WARM AANBEVOLEN >> Tweedaagse voor singles die opnieuw willen uitreiken!
20 februari 2024
WARM AANBEVOLEN! Samen met Kathleen Tobback organiseert collega Catherine een tweedaagse voor singles op 22 en 23 maart in Mechelen. Spread the word!
16 februari 2022 Dagblad
Problematisch. Belachelijk. Vrouwonvriendelijk. Het acteurskoppel Zendaya en Tom Holland, samen te zien in de recente Spider-Man-films, wond er geen doekjes om: in hun relatie vormt het geen enkel probleem dat zij groter is dan hij. “Nochtans blijkt uit al onze bevragingen ook vandaag nog dat voor alle vrouwen hun ideale man groter moet zijn”, zegt relatiedeskundige Rika Ponnet. Maar hoe komt dat?
Het Nieuwsblad - Tekst: Michaël Temmerman
Zij: 1,78 meter, hij: 1,73. Amper vijf centimeter verschil, maar toch krijgen Zendaya (25) en Tom Holland (25) geregeld opmerkingen over het feit dat zij groter is dan hij. Vooral hun kusscène uit de superheldenfilm Spider-Man: Far from home lokte veel reacties los op social media. “Maar wat hadden we dan moeten doen?”, vraagt acteur Tom Holland zich af. “Had ik voor die scène dan op een doos moeten gaan staan?”
Het idee dat in een relatie de man altijd groter moet zijn dan de vrouw is volgens het koppel “problematisch en vrouwonvriendelijk”. “Dat is zo’n belachelijke maatschappelijke verwachting, een domme veronderstelling eigenlijk. Waarom zou het een probleem zijn als de vrouw groter is?”
Ze hebben gelijk, zegt relatiedeskundige Rika Ponnet. “Het is inderdaad een belachelijk idee, maar wel eentje dat nog altijd dominant is. Als het van de vrouw afhangt, kiest ze altijd voor een man die minstens even groot, maar liever groter is dan zij. Allemaal. Dat blijkt uit elke bevraging die ik al in mijn carrière heb gedaan. Andersom speelt het ook, maar minder. Voor een man is het doorgaans minder erg als zijn vrouw – een beetje – groter is dan hij. Gelukkig is er wel een positieve evolutie merkbaar: bij de jongere generaties speelt het veel minder een rol dan bij de oudere.”
Volgens Ponnet merk je het ook bij het daten. “Op online profielen liegen vrouwen vaker over hun gewicht en hun leeftijd, mannen over hun lengte en hun opleidingsniveau. Omdat dat vaak nog de aspecten zijn die belangrijk zijn in de uiteindelijke partnerkeuze.”
Waar komt het idee dat de man groter moet zijn eigenlijk vandaan? “In eerste instantie gaat het om een biologisch gegeven”, zegt Ponnet. “Gemiddeld genomen zijn mannen nu eenmaal groter dan vrouwen. Daarnaast heeft het ook te maken met onze schoonheidsidealen. Vrouwen moeten slank zijn, mannen groot. Er zit dus ook een narcistisch kantje aan het verhaal: vrouwen willen een partner die ze zelf, net als de rest van de samenleving, aantrekkelijk vinden. En tot slot speelt er ook nog de emotionele behoefte: een grote man wordt geassocieerd met geborgenheid, veiligheid… Bij een grote man kan ik klein zijn, denken ze dan. Mij geborgen voelen, me beschermd voelen… Bizar eigenlijk, want geborgenheid heeft niets te maken met centimeters, maar met de bereidheid tot je openstellen voor de ander, met iemand graag zien.”
Dat er anno 2021 nog altijd koppels op hun lengteverschil worden aangesproken, vindt Ponnet eigenlijk te gek voor woorden. “Ik vermoed dat die commentaar dan vooral op social media gegeven wordt. Maar ja… Daar is bodyshaming nooit ver weg, ook niet als je als vrouw gewoon aan Dancing with the stars deelneemt (verwijzend naar de kritiek die seksuologe Lotte Vanwezemael kreeg op haar lichaam, red.). Er zijn eigenlijk maar twee manieren om daarmee om te gaan: door het weg te lachen of door het gewoonweg te negeren. Bij liefde gaat het niet over getallen, of dat nu centimeters, kilo’s of jaren zijn. Ik zou alleen maar bevestigen wat een fantastische man hij is en wat al die andere vrouwen missen als ze alleen naar mannen van boven de 1,85 meter kijken.”