WARM AANBEVOLEN >> Tweedaagse voor singles die opnieuw willen uitreiken!
20 februari 2024
WARM AANBEVOLEN! Samen met Kathleen Tobback organiseert collega Catherine een tweedaagse voor singles op 22 en 23 maart in Mechelen. Spread the word!
07 september 2023 Dagblad
In een druk bekeken én bekritiseerd filmpje zegt de New Yorkse podcaster Sofia Franklyn (30) dat ze op dates meteen vraagt hoe het met de bankrekening van een potentiële partner gesteld is. “Als ik mijn tijd ga verdoen, wil ik het weten”, klinkt het. Kan je überhaupt eisen dat je vlam er warmpjes inzit? Is dat belangrijk voor de relatie en hoe praat je eigenlijk op een goede manier over geld met je (toekomstig) lief?
Het Nieuwsblad - Tekst: Hanne Vandenweghe
“Ik heb de laatste drie mannen op de eerste date gevraagd naar hoe het met hun bankrekening gesteld is”, zegt Sofia Franklyn in het bewuste filmpje. “Ik wil alleen daten met een rijke man die geld heeft. Als ik mijn tijd ga verdoen, wil ik het weten.” Franklyn zelf, is naar eigen zeggen ook succesvol met een goedbetaalde job.
“Dus ik vind dat ik alle recht heb om te weten of iemand op hetzelfde niveau zit als ik”, geeft ze nog mee. Die vraag aan haar potentieel lief stellen vindt ze dus niet vreemd, des te meer efficiënt. “Als ze het me niet willen tonen, ga ik nog wel op een tweede of derde date, hoor. Maar op een gegeven moment wil ik het wel weten. Ik ben 30 jaar, dus ik wil niet meer gewoon in het rond daten en seks hebben.”
Relatietherapeute Vanessa Muyldermans snapt die nood naar financiële info. “Als je gaat daten, heb je inderdaad het recht om te weten hoe iemand ervoor staat. Het gaat niet zozeer over het exacte bedrag op iemands bankrekening, meer over de financiële mogelijkheden die een potentiële partner heeft”, klinkt het. “Als iemand hard werkt om succesvol te zijn, wordt er een bepaalde levensstandaard opgebouwd. Misschien wil de persoon die goed zijn boterham verdient af en toe op verre (lees: dure) reis of voor zijn verjaardag dineren in een sterrenzaak. Als het voor de nieuwe partner niet mogelijk is om te volgen, vallen de opties om te reizen en eten in een duur etablissement misschien volledig weg. Dat heeft een impact op die verworven standaard”, klinkt het. “Je mag heus iets voor jezelf willen en een partner zoeken die bij die wensen past. Als je sportief bent aangelegd, kijkt toch ook niemand raar op als je iemand zoekt die ook van sport houdt? Waarom zou dat niet zo mogen zijn wat geld betreft?”
Machtsverhoudingen
De relatie-expert beklemtoont dat strubbelingen over financiën zelden draaien over het feit dat de een de ander niet goed genoeg vindt. “Wie goed verdient, wil vaak gewoon op hetzelfde niveau zitten als de (nieuwe) partner net omdat er dan minder spanningen kunnen ontstaan. Ligt het loon ver uit elkaar, kan de kleinste verdiener er soms mee verveeld zitten en ontstaat mogelijk druk.”
Ook relatiedeskundige Rika Ponnet geeft Franklyn gelijk. “Als je een paar keer op date bent geweest met elkaar, dan is het toch goed om daar al eens met elkaar over te spreken. Dan tekenen de patronen zich ook al af. Wie weet staat de ander erop om elke keer de volledige rekening te betalen, en wil jij dat niet. Dat kun je beter meteen uitspreken.” Anders sluipen er volgens haar snel frustraties en irritaties binnen in de ontluikende relatie, of er ontstaan machtsverhoudingen die moeilijk te keren zijn.
Niet te bruusk
Muyldermans zou het polsen naar de financiële toestand wel net iets anders aanpakken dan de podcaster. “Je kan het moeilijke onderwerp aansnijden vanuit een eerdere ervaring. Door een moeilijke financiële situatie uit je relationele verleden erbij te halen als voorbeeld en te zeggen dat je gevoelig bent geworden voor financiële verschillen. Is de ander het eens met je standpunt, dan is het een eerste teken dat jullie qua geld mogelijk op dezelfde golflengte zitten. Heb je niet per se een eerdere ervaring, dan kan je ook kenbaar maken wat je verwacht van een toekomstige relatie. Iets als: Kijk, ik wil in mijn leven een aantal dingen doen. Deel je die interesses en kan dat voor jou? Als je date ‘neen’ zegt, heb je in principe al veel informatie. Die ‘neen’ kan impliceren dat jullie interesses mijlenver uit elkaar liggen. Het kan tegelijk een respectvolle vluchtroute zijn van diegene die er financieel iets minder warmpjes inzit. Door ‘neen’ te antwoorden, vertelt hij niets over zijn vermogen en lijdt de persoon geen gezichtsverlies.”
Geen geheimen
Stel: de financiële klik is er en jullie worden een koppel. In een relatie kan iemands financiële toestand snel weer veranderen. Als een van beiden plots zonder werk zit of kampt met schulden, bijvoorbeeld. “Soms zien mensen elkaar zo graag dat ze resoluut kiezen voor hun partner, maar het komt ook voor dat de relatie op termijn in moeilijkheden komt. Niet omdat de partner die nog goed z’n brood verdient het plots slecht bedoelt, maar op het moment dat er minder binnenkomt, is er automatisch minder mogelijk. Als door het wegvallen van één loon onzekerheid en onveiligheid in de relatie sluipt, kan deze uiteindelijk stranden. Het gaat immers om veel meer dan alleen maar euro’s. Want wat als je moet verhuizen omdat je de huidige woonst niet meer kan afbetalen en dat betekent dat je elke dag een uur lang moet pendelen naar het werk? Al die dingen spelen mee en soms is de liefde niet genoeg om voor elkaar te blijven kiezen.”
Muyldermans vindt het in een relatie altijd een must om eerlijk te blijven over geld. “Als je nog geen enkele financiële verbintenis hebt met je partner, maakt het niet zoveel uit dat jullie elkaars saldo niet exact kennen. Dat verandert als jullie samen iets kopen, een lening aangaan of de wens hebben om dat binnenkort te doen.” Ook Ponnet pleit voor openheid. “Samen de rekeningen doorploegen, is net een heel mooi teken van graag zien”, zei ze eerder.