“Flirten is de kladversie van seks. We moeten dat veel vaker doen”

03 april 2021

Intiem zijn. Ooit was het de voornaamste reden waarom mensen trouwden, maar in ‘Blind Getrouwd’ lijkt het stilaan een obstakel. Er wordt eindeloos over gepalaverd, tot ‘men er klaar voor is’, of niet. Behalve dan door speelvogels Marijn en Candice, die volop flirten. Brengt ons bij een interessante vraag: welke rol speelt seks eigenlijk tussen twee mensen? “Je kan dat toch niet als een vrijblijvende hobby beschouwen?”

Verschenen op hln.be - Tekst: Nadine Van Der Linden 

Eerst dit: evident is het natuurlijk niet. In ‘Blind Getrouwd’ staan camera’s tot in de slaapkamer, en dat zoiets deelnemers kan afremmen om gretig de riem uit mekaars broek te trekken, daar kan een mens alleen maar begrip voor hebben. Maar toch. Je kan als kijker ook maar zo vaak de zin horen, ‘Ik weet nog niet of ik hem zal kunnen toelaten’, zonder je af te vragen wanneer intimiteit  zo... zwaarmoedig is geworden. ‘We moeten mekaar leren kennen, stapje per stapje, Rome is niet op één dag gebouwd, we gaan het laten gebeuren, misschien komt het...?' Allemaal quotes uit deze nieuwe jaargang, waarna we kersverse gehuwden het nachtlampje zien uitknippen: “Amai, ik ben moe. Slaapwel!”

Behalve Candice en Marijn, dus. Dikke kus bij de bruidstaart, en sindsdien is het geflikflooi niet gestopt. Niks expliciets, er blijft zelfs een zekere afstand, maar de ballonnetjes gaan over en weer. ‘Joepie, nog eens een man in mijn bed’, smult Candice verlekkerd, alvorens aan te kondigen dat ze op huwelijksreis een sexy badpak zal meenemen. Marijn pruttelt niet tegen en geeft zijn ogen guitig de kost. “Ik geniet van het uitzicht.” 

Blij toe, vindt ook relatietherapeute Rika Ponnet. “Wat mij opvalt, is dat veel heren in ‘Blind Getrouwd’ zich in de seksualiteit heel pleasend gedragen, heel ingehouden. Het motto lijkt: ‘Als de vrouw er helemaal klaar voor is’. Intussen geven ze complimentjes: ‘Wat was je mooi in je bruidskleed’! Bewondering durven ze uitspreken, maar geen begeerte. Misschien voelen ze die ook niet, maar eerder lijkt het dat ze wachten op groen licht. De vrouwen, op hun beurt, lijken dan weer te denken dat seks een kers op de taart is, en dat eerst die taart helemaal moet gebakken zijn. ‘Ik moet mij veilig kunnen voelen’, klinkt dat dan. Tja. Wat is veiligheid? Seks draait juist rond risico, een beetje durf, aftasten of je toegelaten wordt.... Wie herinnert zich niet het euforische gevoel als die eerste kus er komt? Dat het kan, dat het mag?”

Ponnet vervolgt: “Probleem is dat je in ‘Blind Getrouwd’ natuurlijk meteen gehuwd bent. Dat maakt de toenadering minder spannend, en tegelijk wordt alles veel meer beladen. Want stel je voor dat het ‘worst case sencario’ inderdaad plaatsvindt: je ligt naakt bij de ander en die zegt: ‘Neen, sorry, het lukt me niet’ -  dat is voor elke mens heel, heel pijnlijk. Bovendien valt het hier niet weg te wuiven met ‘het was maar een losse relatie’. Dit gaat meteen over de toekomst van dat huwelijk - je zou voor minder nerveus worden.”

Een impasse dus, waarbij koppels met verre blik aan tafel zitten. Er is nochtans een oplossing, weet Ponnet. Flirten. Een activiteit die een negatieve bijklank heeft gekregen, maar de plezierige kladversie van seks kan zijn. “Flirten doet denken aan onverbeterlijke charmeurs die elke rok bespringen”, weet Ponnet. “Maar op zijn best is het een levensbron, een ontzettend plezier waardoor men zich juist bijzonder voelt. ‘Ik zié jou en jij ziet mij’. Flirten is een spel dat ik in ‘Blind Getrouwd’ eigenlijk alleen tussen Candice en Marijn zie. Namelijk: je springt niet meteen het bed in, en in sommige gevallen kan tussen twee mensen ook heel duidelijk zijn dat zulks nooit zal gebeuren, maar je erkent mekaar wel als een seksueel wezen en geeft mekaar zelfvertrouwen. Je benut het spanningsveld en laat weten: ‘Gij moogt er zijn’.” Flirten is de bevestiging dat een mens méér is dan een hoofd, dat er zoiets bestaat als seksuele energie, weet Ponnet. “Veel vrouwen in ‘Blind Getrouwd’ lijken evenwel niet uit hun hoofd te geraken. ‘Je moet mekaars grenzen respecteren”, hoor ik continu. (zucht lichtjes) Het jongensachtige dat mannen vaak erg aantrekkelijk maakt, wordt daarmee gesmoord. Er is weinig ruimte voor het speelse, het hoor-eens-wat-ik-durf-zeggen, het creëren van een opening... Uiteraard is respect belangrijk en ik begrijp dat je van mekaar een zekere geborgenheid vraagt, zoals: ‘Ik zou het fijn vinden als je niet met andere vrouwen op date gaat’. Maar in ‘Blind Getrouwd’ lijkt de liefde met garanties te moeten komen. Sorry, dat doet ze nooit.”

Kan zoiets nog goed komen? “Ik heb in mijn praktijk al àlles gezien”, zegt Ponnet. “Koppels die reeds de eerste avond met mekaar naar bed gaan, koppels die daar maanden mee wachtten... De slaagkansen zijn bij de één niet beter dan bij de ander. Wel kan je in het laatste geval vermoeden dat seksualiteit in het huwelijk geen topprioriteit zal worden. Iemand die zegt, ‘Seks is niet de essentie voor mij’, dan weet ik al hoe laat het is”, aldus Ponnet. “Maar het is wat het is: ik ken genoeg koppels die intimiteit op een andere manier creëren, omdat ze zich intellectueel verbonden voelen, of ambities delen.... De rest laat zich moeilijk forceren. Ik huiver ik bij de opdrachtjes die koppels in datingprogramma’s krijgen voorgeschoteld als de seks stroef loopt. Dat geforceerde ‘kijk nu eens vijf minuten lang in mekaars ogen’ of ‘raak haar bil eens aan en zeg wat je voelt’: vréselijk, ik vraag mij soms af of seksuologen dat thuis zélf al eens hebben geprobeerd, want daar zouden ze daar meteen mee stoppen. Dat soort ‘huiswerk’ is kinderachtig en degradeert seksualiteit tot een vrijblijvende activiteit, bijna hetzelfde als naar de cinema gaan, een soort hobby: komt het ervan, dan is dat fijn, maar als het niet lukt, is dat maar zo. (huivert) Je kan dat deel van jezelf toch ook niet zomaar wegsnijden? Zoals gezegd, het is allemaal geen must, maar ik kan toch enorm genieten van koppels van 70 jaar waar ik de pretlichtjes nog in de ogen zie.” De  volgende vrijpartij begint immers op het moment dat de vorige eindigt, weet Ponnet. “Via complimentjes, een streling, een knipoog, we-begrijpen-mekaar... Anno 2021 zijn daar méér mogelijkheden toe dan ooit, met sociale media, een berichtje is in een wip gestuurd. ‘Outfit staat je goed!’ We moeten dringen weer méér flirten.”