Is Tinder niet voor losers?

17 oktober 2022

Gesprekken met tienerdochters kunnen je woordenschat uitbreiden. En je wijsheid bijbrengen. Smash je of pass je? Op Tinder of doe je aan organic daten? Of hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld? Relatietherapeute Rika Ponnet over het spel van de aantrekking.

Column voor Het Nieuwsblad

Een rustig zondags tafelmoment, een late septemberzon, alleen met een van de dochters die honderduit vertelt over haar leven van de afgelopen week. Ik luister. Omdat ik haar graag bezig hoor. Omdat ik deze momenten zo koester, maar er ook altijd zoveel uit leer. Het gesprek gaat over meisjes op de fiets. Over haar, en hoe vaak ze bekeken en aangesproken worden. Nageroepen ook. Ze ervaart het niet als bedreigend, maar als een spel dat zich afspeelt in de openbare ruimte en waarbij meisjes zelf volop experimenteren. Hoe ze omgaan met wat er zoal gezegd of geroepen wordt. Hoe ze samen zoeken naar reacties die ze een volgende keer wel eens willen uittesten. Alleen, maar nog liever samen. De tienermeisjesgroep die sterk maakt. Ze twijfelt, of ze mag geloven wat ze zoal roepen. En dat er toch vaak een gevoel is dat het ook aan de andere kant een spel of test is. Waar kom ik mee weg? Hoe reageert de andere op mij?

Zo was er de afgelopen week een voorval. Drie jongens op de fiets, misschien even oud, maar toch jonger, zegt ze. Als in: je weet wel, zoals jongens van dezelfde leeftijd jonger kunnen zijn. Eentje had een paar keer gezegd dat ze voor hem echt wel ‘smash’ was. Ze had niet gereageerd, maar toen een tweede het probeerde bij de zus en er een wat fluitend geluid had bijgemaakt, stak die de gebruikelijke vinger op. Een overduidelijke ‘pass’ dus, voegt ze er aan toe. Wordt dat nu zo gezegd?, vraag ik, totaal onbekend met het ‘smash-pass-systeem’. De ‘fix’ kende ik, wanneer het lukte om een contact richting een wederzijds verhaal te laten bewegen, maar dit hoor ik voor het eerst. Ze legt met veel enthousiasme uit dat het vaak een spel is. Je ziet jongens passeren en beoordeelt op looks en gedrag. De ‘smash’ betekent dan een ja en de ‘pass’ een neen. Dat heb ik door, maar ze licht toch nog even toe. Tinder, zeg ik, maar dan in het echt. Ze kent Tinder als concept, maar begrijpt het niet. Waarom zou je zoiets doen en is dat niet voor losers? Je komt zo toch veel makkelijker mensen tegen en dan zie je direct of iemand je ligt. Ik zeg dat ik haar begrijp en dat ze eigenlijk ook gelijk heeft, maar dat het in volwassen levens toch vaak anders is, minder makkelijk. Dat snapt ze niet. Online weet je toch nooit of iemand in het echt niet vreemd is. En knap zijn is belangrijk, maar leuk zijn ook. Ze zou het nooit vertrouwen. Ik glimlach bij zoveel mediawijsheid. Dat het verder ook allemaal niet zoveel voorstelt, concludeert ze nog. Want dat ze daar nog niet mee bezig is. En ze ook die jongens niet gelooft. Dat zij er wel al mee bezig zijn?, vraag ik. Nee, dat ze het menen, antwoordt ze. Ik kwam net uit het zwembad, mijn haar in alle richtingen, hoe kan je dan een smash zijn? Opnieuw mijn glimlach, maar nu breder.

De broodjes zijn op en we gaan van tafel. Ik klim nog even achter mijn computer − het vaste plan om deze tekst te schrijven − maar verzeil in een artikel op een nieuwssite over Tinder. Onderzoek zou uitwijzen dat mannen heel veel profielen liken en vrouwen heel weinig. 80 procent van de minst aantrekkelijke mannen zou kans maken bij 20 procent van de minst aantrekkelijke vrouwen. Of anders gezegd: 80 procent van de aantrekkelijkste vrouwen zou zich ontvankelijk opstellen tegenover 20 procent van de aantrekkelijkste mannen. In de overlappingen zit het succes, uiteraard, al zie ik voor mij vooral het ruime veld van ontgoocheling en frustratie. Het advies is dat we het opnieuw in het echt moeten doen, dat ontmoeten. ‘Organic daten’ heet dat tegenwoordig. Ervaren dus, ontmoeten, kansen geven en krijgen, trager smashen of passen. Als ik het deel, sluit ze met puberale wijsheid af. Boeit niet , en ook: Waarom maken jullie het allemaal zo ingewikkeld? Ik begrijp haar.