Vraag het aan Rika: "Mijn man scheldt me tegenwoordig uit tijdens ruzies en dat valt me steeds zwaarder"

14 augustus 2022

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. "Mijn man scheldt me tegenwoordig uit tijdens ruzies en dat valt me steeds zwaarder."

Nieuwe Feiten - Radio 1

De vrouw schrijft aan Rika het volgende: "Ik ben al 17 jaar samen met mijn partner. Op zich hebben we een goede relatie, maar de laatste jaren worden onze ruzies steeds pijnlijker en raak ik er moeilijker overheen. Dat komt door zijn sarcastische toon, maar ook doordat hij mij "dom en vervelend" noemt. Hij zegt dat ik een vervelend karakter heb en scheld me zelfs uit voor 'trut'. Ik ben niet de makkelijkste vrouw en kan in een ruzie al eens emotioneel worden of mijn stem verheffen, maar hem uitschelden doe ik niet. Het brengt mij heel erg in de war en hij lijkt maar niet te begrijpen waarom zijn woorden mij zo kwetsen."

Herkenbare dynamiek

"Dit is een erg herkenbare relatiedynamiek", steekt Ponnet van wal. "De ene geeft kritiek en de andere vernedert, want dat is uitschelden wel degelijk. Je valt de persoon en niet het gedrag aan." Gelukkig ziet Ponnet ook een lichtpuntje: "Het is goed nieuws dat het ooit anders is geweest. Die mensen zijn al langere tijd samen en dat betekent dat die basisdynamiek opnieuw in de die richting kan bewegen."

"Het slechte nieuws is dat schelden, misprijzen, vernederen, ... en dat is niet eenmalig, dan weten we dat een relatie in een diepere crisis zit. Uit onderzoek weten we dat dat een krachtige voorspeller is voor echtscheiding. Het is dus echt een alarmsignaal en je moet je echt vragen stellen als dat regelmatig begint voor te vallen."

Over de grens

"Schelden is sowieso over de grens. Ruzies maken deel uit van een relatie, maar zelfs in een emotioneel moment zijn er grenzen waar je niet overheen gaat. Dat gaat over het basisrespect dat je voor elkaar hebt en de liefde die je voor elkaar voelt. De vrouw omschrijft dat ook goed", aldus Rika Ponnet.

Ruzies maken deel uit van een relatie, maar zelfs in een emotioneel moment zijn er grenzen waar je niet overheen gaat.

Uit hersenonderzoek blijkt ook dat dergelijke uithalen een erg pijnlijk ervaring zijn, legt onze relatiedeskundige uit. Het zorgt ervaar  dat je je niet liefdeswaardig voelt en dat is wel het allerlaatste dat je wil ervaren van je partner.

Terugtrekken

Ponnet legt uit dat in haar therapiesessies ze altijd aanraadt aan koppels om zich even terug te trekken van zodra een van de partners voelt dat hij of zij over de rooie zal gaan en zich niet meer kan beheersen. "Het is ook belangrijk dat de vrouw zelf misschien op een andere manier leert kritiek uiten. Eerder vanuit 'ik denk' en de vraag 'wat wil jij?' dan vanuit 'jij bent of jij doet'. Ga een ommetje doen of een blokje lopen en dan kan je je even op iets anders concentreren om daarna eventueel de discussie terug op te pikken.

Het is ook belangrijk dat de vrouw zelf misschien op een andere manier leert kritiek uiten. Eerder vanuit 'ik denk' en de vraag 'wat wil jij?' dan vanuit 'jij bent of jij doet'.

"Spreek dus nieuwe regels af", is Ponnets voornaamste advies. Bekijk hoe je ruzie wil maken en hoe je de communicatie kan verbeteren. Hoe kan je op een andere manier aangeven in je relatie wat er jou niet zint?

Escalatie

Het is belangrijk om erop te letten dat de situatie niet escaleert, want als er blijft gescholden worden, is er op den duur geen liefde meer over om nog sorry te zeggen. Dat is nu wel nog in deze relatie, dus hier kan het koppel nog terugkeren naar hetgeen ze samen al opgebouwd hebben de afgelopen jaren. Maar ruzie na ruzie brokkelt dat fundament af en is mondt dat uit in een breuk, dus dat kan je proberen vermijden door die nieuwe regels op te stellen.

Luister naar deze aflevering van 'Vraag het aan Rika' via Radio 1 Select.
Zin in meer? Ga dan naar het overzicht met alle afleveringen van 'Vraag het aan Rika'.