Vraag het aan Rika: "Mijn vrouw blowt elke avond marihuana"

12 september 2022

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Deze keer buigt ze zich over de zorgen van Peter. Zijn vrouw rookt al jaren marihuana, een hardnekkige verslaving die een enorme impact heeft op de relatie.   

Nieuwe Feiten - Radio 1

De vraag van Peter

Luisteraar Peter zit in een lastige situatie. Zijn vrouw, wie ook de moeder van zijn kinderen is, kampt al jaren met een verslaving. De drang naar marihuana heeft een grote invloed op hun intimiteit als koppel. Als Peter het probleem aankaart, blowt ze minder en gaat het weer eventjes beter. Toch hervalt ze elke keer opnieuw in haar oude gewoontes. Volgens Peter blowt ze nu elke avond voor het slapengaan pure marihuana. Hij is ten einde raad. 
 

Even destabiliserend als een affaire

Een opvallend cijfer: “Bij een derde van de koppels die bij mij langskomen, is er een partner met een verslavingsprobleem”, aldus Rika. In zo'n relatie ben je niet meer met twee, de verslaving is net zoals een derde persoon die de verhoudingen op z'n kop zet. Hierdoor zijn verslavingen even destabiliserend als een minnaar of minnares. 

Peter haalt de factor 'intimiteit' aan, bij een verslaving binnen een relatie verdwijnt dit helemaal. Er ontstaat zowel mentaal als fysiek een soort van afstand. Als koppel creëer je in een normale situatie verbondenheid door bij elkaar stress te reguleren. In dit geval reguleert de vrouw van Peter haar stress niet bij hem maar doet ze dat via een andere weg, via haar verslaving. 

In zo’n relatie ben je als partner heel eenzaam en alleen.

De eerste zet is aan de verslaafde zelf

Een verslaving uit de wereld helpen, is geen makkelijke opgave. Mensen die met een verslaving kampen, zijn heel manipulatief volgens Rika: "Ze beloven vaak dat ze ermee willen stoppen. Dat is iets waar je als kind, ouder en partner van een verslaafde, na twintig keer, niet meer in gelooft. Je geeft het op, je stopt ermee. Als omgeving kom je niet ver met een belofte van de verslaafde. Er moet een absolute erkenning zijn."

Peter kan, hoe graag hij ook wil, er niet voor zorgen dat zijn vrouw stopt met het gebruik van marihuana. Hij moet wel zijn grenzen blijven stellen, adviseert Rika. De enige manier waarop zijn vrouw de drang naar marihuana zal weerstaan, is door eerst het probleem te erkennen. Ze moet beseffen dat haar verslaving een ziekte is waarvoor ze hulp moet zoeken want niemand kan dit probleem op z'n eentje oplossen. 

Luister naar deze aflevering van 'Vraag het aan Rika' via Radio 1 Select.
Zin in meer? Ga dan naar het overzicht met alle afleveringen van 'Vraag het aan Rika'.