WARM AANBEVOLEN >> Tweedaagse voor singles die opnieuw willen uitreiken!
20 februari 2024
WARM AANBEVOLEN! Samen met Kathleen Tobback organiseert collega Catherine een tweedaagse voor singles op 22 en 23 maart in Mechelen. Spread the word!
16 november 2021 Radio Podcast
Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: "Al bijna twintig jaar zijn Tina en Iris mijn beste vriendinnen. Dit jaar worden we alledrie dertig. Ondertussen hebben Iris en ik de ware gevonden. Als we tegen Tina zeggen dat ze nog zeeën van tijd heeft om iemand te vinden, reageert ze: ‘Makkelijk gezegd als je zelf getrouwd bent!’ Hoe kunnen we die vriendschap nog redden?"
Nieuwe feiten - Radio 1
Luisteraar Charlotte stuurde dit: “Al bijna twintig jaar zijn Tina en Iris mijn beste vriendinnen. Dit jaar worden we alledrie dertig. Daar heeft Tina het moeilijk mee: ze wordt kwaad als we erover beginnen. We hebben de voorbije tien jaar zoveel en zo vaak gefeest samen en geen van ons drie was bezig met huisje-boompje-beestje. Maar zowel Iris als ikzelf vonden toevallig de ware en zijn de voorbije jaren getrouwd."
"Ook Tina had een vriend, maar dat is vijf jaar geleden afgesprongen en sindsdien is ze single gebleven. Ze wou ook altijd veel kinderen en dacht dat ze tegen haar dertigste wel iemand gevonden zou hebben of terug samen zou zijn met die ex. Die ex heeft intussen trouwplannen met een ander. Als we haar zeggen dat ze nog zeeën van tijd heeft, wordt ze kwaad en roept ze: ‘Makkelijk gezegd als je zelf getrouwd bent!’ Wat kunnen we doen om onze vriendschap te redden?”
“Ik vraag mij meteen af: kan je dat eigenlijk, een vriendschap redden?" aldus Rika. "Ik denk dat vriendschappen in ons leven soms komen en gaan. Daar is ook al wat onderzoek naar gedaan. Zelden zijn vriendschappen voor het leven. Weinig mensen hebben vrienden die ze een heel leven met zich meedragen. Charlotte, Tina en Iris moeten elkaar als tienjarigen al gekend hebben en in die zin is het wel iets waard om er alles voor te doen en om die moeilijke horde in hun leven samen te proberen nemen.”
“Dit is ook een hele moeilijke horde. Het recht om kwaad te zijn op het geluk van een ander heb je sowieso. Elk gevoel is gerechtvaardigd, een emotie is wat ze is en die komt en gaat. Als je bewustzijn wil kweken over die emoties, is het interessant om te kijken vanwaar die komen. Bij die kwaadheid ga je je dus afvragen waar dat op slaat."
"Volgens Charlotte is Tina jaloers. Dat is ze waarschijnlijk ook wel voor een stuk, maar jaloers is een heel negatieve term.""Charlottes analyse is dat Tina jaloers is. Dat is ze waarschijnlijk ook wel voor een stuk, maar jaloers is een heel negatieve term. Wat Iris en Charlotte doen is ook niet zo prettig. Dat is ook typisch iets onder vrouwen, dat gaat allemaal wat meer onderhuids. Je hebt drie vriendinnen en ergens zit daar ook altijd een aspect van competitie in. Dat zal bij mannen misschien ook wel zo zijn. Twee van hen zijn gesetteld en eentje niet, dan hebben we daar toch zo een beetje een gevoel bij van: ‘Ocharme, het lukt haar niet’.”
“Maar medelijden hoort niet thuis in een echte vriendschap. Als je iemand echt graag ziet dan heb je daar eigenlijk geen medelijden mee, maar wel empathie. Dat is iets helemaal anders. Charlotte en Iris hebben medelijden en ze maskeren het ook. Ze zeggen dat ze Tina troosten door het dicht te dekken met zinnen als: ‘Jouw tijd komt wel, je hebt nog zeeën van tijd’."
“Maar medelijden hoort niet thuis in een echte vriendschap. Als je iemand echt graag ziet dan heb je daar eigenlijk geen medelijden mee, maar wel empathie. Dat is iets helemaal anders. Charlotte en Iris hebben medelijden en ze maskeren het ook. Ze zeggen dat ze Tina troosten door het dicht te dekken met zinnen als: ‘Jouw tijd komt wel, je hebt nog zeeën van tijd’."
"Tina geeft expressie aan een gevoel van diepe levenstwijfel."
"Terwijl Tina expressie geeft aan een gevoel van diepe levenstwijfel: ‘Ik wil graag kinderen en dat lukt mij niet, ik voel me daar niet goed bij, ik ga niemand vinden.’"
"Echte empathie is een beetje mee in die put gaan zitten als het slecht gaat. Dat je niet komt aandraven met oplossingen, hetgeen mensen heel vaak doen als iemand uiting geeft aan iets moeilijks in zijn of haar leven. We hebben snel de neiging om niet mee te gaan in die gevoelens want we voelen ons daar machteloos bij en we willen dat graag oplossen. Want dan kunnen we weg van dat slechte gevoel.”
"Echte empathie is een beetje mee in de put gaat zitten als het slecht gaat en niet meteen komen aandraven met oplossingen."
“Bij echte vriendschap ga je naast die persoon zitten en zeg je: 'Vertel maar.' Het mee uitzitten en verdragen is iets wat zo iemand op dat moment heel graag wil, als een vorm van solidariteit en troost. Je kan ook zeggen dat je begrijpt dat zij het moeilijk omdat jij in een positie zit waarin zij ook heel graag zou willen zitten.”
Moeten Iris en Charlotte niet helpen om een nieuwe vriend te vinden voor haar? “Het is leuk als je ergens een toffe kerel weet lopen om die voor te stellen aan een goede vriendin waarvan jij denkt dat het een goeie match zou zijn. Zo ontstaan er absoluut relaties. Maar ik hoor vaker verhalen waar mensen zeggen: ‘Ik schaamde mij omwille van het type man of vrouw dat mijn vrienden mee kwamen aanzetten, hoe slecht schatten ze mij in?’ Blijf dus voorzichtig.”
“Het kan heel goed zijn dat je wel empathie opbrengt en troost met alles wat je in je hebt, maar dat de andere ook dat niet goed verdraagt en het heel moeilijk heeft met het feit dat jij getrouwd bent en kinderen hebt en dat dan ook een stukje uit de weg gaat. Ik hoor dat wel vaker. Dan zijn de dingen gewoon wat ze zijn. En dan kan het ook nog altijd zijn dat als Tina een paar jaar later toch datzelfde pad bewandelt als Iris en Charlotte, dat de vriendschap wel terug opgepikt en intenser wordt.”