WARM AANBEVOLEN >> Tweedaagse voor singles die opnieuw willen uitreiken!
20 februari 2024
WARM AANBEVOLEN! Samen met Kathleen Tobback organiseert collega Catherine een tweedaagse voor singles op 22 en 23 maart in Mechelen. Spread the word!
08 oktober 2023 Dagblad
In Blind Getrouwd vielen de mopjes met sexy kwinkslag van Brecht niet in de smaak bij Jolien. Dat zei ze hem ook eerlijk en hij apprecieerde haar openheid, maar zij donderde diezelfde avond nog van zijn ‘roze wolk’. Wat als je stapel bent op iemand, maar hij/zij nog niet zo ver staat in de relatie? En hoe voorkom je dat je heel hard van je ‘wolk’ valt? Relatietherapeuten leggen het uit.
Het Nieuwsblad - Tekst: Hanne Vandenweghe
Als je iemand leert kennen die je romantisch interesseert, nemen feel good-stofjes waaronder oxytocine en endorfine, het heft helemaal in handen. Je voelt je gelukkig en ook al ben je nog niet stapelverliefd: je voelt dat je het kan worden. In deze periode doen mensen hun uiterste best om zich van hun beste kant te laten zien. Die ‘roze wolk’ zorgt er ook voor dat we de mindere punten van de ander niet zien.
Bij koppels die deelnemen aan Blind getrouwd verloopt deze beginfase een pak intenser dan normaal. “Ze zitten in een vacuüm en in die geïsoleerde situatie gaat alles extra hard, waardoor ze sneller op een roze wolk zitten. En er even snel weer kunnen afvallen. Hun eerste indruk van elkaar valt of staat aan het altaar en is puur op uiterlijk gebaseerd. Meteen erna volgt de huwelijksreis en daar leren de partners elkaar al een beetje beter kennen. Ze zijn dan nog wel op vakantie, ver weg van elkaars dagelijkse ritme en gewoontes, maar krijgen stilaan wel een idee of hun levens matchen”, zegt Vanessa Muyldermans.
Tempoverschil
Los van tv-formats kan deze ontdekkingsreis voor ieder koppel een grote uitdaging vormen. Want wat doe je als je tegen iets aanloopt waarvan de ander zegt dit kan niet voor mij of voor mij is dit een must? “Het is belangrijk om elkaar te vertellen wat je al dan niet leuk vindt in een relatie. Probeer ook uit te leggen waarom. Zelfs met iemand waar je gek op bent is het soms hard zoeken naar een manier om jullie levens op elkaar af te stemmen tot het voor beiden goed voelt. Dat gaat met vallen en opstaan. Het is een traject van botsen met jezelf en met elkaar. Een heel normaal proces, trouwens, waar jullie samen door moeten. Helaas haken mensen soms hier al af.”
Om te voorkomen dat je te hard in de realiteit terechtkomt, is het goed om te weten dat het tempo van beide partners verschilt. “De snelheid waarin iemand evolueert binnen een relatie loopt zelden gelijk. Het advies is om steeds het tempo van de traagste te volgen en geduld op te brengen. Dat kan heel vervelend zijn voor diegene die al iets verder staat, maar je kan niemand opjagen of pushen.”, klinkt het. Muyldermans stipt aan dat zo’n tempoverschil geen reden tot paniek hoeft te zijn. “Het is heel natuurlijk en betekent niet per se dat jullie geen match zijn.”
Wegtrekkende ‘wolk’
Onderzoek toont aan dat de periode van verliefdheid in de meeste relaties tussen de zes maanden en twee jaar duurt. Hierna zijn de gevoelens van verliefdheid veel minder intens. Mensen zoeken dan minder de nabijheid. Het verlangen om altijd samen te zijn, het verlangen ook naar de totale eenheid, wordt minder sterk. “Als je na vier maanden iets superergs meemaakt, bijvoorbeeld het verlies van een dierbare, zal de roze wolk sneller voorbij zijn. Hoe lang je erop zit, hangt dus grotendeels af van wat het leven brengt”, nuanceert Muyldermans.
“Zodra die band stevig genoeg is, heeft de verliefdheid een verminderd nut. Bovendien kost het ons bijzonder veel energie, zijn we te veel met elkaar en te weinig met al de rest bezig. Er komt een nieuw evenwicht, wat ook meer afstand met zich meebrengt. De nood om elkaar constant te bevestigen wordt kleiner, de zekerheid dat het wel snor zit, wordt dan weer groter. Daardoor hernemen we ons leven, binnen de nieuwe realiteit van de relatie. Ook het gemis van de ander (voorheen altijd als hij er niet was), het constant verlangen naar, wordt minder. Je partner beheerst dan minder je hele doen en laten”, aldus relatiedeskundige Rika Ponnet in een eerder interview met het Nieuwsblad. “Niet iedereen vindt die overgangsfase leuk. Deze fase brengt immers vaak onzekerheid met zich mee, de eerste verschillen steken de kop op, de eerste grote ruzies vinden plaats, er is al eens onbegrip.”
Om twijfels in deze volgende periode weg te nemen, raadt Muyldermans aan om voorbereid te zijn. “Jullie weten immers dat het moment komt. Voelen jullie dat de verliefdheid een beetje is weggeëbd? Ga eens rond te tafel zitten en bespreek de nieuwe fase die jullie ingaan. Wat voelt je partner? Hoe voel jij je? Hoe zit het met jullie verwachtingen binnen de relatie? Deze techniek is trouwens een handige tool om toe te passen in elke relatie, ongeacht de fase of duur ervan. “Plan één à twee keer per week een gesprek met elkaar, zo blijf je steeds in contact en kan je direct bijsturen indien nodig. Het heeft geen zin om je af te zonderen of afleiding te zoeken. Durf kijken naar de realiteit.”