"Wind je nu vooral niet op over de kleine irritaties"

23 maart 2020

“Mogelijk stijgt het aantal echtscheidingen door deze crisis.” Je bent gewaarschuwd, door relatiedeskundige Rika Ponnet dan nog wel. “Probeer je nu vooral niet te veel te focussen op de kleine irritaties.”

Het Nieuwsblad 

Rika Ponnet vergelijkt de huidige situatie graag met een vakantie. Met dat verschil dat veel mensen gewoon doorwerken, en dat die ‘vakantie’ zich binnen vier muren afspeelt terwijl het gevaar buiten loert. Bijkomende stressfactoren dus. “Zeker in de eerste veertien dagen van een vakantieperiode zien we veel slaande ruzies”, zegt Ponnet. “Dingen die in de dagelijkse rat race onderhuids zijn blijven gisten, komen plots tot uiting omdat koppels dan op elkaars lip zitten. Met de ophokplicht is dat hetzelfde: er zijn geen vluchtroutes. Voor veel koppels zal deze periode de ultieme test zijn voor de duurzaamheid van hun relatie.”

Ponnet verwijst naar China. Het was The Global Times dat onlangs berichtte dat het aantal echtscheidingen in de Chinese stad Xi’an piekte door de coronacrisis. Valt moeilijk te checken van hieruit, maar het verwondert Ponnet niet. “Mogelijk zien we hier eenzelfde effect”, zegt ze. “Nochtans geef ik altijd het advies om nooit zulke drastische beslissingen te nemen in tijden van crisis. Je moet de dingen eerst even laten bezinken om te vermijden dat je achteraf spijt krijgt."

Me-time

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. En daar hebben experts enkele tips voor. Zo geldt ook hier: gun elkaar af en toe rust. Een tip van psychologenpraktijk Faresa: plan me-time in. De ene dag mag papa tussen 20 en 22 uur naar een Netflix-serie kijken, de andere dag is het aan mama om twee uur te weken in bad. Die afstand van elkaar kan je ook nemen door fysiek in andere ruimtes te zitten wanneer je werkt of externe afleiding te zoeken in contacten op sociale media. “Belangrijk: probeer je nu niet te veel op te winden over de kleine irritaties die je hebt over je partner of diens slordigheden”, zegt Ponnet. “Start bij jezelf en probeer de meest aangename persoon te zijn die je kan. Probeer met andere woorden geen al te grote last te zijn voor je medemens.”

Oh ja: een potje vrijen kan in deze coronatijden al helemaal geen kwaad. “Sommige mensen slapen nu apart als één partner toch nog meer contact heeft met andere mensen”, zegt Ponnet. “Dat is onbegonnen werk in een relatie. Als je goesting hebt: doe maar. Seks kan de stress verlagen, zorgt voor een gevoel van verbondenheid en brengt rust in je relatie. Net wat we nodig hebben.”