WARM AANBEVOLEN >> Tweedaagse voor singles die opnieuw willen uitreiken!
20 februari 2024
WARM AANBEVOLEN! Samen met Kathleen Tobback organiseert collega Catherine een tweedaagse voor singles op 22 en 23 maart in Mechelen. Spread the word!
01 juni 2022 Radio Podcast
Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: "Mijn man heeft een midlifecrisis."
Nieuwe Feiten - Radio 1
Rika krijgt vaker vragen over dit thema. "Dat woord 'midlifecrisis' wordt bijna gesteld als een diagnose. Het wordt ook bijna gezien als een ziekte waar we door moeten." Zo'n diagnose helpt mensen om te relativeren dat dit iets is dat hen kan overkomen, volgens Rika. Dat kan er voor zorgen dat mensen op zoek gaan naar een oplossing, bijvoorbeeld in de vorm van therapie. "Het gevoel dat ik daarbij heb is dat we op die manier de moeilijkere vragen uit de weg gaan. In dit geval is dat: "Hoe is onze relatie?" Maar ook over wat er emotioneel meespeelt in de relatie."
"Een midlifecrisis is eigenlijk een vorm van een identiteitscrisis zoals die er in de puberteit ook is. Je moet je op veel manieren heruitvinden." Mensen hebben rond hun vijftigste ook vaak het gevoel dat er een evaluatie wordt gemaakt, volgens Rika. "Wat dan naar bovenkomt is het idee dat iemand al heel zijn leven geleefd heeft naar de waarden en normen die van buitenaf zijn opgelegd. Vaak zijn de meest plichtsbewuste mensen diegene die de diepste midlifecrisis doormaken."
"Op dat moment willen mensen vooral alles wat ze nog niet tot ontplooiing of ontwikkeling hebben kunnen brengen in het eerste deel van hun leven volbrengen. "Het is nu aan mij": staat centraal." Dit hangt vaak samen met het verliefd worden op een andere partner. Mensen in een midlifecrisis ruilen hun relatie soms in voor iemand die fel in contrast staat met het leven dat ze tot dan toe hadden. "Dat klinkt misschien cliché, maar zoals in de puberteit zet men zich af tegen alles wat daarvoor geweest is. In het geval van Hilde gaat het dan over haar huwelijk van vijfentwintig jaar. Het maakt deel uit van het leven dat voordien geleefd werd en dat reageren we vaak af op de mensen waar we het dichtste bij staan. "
Iemand in therapie dwingen werkt niet vindt Rika. "Wat we dan zien is dat iemand gedwongen wordt om zich terug aan de les te houden en flink te zijn. Op die manier gaat iemand zich nog meer afzetten, dat is bij pubers ook zo. Daarom is ruimte geven bijzonder belangrijk. En dat is best angstaanjagend als je al zo lang samen bent natuurlijk. Zo geef je de ander de kans om uit te zoeken wat die wilt."
"Je moet dat natuurlijk niet zelf allemaal zomaar ondergaan maar als je de klem erop zet dan is het sowieso gedaan. Door wat afstand te nemen laat je de ander de kans om terug te keren naar het oude leven als die dat wil. Ondertussen zal er ook terug plaats zijn voor je eigen behoeften en verwachtingen. Makelijk is het zeker niet."