeltje hoop dat er nog is, laat zij waarschijnlijk daar omdat ze oftewel het contact nog warm wil houden of het juist eerder stilletjes wil laten uitdoven.” Het probleem ligt ook niet enkel bij Kevin zijn vriendin. “Hij doet zichzelf heel veel pijn door de angst, de twijfel, maar vooral door het niet durven uitspreken van zijn verlangens.” Rika vermoedt dat dat eerder in de relatie ook al wel een probleem zal geweest zijn.

“Hij is een typische ‘pleaser’ die helemaal meegaat in het scenario van de ander uit angst voor relatieverlies. Daardoor verliest die ander ook het respect voor hem.” Bovendien krijgt de partner dan ook nooit te horen wat zijn gevoelens zijn. “Belangrijk in deze situaties is om het gesprek aan te gaan. Hij moet leren zijn verlangens uit te spreken.”

Hij moet leren zijn verlangens uit te spreken.

Kevin moet na dat gesprek wel verdergaan met zijn leven. “Hij moet het initiatief aan haar laten en nadien niets meer sturen. Als hij begint te treuren bestaat de kans dat hij toch nog eens een berichtjes stuurt.” De vraag is of Kevin weet wat hij zelf wil. “Ik vermoed dat het voor hem nog een zoektocht is.”

Luister naar deze aflevering van 'Vraag het aan Rika' via Radio 1 Select.
Zin in meer? Ga dan naar het overzicht met alle afleveringen van 'Vraag het aan Rika'.