WARM AANBEVOLEN >> Tweedaagse voor singles die opnieuw willen uitreiken!
20 februari 2024
WARM AANBEVOLEN! Samen met Kathleen Tobback organiseert collega Catherine een tweedaagse voor singles op 22 en 23 maart in Mechelen. Spread the word!
10 april 2022 Radio Podcast
Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: “Ik date al een tijdje online via Tinder en Instagram, waar ik veel nieuwe mensen ontmoet. Waarom is het zo verdomd moeilijk om verder te gaan dan online praten?”
Nieuwe Feiten - Radio 1
Maarten (33) spendeert veel tijd aan online daten. Ondanks de persoonlijke gesprekken, valt hem op dat afspreken in het echt een onmogelijke horde lijkt. “Ik begrijp de manier van communiceren niet altijd”, verzucht hij. Wanneer Maarten voorstelt om iets te drinken, krijgt steeds hij een open antwoord terug, of simpelweg een ‘like’. Vaak volgt een vaag tegenvoorstel: “Het lukt wel ergens volgende week.” Doe ik iets verkeerd, vraagt Maarten zich af. “Het blijft hangen, er komt nooit iets concreet.”
“Hier bestaat een Engelse term voor: soft ghosting”, verduidelijkt Ponnet. Vrij vertaald: iemand in het ongewisse laten. Op een vage manier afwijzen, zonder af te wijzen. Iedereen maakt zich volgens Ponnet schuldig aan dit online gedrag, inclusief zijzelf. “De veelheid aan contacten, zorgt voor een gebrek aan tijd. Dat betekent niet dat we de ander niet leuk vinden, maar toch komt er weinig of niets van in huis van afspreken.”
Staat Maarten dan laag op de prioriteitenlijst van zijn online contact? “Misschien. Maar soft ghosting is in deze amoureuze context veel pijnlijker. Eigenlijk is dit een zachte afwijzing zonder de echte confrontatie.” Reageren met een like, houdt de boodschap erg vaag. “Op die manier blijft de ander aanwezig.”
Online bevindt iedereen zich in een onveilige, onzekere omgeving. “We willen ons niet meteen engageren, de deuren blijven open.” Is dat niet kil en zakelijk? Mensen hebben moeite met het afsluiten van contacten, zegt Ponnet. Ze trekt parallellen met de BBC-reeks ‘Normal people’: “Twee mensen zien elkaar doodgraag, maar slagen er niet in dat duidelijk te maken aan elkaar.”
Moet Maarten genoegen nemen met zijn status als reseverwiel?
Nee, zegt Ponnet. Met humor kan je iets in vraag stellen: “Ondertussen staat je koffie al ijskoud.”
Ponnet roept op tot eerlijkheid: wees open wanneer je je niet energiek voelt of wanneer je gewoon geen zin hebt. “Durf dat te zeggen, het is bevrijdend. Je krijgt er heerlijke reacties op.”