Vraag het aan Rika: "Hoe help ik mijn single vriendin aan een partner?"

19 november 2023

Astrid maakt zich zorgen om haar vriendin Karen. Na de breuk met haar partner zeven jaar geleden, is zij als enige van de vriendengroep vrijgezel en kinderloos. Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika'. "Iemand de hele tijd tips geven of proberen koppelen aan een andere vrijgezel? Eigenlijk zit daar een vorm van afwijzing achter."

Nieuwe Feiten - Radio 1

Astrid (35) maakt zich zorgen om Karen (35), een van de vriendinnen uit haar vriendengroep. "We hebben intussen allemaal een gezin en kinderen, behalve Karen. Bij haar lijkt alles stil te staan sinds ze zeven jaar geleden uit een gebroken relatie kwam."

"Ze was twee jaar samen met die man, maar we wisten nooit goed wat we van die relatie moesten denken. Ik had ook niet het gevoel dat hij haar goed behandelde. Ik denk dat de breuk haar veel verdriet gedaan heeft. Sindsdien heeft ze geen relatie meer gehad, waarschijnlijk uit angst om opnieuw de bons te krijgen."

"Binnen de vriendenkring proberen we al langer om haar in contact te brengen met mannen door etentjes en feestjes te organiseren, maar dat leverde niets op. Suggesties en tips over dating stuiten naar mijn gevoel allemaal op een muur. Daten, relaties, het lijkt echt een taboeonderwerp geworden voor Karen. Ik weet dat ze vroeger altijd graag kinderen wou en ze is recent 35 geworden. De tijd begint is te dringen. Hoe kunnen wij haar helpen?"

Het is een vraag waar relatiedeskundige Rika Ponnet wel vaker mee te maken krijgt, vooral van bezorgde moeders of vriendinnen. "Die vraag wijst erop dat Astrid en de rest van de vriendenkring lief en betrokken zijn, en dat ze inzitten met Karen." Maar tegelijk wringt er iets. "Als ik het heel lomp mag zeggen: waar bemoei jij je eigenlijk mee? Jij kan Karens leven niet leiden."

De vraag zegt misschien wel meer over Astrid en haar levensangsten dan over Karen, zegt Rika. "Een vrouw die een andere keuze maakt dan trouwen en kinderen krijgen, is een soort van confrontatie met de eigen keuzes. Het voelt alsof die andere keuze dan een afkeuring is van de keuzes die wij gemaakt hebben. Alsof dat we ons alleen maar willen omringen met mensen die exact hetzelfde leven leiden."

Een vorm van afwijzing

"Ik snap dat het relatieadvies bij Karen op een muur stuit. Iemand de hele tijd tips geven of proberen koppelen aan een andere vrijgezel? Eigenlijk zit daar een vorm van afwijzing achter. Dat is bijzonder pijnlijk." Dat gevoel van afwijzing kan er volgens Rika voor zorgen dat Karen het onderwerp van daten en relaties uit de weg gaat bij haar vrienden.

"Het is een enorme opdracht om als single in een vriendenkring te zitten met koppels die denken dat hun manier de enige manier van leven is. Dat is vandaag niet zo."

Accepteer en valideer waar Karen vandaag staat

"Hoe goed het ook bedoeld is, dit werkt niet", zegt Rika. Ze zou Astrid dan ook de volgende vraag willen voorleggen: waarom vind je het zo moeilijk om te accepteren dat Karen single is? "Jij schat dan in hoe de ander zich voelt op basis van hoe jij je zou voelen mocht je 35, ongehuwd en kinderloos zijn. Maar dat is niet noodzakelijk hoe Karen zich voelt."

Hoe Astrid toch haar vriendin kan steunen? "Eigenlijk denk ik dat ze Karen het meest kan helpen door te stoppen met haar leven te proberen regelen en haar te accepteren zoals ze is. Valideer waar zij vandaag staat in haar leven. Door te aanvaarden dat de andere is wie hij of zij is, voelen we ons verbonden. Niet omdat de andere exact hetzelfde leven leidt als wijzelf."

"Ga het gesprek aan, maar zie ook in dat het eigenlijk voor een groot stuk gaat over hoe dogmatisch jij naar het leven kijkt."

Luister naar deze aflevering van 'Vraag het aan Rika' via Radio 1 Select.
Zin in meer? Ga dan naar het overzicht met alle afleveringen van 'Vraag het aan Rika'.