Vraag het aan Rika: “Mijn man wordt impotent, maar wil zich niet laten helpen"

17 augustus 2022

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: "Mijn man krijgt al twee jaar geen erectie meer. Hij weigert een oplossing te zoeken. Hoe krijg ik hem toch zover dat hij het probleem onder ogen ziet?"

Nieuwe Feiten - Radio 1

Dovemansoren 

Luisteraar Hilde is 47 en heeft al 3 jaar een relatie. Het contact tussen ons zit goed, zegt ze. Maar seksueel ligt het moeilijker. In het begin kwam hij heel snel klaar, legt Hilde uit. “Maar de laatste twee jaar is er geen sprake meer van erecties.” Ze smeekte haar partner om een oplossing te zoeken, maar “het valt in dovemansoren.” Hij weigert het als een probleem te zien, schrijft ze. “Hoe krijg ik hem zover iets te doen aan zijn impotentie?”

Seks is breder dan penetratie

Een delicaat onderwerp, benadrukt Rika Ponnet. “Ik heb het gevoel dat seks voor Hilde staat of valt met zijn erectie.” Maar seks is volgens Ponnet meer dan penetratie. “Penetratie is het allerlaatste gedeelte van seksualiteit.” Het begint bij aanrakingen, waarbij je weg naar de ander toe opent, legt ze uit. “Seks gaat veel breder dan dat.”

Penetratie is het allerlaatste gedeelte van seksualiteit

Misschien ligt daar wel de moeilijkheid, oppert ze. “Alles wat je beleeft verengen tot dat éne element, vergroot net het probleem.” Rika waarschuwt Hilde haar partner niet te herleiden tot dit aspect.

Praten ligt gevoelig 

Waarom weigert Hildes partner zijn erectieprobleem aan te pakken? Praten over seks ligt sowieso gevoelig, zegt Ponnet. “Er speelt een hele mix van emoties.” Een dokter bezoeken is altijd verstandig, benadrukt ze. “Vaak wordt impotentie gelinkt aan hart- en vaatziekten, of een te hoge bloeddruk.”

Andere vormen van intimiteit

Toch vermoedt ze dat de oorzaak elders ligt. “Zijn gevoel is misschien dat, wanneer hij niet presteert, hij afgeserveerd wordt.” De partner kan het idee hebben, dat Hildes liefde staat of valt met zijn kunnen, verduidelijkt ze. En dat aspect, moet volgens haar eerst aangepakt worden. Ondersteunend zijn en andere vormen van intimiteit voeden, is hier cruciaal.

Zijn gevoel is misschien dat, wanneer hij niet presteert, hij afgeserveerd wordt

Hoe groeide het probleem uit tot deze dimensie, vraagt ze zich af. “Het is niet ‘zijn’ probleem, het is een ‘wij’ probleem.” Misschien voelt Hilde zich afgewezen, oppert Ponnet. “Een vrouw heeft soms door een erectieprobleem het gevoel dat zij niet aantrekkelijk genoeg is. Er speelt zoveel mee.”

Focus op het goede 

Het koppel kan zich beter eerst concentreren op wat wél goed zit. “Het is niet omdat penetratie niet mogelijk is, dat je seksleven niet bevredigend kan zijn.” De focus moet verlegd worden, adviseert Ponnet. “Vaak wordt in sekstherapie de aandacht weggenomen van dat ene facet.” “Hoe komen wij weer terug bij elkaar? Daar moeten ze naar kijken, aldus Rika.

Luister naar deze aflevering van 'Vraag het aan Rika' via Radio 1 Select.
Zin in meer? Ga dan naar het overzicht met alle afleveringen van 'Vraag het aan Rika'.