WARM AANBEVOLEN >> Tweedaagse voor singles die opnieuw willen uitreiken!
20 februari 2024
WARM AANBEVOLEN! Samen met Kathleen Tobback organiseert collega Catherine een tweedaagse voor singles op 22 en 23 maart in Mechelen. Spread the word!
12 december 2021 Radio Podcast
Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: “Ik heb vijf maanden geleden een geweldige man ontmoet. We zien elkaar elke week en alles gaat fantastisch. Maar toch hangt er een donkere schaduw over ons samenzijn. Wanneer kan ik hem officieel vragen om mijn vaste partner te worden?”
Radio 1 - Nieuwe feiten
Luisteraar Kim stuurde dit: “Vijf maanden geleden heb ik een geweldige man ontmoet. Het gaat momenteel fantastisch tussen ons. Hij heeft mijn vrienden al ontmoet en we zien elkaar elk weekend en soms tijdens de week. Er hangt echter een donkere schaduw over ons samenzijn: wanneer vraag ik hem officieel om mijn vaste partner te worden? Ik spreek momenteel met niemand anders af en hij ook niet, maar vijf maanden geleden hebben we afgesproken dat we het rustig aan zouden doen. Maar ik vind het nu toch erg lang duren. Hij geeft geen hints of maakt geen aanstalten om het zelf te vragen. Moet ik het hem zelf vragen of hem meteen dumpen, want ik wil graag settelen en heb geen tijd voor spelletjes?”
“Het lijkt op het eerste gezicht misschien een banale kwestie, maar voor velen is dit toch een belangrijke stap in de relatie”, aldus Rika. “Een aantal decennia geleden bestond de ongeschreven regel dat, als je met iemand zoende of seks had, je meteen in een relatie zat. Mensen die deze regel overtraden, werden al snel fout bekeken. Vandaag is dat niet meer zo. De verkenningsfase voor de relatie loopt langer. Vandaag de dag verkennen we alle aspecten van elkaar voor we een serieuze relatie aangaan. Zo kan je openlijk seks hebben en elkaars vrienden ontmoeten, zonder dat je een vaste relatie hebt of verantwoording aan elkaar aflegt. Dat maakt het inschatten moeilijker.”
“Ik vind daarnaast de zin ‘we hebben afgesproken om het wat rustig aan te doen’ heel interessant. Eigenlijk is dat een soort afwijzing, waarbij je meteen zegt dat men niet te veel mag verwachten. Je bouwt een reserve in, waarbij je meteen op de rem kan duwen als het niet goed zit. Dat houdt de verkenningsfase heel casual”, vertelt Rika.
"Als je aan het daten bent met iemand, begrijp ik dat je na enkele maanden toch wat duidelijkheid wil. In deze situatie blijft het wel opmerkelijk dat ondanks de emancipatie de vrouw verwacht dat de man de eerste stap moet zetten. Dat komt waarschijnlijk door de vele datingwebsites met tips die zeggen dat je als vrouw die eerste stap niet mag zetten en de man moet laten jagen. Maar dit is een fout beeld”, vertelt Rika.
“Het kan goed zijn dat de man met dezelfde vraag zit, maar zich niet durft uit te spreken over zijn diepere behoeften uit angst voor afwijzing. De angst voor afwijzing zit bij iedereen diep geworteld, mede door de aanwezigheid van datingapps. De komst van datingapps hebben het datingleven grondig op de proef gesteld en veranderd. Als je op een datingapp zit, zeg je eigenlijk meteen dat je vrij bent. Daarnaast word je op een bepaalde manier eigenlijk voortdurend afgewezen op datingapps. Daardoor is de samenleving hypergevoelig voor afwijzing geworden. Het verwijderen van de datingapp wordt vandaag dan weer vaak gezien als de volgende stap. Het behouden van de datingapp kan voor veel onzekerheid en wantrouwen zorgen. Als je het gevoel hebt dat de relatie voor beiden serieus wordt, kan je als romantische daad de app samen verwijderen en zo de relatie bezegelen.”
“Zoals vele aspecten, is het ook belangrijk dat je hierover durft te praten met je (mogelijke) partner. De vraag ‘hoe zie je dat eigenlijk tussen ons’ is geen foute vraag. Het kan natuurlijk wel zijn dat je het antwoord krijgt waar je niet op hoopt, maar dat maakt dan weer een einde aan een onduidelijke situatie waar je onder lijdt. De vrouw in in dit verhaal wil zich graag settelen en geen spelletjes spelen, dus dan zal ze op een bepaald moment toch de kaarten op tafel moeten leggen”, besluit Rika.