We moeten af van de clichés

14 maart 2022

De man wil een jongere vrouw voor de seks en de vrouw wil een oudere man voor de bescherming? "Mag het wat minder clichématig?", vraagt relatietherapeute Rika Ponnet.

Het Nieuwsblad - Tekst: (ldb) 

Waarom oordelen we zo snel over alles wat niet past in het klassieke plaatje?, vraagt Rika Ponnet zich af. “We weten nochtans dat het klassieke plaatje ook geen formule is voor levenslang gelukkig zijn. In een samenleving met zoveel diversiteit, zoveel verschillende gezinsvormen, zouden we hier ook niet over mogen struikelen.”

“Ja, er zijn mannen die een jongere vrouw het ultieme statussymbool vinden. En er zijn vrouwen die alleen maar een rijke man met status willen. Maar dat zijn uitzonderingen. Een oudere man heeft doorgaans meer maturiteit. Hij heeft een aantal thema’s al afgerond waarvan mannen tussen de 30 en 45 nog vaak zoekende zijn. Die hebben nog eigen issues en zijn erg op zichzelf gericht. Een oudere man heeft dat al achter de rug. Voor vrouwen die zelf in de wereld staan, is het een verademing om een man als rustig baken te hebben. Een goeie gesprekspartner met levenservaring die stabiliteit biedt.”

“Oudere mannen kunnen dan weer op jongere vrouwen vallen omdat zij nog het meisje in haar zien. De levenslust. Vitaliteit, jeugdigheid. Ouder worden is in deze samenleving iets waar veel mensen mee worstelen. Iedereen wil jong zijn. Aan een jongere vrouw kunnen zij zich optrekken. Ze gaan zichzelf ook jonger voelen. En ja sommigen zien het als een tweede kans om een nieuw gezin te stichten waarbij ze veel intensiever voor hun kroost gaan zorgen. Of als er geen kinderen zijn, om gewoon voor hun vrouw te zorgen, zodat zij bijvoorbeeld carrière kan maken.”

“Er zijn ook nadelen. Na verloop van tijd kan het grote leeftijdsverschil toch opspelen. De man kan in het begin van de relatie nog heel actief, ondernemen en vitaal zijn, maar vijftien à twintig jaar later gaan de fysieke beperkingen doorwegen. Kinderen krijgen is ook een valkuil. In het begin is dat wel mooi, maar later zie je dan mannen van in de 60 die moeten samenleven met een puber. Die zich afvragen: Waar ben ik aan begonnen?En als een man niet meer zo fysiek mee kan, is het ook voor de vrouw lastiger. En toch, er is vaak bij zo’n koppels veel nabijheid, zorg en intimiteit.”

“Relaties met leeftijdsverschillen hebben misschien minder slaagkansen, maar het zou goed zijn dat we het idee dat relaties eeuwig en altijd blijven duren, laten varen. De realiteit is vaak niet zo. Dus kunnen ook deze relaties heel mooi en waardevol zijn.”(ldb)