Is teruggaan naar je ex een goed idee?

14 juni 2021

Hollywood wacht in spanning af tot acteur Ben Affleck en zangeres Jennifer Lopez weer naar buiten komen als koppel. De ex-verloofden brengen immers weer veel tijd met elkaar door en gingen zelfs samen een weekendje weg. Ook bij onze noorderburen lijkt een oude relatie een herkansing te krijgen. Zanger Marco Borsato is druk aan het daten met zijn ex-vrouw Leontine. Vanwaar die aantrekkingskracht van voormalige partners? En vooral: heeft zo’n liefdesreünie eigenlijk kans op slagen?

Het Nieuwsblad - Tekst: Hanne Vandenweghe

Volgens relatiedeskundige Rika Ponnet van relatiebureau Duet komt het wel vaker voor dat mensen die kort of net iets langer na een (echtelijke) breuk weer bij elkaar komen. “Cijfermateriaal is er niet, maar het gebeurt en dat heeft te maken met de intieme band die er ooit is geweest”, zegt Ponnet. “Soms zoekt een van de ex-geliefden de ander weer op nadat ze zelf zijn gescheiden - wat dankzij sociale media makkelijker is dan ooit - maar er zijn ook situaties waarbij het contact tussenbeiden nooit helemaal is verwaterd en waarbij er onder de exen altijd sprake was van een soort band.”

Als de paden elkaar op een bepaald moment weer kruisen, heeft die romance een tweede keer überhaupt nog slaagkans? Volgens de expert hangt het ervan af hoe de relatie van vroeger eindigde. “Bij sommige koppels lagen externe factoren aan de basis van de breuk, denk aan een affaire. “Een van beide partners kan een tweede relatie aangaan om enige tijd erna tot de vaststelling te komen dat hij of zij mist wat er niet meer is. We zien soms dat het daarna tot vergiffenis komt en er een voorstel tot therapie wordt gedaan om een hernieuwd engagement in de relatie te tonen”, klinkt het. 

Niet alleen overspel is een externe factor die veel door elkaar kan schudden. Ouders die fel tegen een relatie zijn, kunnen dat ook zijn. “Het is mogelijk dat een van de partners de relatie verbreekt en meegaat in het scenario dat de ouders wensen. Ook als iemand maanden in het buitenland moet gaan werken of verhuist, leidt het soms tot stopzetten van de relatie. Kinderen kunnen ook veel druk op een relatie leggen. Al deze bovenstaande situaties hebben niet zozeer te maken met een gebrek aan verbondenheid, wél met een grote druk van buitenaf.”

Als de externe omstandigheden anders zijn - zoals de kinderen die ouder zijn - en mensen elkaar dan terugvinden, heeft die relatiereünie vaak kans op slagen. Volgens Ponnet is er minder kans op een happy end als de eerdere relatiebreuk of echtscheiding een gevolg was van een relationeel probleem aan de basis. “Bij koppels waarbij iemand heel angstig of claimend is of psychisch een bepaald onevenwicht vertoont, loopt het moeilijker. Zo’n oude relatie nieuw leven inblazen zal in het begin een enorme opflakkering kennen, maar na een tijd komen dezelfde patronen als voorheen terug. Als er niets structureel gebeurt, zal ook de nieuwe relatiepoging mislukken.”