Feeld: de datingapp voor wie het niet traditioneel wil

04 september 2023

Trio's, bondage of een uitje om de sleur van je relatie te doorbreken. Op datingapp Feeld zoeken singles én koppels alles wat niet binnen het kader van de traditionele relatie valt. En dat trekt steeds meer landgenoten aan.

Het Nieuwsblad - Tekst: Thibaut Renson

“Niet voor bla bla. Enkel echt. ­Minimum 20 cm.”

“Zoekt een schouder om haar benen op te leggen.”

“Ik haat stinkende mensen. Emotioneel niet beschikbaar.”

“In een open relatie, niet op zoek naar one night stand. ”

“ One night stand of friends with benefits only .”

“Ik hou van boeken, skeeleren in de zon, mijn twee katten en mijn man. Op zoek naar polyamorie en casual dates.”

Wie zich op de datingapp Feeld begeeft, komt in een veld vol diverse profielen terecht. Van singles tot koppels die samen daten of apart. Wat ze gemeen hebben, is dat ze niet op zoek zijn naar een traditionele relatie. Wat ze wel zoeken, dat maken de gebruikers van meet af aan duidelijk in hun profiel.

Wie zich aanmeldt op Feeld, krijgt een lijst met seksuele verlangens te zien, een overzicht van zo'n 25 fantasieën. 'Trio', 'kink', 'BDSM', 'voorspel', 'dominant', 'groep' en 'kijken', het is slechts een greep uit het aanbod. “Als je op Tinder over je seksuele fantasieën spreekt, kijkt iedereen raar op”, zegt Lisa (31). “Op Feeld begín je daarmee.”

De 31-jarige vrouw komt uit een langdurige relatie die sek­sueel niet helemaal bevredigend was. “Na heel lang monogaam te zijn geweest, wil ik me niet meer gevangen voelen.” Lisa is heteroseksueel, maar “ bischierig ”. Ze is op zoek naar een relatie met één persoon, waarbij er ruimte is om te daten met een andere. “Op Tinder is iedereen uit op monogamie, op Feeld zijn mensen veel meer open minded ”, zegt ze.

Te spannend voor erectie

In de ranking van het aantal downloads in de Google Play-store moet Feeld veel datingapps voor laten gaan. Niet alleen Tinder en Bumble, maar ook de veel onbekendere Fruitz, Happn, Badoo en Hinge. Maar de Bulgaarse app, die al in 2014 gelanceerd werd, is wel aan een plotse opmars bezig in ons land. “In een jaar tijd hebben we 45 procent meer Belgische gebruikers”, zegt Lyubov Sachkova van Feeld. De meeste Belgische gebruikers zijn tussen de 26 en 35 jaar. “Net als elders in de wereld zijn zo'n 30 procent koppels, maar in tegenstelling tot elders zijn de meeste Belgen op de app hetero.”

Dat is de dertigjarige Maaike* niet. Zij is op zoek naar een vrouw voor een trio of een quattro. Ze heeft een vaste relatie met een man en houdt van groepsseks en bondage. Maar ook van leuke etentjes, computerspelletjes en haar “topzoon”. Het staat allemaal op haar profiel op Feeld. De getrouwde vrouw uit de Kempen is er op zoek naar een date, samen met haar nieuw lief.

“Mijn man en ik zijn al vijftien jaar samen. We waren elkaars eerste liefje, dus we hebben op seksueel of relationeel vlak geen ervaring los van elkaar. Daar wouden we verandering in brengen”, zegt Maaike, die zich samen met haar man inschreef op Feeld. Het getrouwde koppel leerde een gelijkgezind koppel kennen, met wie ze naar een parenclub gingen. “Daar zijn we met z'n vieren in een kamer gedoken”, zegt Maaike. “Dat was heel fijn, maar voor de mannen bleek het allemaal net te spannend om hun erectie aan te houden. Daarom besloten we nadien eens bij ons thuis af te spreken.”

Bij die tweede date ging Maaike in de slaapkamer met de man van het andere koppel, de vrouw deed het met Maaikes man in een andere kamer. “Mijn man had een goeie klik met die vrouw, maar ik niet met die man.”

Sindsdien is Maaikes man blijven daten met die vrouw, en ging Maaike verder op zoek op Feeld. Niet langer naar een date voor samen met haar man, maar alleen. “Ik had een fijn contact met een man met wie ik afgesproken heb in een café naast een rendez-voushotel”, zegt Maaike. “Toen de klik na een glas bevestigd werd, gingen we naar bed.”

Zoontje van 2

Maaike heeft ondertussen al heel wat dates achter de rug. Soms spreekt ze eerst af in het cafeetje in de buurt, soms gaat het rechtstreeks naar het rendez-voushotel. Sinds enkele maanden heeft ze een man gevonden met wie ze niet alleen seksdates heeft, maar ook mee uit eten gaat. “We hebben besloten om nu even geen andere mensen te daten. Of toch niet apart.” Vandaag is de gehuwde Maaike op zoek naar een seksdate met haar nieuw lief. Een vrouw voor een trio, of een koppel voor een quattro, zoals haar profiel op Feeld aangeeft.

“Ik ben niet per se op zoek naar een polyamoureuze relatie ( het gelijktijdig hebben van meerdere liefdesrelaties, red.)” , zegt Maaike. Haar man heeft wel een polyamoureuze relatie met Maaike en de vrouw uit de parenclub. Dat vindt Maaike geen probleem. Ook niet voor hun zoontje van twee. “Ik wil dat die opgroeit in een gezin waar het normaal is dat papa of mama een lief heeft. Dat ze nog altijd samen zijn, maar ook iemand anders graag zien.”

Volgens seksuologe en relatietherapeute Rika Ponnet vergt zo'n experiment veel zelfzekerheid. “Je mag niet onzeker zijn als je als koppel je relatiecirkel openzet voor iemand anders. En je moet erg goed kunnen communiceren. En zelfs dan loopt het vaak nog mis.” Ponnet vertelt hoe seks niet zomaar lust is, maar voor verbinding zorgt. En die kan een bedreiging vormen voor de basisrelatie. “Ik ken koppels die het geprobeerd hebben, maar bij wie het voor te veel jaloezie en gedoe zorgde, waardoor ze opnieuw voor de klassieke formule kozen.”

Ponnet ziet een generatie jongeren die zelf als kind geleden hebben onder de scheiding van hun ouders. “Steeds vaker denken zij: Als de relatie niet loopt zoals we wensen, moeten we die misschien niet langer beëindigen, maar opengooien. ”

Héél goed voorzien

Dat Doen ook Stien en Davy. Maar in tegenstelling tot Maaike en haar man, wil het koppel dertigers uit Bornem hun dates verbergen voor hun twee kinderen. “Soms zijn ze thuis, maar het zijn vaste slapers. Ze zijn ook nog te jong om het te beseffen. Hoe ouder ze worden, hoe creatiever we zullen moeten worden.”

Stien en Davy hadden al eens een vrouw, en zijn nu op zoek naar een man. “We hebben alles in het leven, maar zijn op zoek naar dat ietsje meer. We hebben 2.800 matches op Feeld, dus we kunnen onze eisen stellen. We zoeken iemand die héééél open minded is”, zegt Stien, die niet wil vertellen wat ze hieronder verstaan. “Het liefst is hij ook héél goed voorzien”, voegt ze er zinnenprikkelend aan toe.

Als het koppel thuis een date ontvangt, beginnen ze met een gesprek in de woonkamer. Na een poos zoekt Davy oogcontact met Stien. Schudt zij “nee”, dan rondt het koppel de date af. Knikt zij “ja”, dan vraagt Davy: “Wil je graag den boven eens zien?”