Vraag het aan Rika: ""Mijn schoonmoeder wil elk detail van mijn huwelijksfeest controleren"

11 september 2022

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Deze keer buigt ze zich over het probleem van Chelsey. Zij en haar vriend keken enorm uit naar hun huwelijk, tot haar schoonouders zich gingen bemoeien met de trouwplannen.

Nieuwe Feiten - Radio 1

De vraag van Chelsey

Luisteraar Chelsey gaat binnenkort trouwen maar de planning gaat niet van een leien dakje. Haar schoonouders willen in ruil voor een grote som geld, inspraak in de organisatie. Chelsey en haar toekomstige man willen graag een bescheiden feestje, terwijl haar schoonouders het groots zien en dat is nog maar het begin van een berg meningsverschillen. "Mijn vriend en ik hebben de afgelopen vijf weken meer ruzie gemaakt dan de afgelopen vijf jaar samen. Mijn schoonouders bieden aan om een aanzienlijke som te betalen maar geven ook aan dat ze inspraak willen in veel meer dan de gastenlijst alleen. Ook de locatie, het eten, de bloemen, de jurk die ik zal dragen,... Als we die toegeving doen, tekenen we voor een feest dat niet het onze is”, klinkt het bij Chelsey.

Geen alleenstaand geval

In Amerika zijn er psychologen die gespecialiseerd zijn in zulke conflicten. Het probleem dat Chelsey en haar toekomstige man hebben, komt dus wel vaker voor volgens Rika. Het koppel heeft verschillende opties. “Wie betaalt, bepaalt”, redeneert Rika. “Als je ermee instemt dat zij een groot deel betalen, moet je ook aanvaarden dat zij keuzes mogen maken. In dit geval betaal je de prijs van je individualiteit maar je kan het ook zien als een ontlasting van je zorgen. De tweede optie is zelf betalen maar dan komt de verstandhouding met de schoonouders in gevaar. In dit geval kies je radicaal voor jezelf als koppel maar dan kiest de partner van Chelsey hoe dan ook partij."

“Chelsey moet accepteren dat de man waarmee ze zal trouwen een sterke ouderband heeft. Het is een lieve man die iedereen gelukkig wil maken maar dat kan in dit geval niet”, aldus Rika. “Ze moeten eens samenzitten en het conflict bespreken, anders blijft dit woekeren. Bovendien moet Chelsey ook beseffen dat je niet zomaar van je partner kan verlangen dat hij met zijn ouders breekt.”

Luister naar deze aflevering van 'Vraag het aan Rika' via Radio 1 Select.
Zin in meer? Ga dan naar het overzicht met alle afleveringen van 'Vraag het aan Rika'.