Vraag het aan Rika: "Mijn man noemt mij een vuile slet wegens mijn zogenaamd losbandig verleden”

13 augustus 2022

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: "Mijn man noemt mij een vuile slet wegens mijn zogenaamd losbandig verleden.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

De 43-jarige Anneleen getuigt van mentaal huishoudelijk geweld. Ze klopt aan bij relatiedeskundige Rika Ponnet. In haar mail schrijft ze het volgende: “Wij zijn een links-rechtskoppel. We agree to disagree, en respecteren elkaars mening.”

“In het begin van onze relatie hebben we de grote lijnen van ons relationeel verleden onthuld, waarin ik vertelde dat ik vijftien jaar geleden de lakens gedeeld heb met een vrouw. Dat was toen even slikken voor hem maar hij besliste om zich daar overheen te zetten. Sindsdien hebben we het goed met elkaar.”

“Maar na drie jaar is mijn ‘losbandig’ seksueel verleden plots onaanvaardbaar voor hem en walgt hij van mij. Reden: hij zegt dat hij nu écht van mij houdt en dat hij het daarom niet kan verdragen dat een vrouw aan zijn vrouw gezeten heeft. Hij dwingt me tot in detail heel mijn seksueel verleden bloot te leggen.”

“Hij gaat daarbij zwaar over mijn grenzen. Hij houdt van mij en noemt mij een vuile selt. Moet ik dit mentaal huishoudelijk geweld ondergaan en hopen dat het wel weer voorbij gaat?”

Omgaan met verschillen

Er zijn drie manieren om om te gaan met verschillen tussen partners in een relatie. “Wat Anneleen omschrijft is eigenlijk de meest volwassen manier. Namelijk het ‘we agree to disagree’-verhaal. Dat als er verschillen zijn die op tafel kunnen liggen zonder de behoefte te voelen om de ander te overtuigen van jouw mening.”

Een compromis sluiten is de tweede manier. “Dat is toch altijd een beetje een verlieservaring aangezien de partners tot een gelijk moeten komen.” De derde is aanpassen aan de ander. “Hierbij gaat het om eisen dat je samenvalt. Waarbij de mening van de ander niet kan verschillen van de jouwe.”

Seksuele jaloezie

“Het lijkt erop dat ze in het begin vooral die afspraak gemaakt hebben om het verleden in het midden te laten, maar dat dat voor hem eigenlijk een aanpassing was. Waarbij hij zijn mening aan de kant geschoven heeft in het belang van de relatie.”

“Nu zitten ze midden in die relatie waarbij hij écht van haar houdt. En wat blijkt is dat zijn definitie van liefde meer neigt richting het samenvallen. Daarom loopt hij vast op haar verleden.”

Verleden op tafel

“Het is nooit een goed idee om je seksueel verleden in het begin van een relatie op tafel te gooien”, zegt Rika. “De reden dat mensen hier achter vragen getuigt van onzekerheid langs hun kant. Zo plaats men zich in een concurrentiepositie met het verleden.”

Zo plaats men zich in een concurrentiepositie met het verleden.

Overtuigen

“Het is belangrijk dat je iemand in het hier en nu bevestigt in zijn waarde als partner. Ook in zijn seksuele waarde.”

Luister naar deze aflevering van 'Vraag het aan Rika' via Radio 1 Select.
Zin in meer? Ga dan naar het overzicht met alle afleveringen van 'Vraag het aan Rika'.