Zo overleef je de digitale datingmarkt!

20 april 2020

Je swipet links, je swipet rechts, en poef: de ware verschijnt op je scherm! Maar is onlinedating echt zo makkelijk of maakt de digitale datingmarkt het net moeilijker om echte liefde te vinden? 

Flair - Tekst: Elien Geboers 

Onlinedaten = nieuwe regels?

Relatiebemiddelaar Rika Ponnet: 'Daten op zich is niet veranderd, maar de tools om tot een eerste contact te komen zijn wél anders. Met die mogelijkheden mogen we vooral blij zijn, maar ze vragen wel een bepaalde vorm van discipline. Probeer een aantal vuistregels te hanteren: 

  • Gebruik gerust meerdere online platformen naast elkaar, maar streef altijd naar een ontmoeting in real life. Uiteindelijk moet het daar toch gebeuren. Te lang in een prefase blijven hangen is geen goed idee. Op die manier krijg je een beeld van de andere dat niet noodzakelijk strookt met de realiteit. Dat beeld maak je dan vaak op basis van projectie. Je vult verwachtingen of verlangens zelf in vanuit je fantasie. De echte man of vrouw achter de account valt dan makkelijk tegen. 
  • Date niet te intensief. Recent onderzoek toont aan dat mensen die heel veel contacten zoeken op de datingmarkt - het Tinderverhaal, zeg maar - zich na verloop van tijd steeds slechter gaan voelen en ook alsmaar slechtere keuzes maken. Die maken ze bovendien met weinig overtuiging omdat er om de hoek altijd fomo loert. Misschien is de volgende swipe nog knapper, nog grappiger, nog liever en nog meer de ware? Merk je dat je negatiever, veroordelender of kritischer wordt voor potentiële dates? Dan is het tijd voor een time-out. Las bewust periodes in waarin je niet of minder actief bezig bent met daten. 
  • Durf je mogelijke scenario's open te trekken. Internationaal onderzoek wijst namelijk uit dat de zaken die we rationeel polijsten als belangrijke kenmerken bij een potentiële partner, helemaal niet van tel zijn wanneer we werkelijk voor iemand kiezen. Het gaat dan bijvoorbeeld om dingen zoals diploma's, leeftijd, het al dan niet hebben van kinderen, de streek waarom iemand woont, lengte en gewicht. Een klik met iemand ervaren is altijd een complex verhaal waarin heel veel factoren een rol spelen, in telkens weer een unieke mix. Sta daar eens bij stil en durf potentiële dates met meer openheid en verwondering te benaderen. 
  • Vergeet alle richtlijnen over hoe je je moet gedragen tijdens een date. Mensen zijn immers geen apen die je trucjes moet aanleren. Al die tips zorgen er alleen maar voor dat je met een te groot bewustzijn op een afspraakje zit en je de hele tijd 'in je hoofd zit'. Een goede date is een date waarbij je de tijd en setting vergeet en je opgaat in het contact. Neem je voor dat je op je date maar één doel hebt: de andere zo goed mogelijk leren kennen en elkaar met een positief gevoel naar huis laten gaan. 
  • Zelfzorg speelt wel degelijk een rol. Hoe je je kleedt of je presenteert, zegt iets over je binnenkant. Investeer daar dus in.'

Olinedaten: een andere tactiek dan hard to get spelen? 

'Playing hard to get is een advies dat vroeger vaak gegeven werd in boeken als The Rules of Dating. Het is een techniek die eigenlijk nooit echt zijn vruchten afwierp, tenzij je vooral interesse had in de jacht, maar niet echt in de 'prooi' of in een langdurige relatie. Het klopt anderzijds ook dat iemand die te snel onvoorwaardelijke verbinding zoekt en ook heel snel zekerheid wil over die band, net zomin in een gelukkig verhaal belandt. De  beste aanpak ligt zoals gewoonlijk ergens in het midden. Bij het vormen van een goede relatie is de eerste stap om een veilige verbondenheid te creëren. Om dat te kunnen doen, is het belangrijk dat je je niet laat leiden door angsten, zoals de angst om afgewezen te worden, alleen achter te blijven, niet bij de juiste te belanden, ... Dat vermijd je door eerst goed te staan met jezelf en trouw te blijven aan je zelfstandigheid en eigenheid. Vanuit die eigenheid kan je tot een contact komen dat veilig aanvoelt. Dat gevoel hangt altijd samen met een vorm van zelfvertrouwen. Je moet ervan overtuigd zijn dat je de moeite bent waard bent om graag gezien te worden en ook in staat bent om jezelf graag te zien. Dat lukt alleen als je authentiek bent. In plaats van theorieën toe te passen, toon je jezelf dus best zoals je bent en moet je ook openlijk durven aan te geven wat je verlangens zijn.'