Vraag het aan Rika: wat als je vader niet je echte vader blijkt te zijn?

11 september 2023

Wat als je vader niet je echte vader blijkt te zijn? Wat als je echte vader pas na 20 jaar opduikt? En wat als dit ook nog eens de relatie met je moeder verstoort? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika'. “Het allerbelangrijkste in dit verhaal is het herstellen van de moeder-dochterband.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

De vraag van Lolo

Lolo (23) groeide samen met haar broers en zussen op bij haar alleenstaande moeder. Haar vader woonde ondertussen in een ver, exotisch land.  Drie jaar geleden kwam haar moeder met haar nieuwe vriend thuis. “Ze vertelden me dat ik het resultaat was van hun affaire, 24 jaar geleden. Mijn moeder was op dat moment nog getrouwd met mijn ‘officiële’ vader.”

“De nieuwe vriend van mijn moeder, die dus mijn biologische vader blijkt te zijn, stond erop om met een schone lei te beginnen. Maar ik vind het nog altijd moeilijk om me voor hem open te stellen. Ik weet ook niet of ik wel een band wil met deze man.  Zeker omdat ik zo goed als zonder vader ben opgegroeid."

"De situatie heeft ook gevolgen voor de band met mijn moeder. Het voelt ook allemaal aan als een groot verraad. Weet jij raad?”

Een vader die niet je echte vader blijkt te zijn, en die altijd afwezig was. Een biologische vader die na zoveel jaren plots opduikt. “Dit verhaal is heel complex, en het woord ‘verraad’ staat centraal” reageert Rika Ponnet. 

“Als kind heb je een vorm van basale veiligheid nodig, want je bent afhankelijk van degene die voor je zorgt. Vertrouwen, voorspelbaarheid en zekerheid maken allemaal deel uit van die basale veiligheid.  Maar uitgerekend Lolo’s eerste hechtingsfiguur, haar moeder, komt zoveel jaar later doodleuk vertellen wie haar echte papa is. Zo krijgt Lolo het gevoel dat ze niemand kan vertrouwen.”

“Het allerbelangrijkste in dit verhaal is dus niet zozeer het opbouwen van een band met haar biologische vader die ze nooit gekend heeft, maar wel het herstellen van de moeder-dochterband. Het is ook niet omdat iemand je biologische vader is, dat je daar een band mee moet hebben." 

“Dit herstel zal veel gesprekken vergen. Vraag je moeder waarom ze het verzwegen heeft, en hoe ze ertegenover stond. Praat met haar - zonder die vaderfiguur erbij - over je gevoelens, en vertel wat het met je doet. Maar dat heeft tijd nodig.”  

“De moeder zal haar dochter ook niet bewust tekort gedaan hebben" zegt Ponnet. "Mensen maken beslissingen omdat ze ervan uitgaan dat het de beste beslissing is. Misschien wou ze haar dochter niet het gevoel geven dat ze een koekoekskind (een buitenechtelijk kind, n.v.d.r.) is?"

“Dit verhaal is heel complex. Iemand consulteren die je wat kan ondersteunen zou zeker een verstandige keuze zijn.  Ik hoop ook dat Lolo in staat is om zichzelf nu op de eerste plaats te zetten.”

Luister naar deze aflevering van 'Vraag het aan Rika' via Radio 1 Select.
Zin in meer? Ga dan naar het overzicht met alle afleveringen van 'Vraag het aan Rika'.