"Corona werkt als brandversneller voor relaties"

17 januari 2021

Almaar meer mensen scheiden, en daar zit de huidige crisis zeker voor iets tussen. “Corona veroorzaakt veel stress, en dat kan nefast zijn voor je relatie”, vertelt seksuologe en relatiedeskundige Rika Ponnet.

De Wereld van Sofie - Radio 1

Zowel koppels als singles hebben het moeilijk in deze periode, en de tweede lockdown is volgens Ponnet nog zwaarder dan de eerste. “Er ligt een soort van film over ons gevoelsleven, we modderen maar wat aan. Het enthousiasme waarmee we in mei vorig jaar de doe-het-zelf-zaken plat liepen, heeft plaatsgemaakt voor een soort lethargie die de moraal naar beneden haalt.” 

Corona als brandversneller

Meer dan ooit zijn we op elkaar aangewezen, en het continu samenzijn valt sommige koppels zwaar. “Je partner moet al je individuele behoeftes invullen, er zijn geen vluchtroutes zoals hobby's, uitjes met vrienden of andere vormen van ontspanning. Nochtans zijn die heel belangrijk om je in tijden van stress goed te blijven voelen. Dit maakt dat er veel druk komt te liggen op een relatie, met alle conflicten van dien.”

"De situatie nu is een heldere lens waardoor je naar je relatie kan kijken."

Ponnet had de echtscheidingspiek al zien aankomen. “Zo’n crisis is een vorm van een brandversneller: het zet relaties waar het al een tijdje niet goed gaat, extra onder druk en dan beslist men uiteindelijk om er een punt achter te zetten. Maar het blijft natuurlijk een bewuste keuze: het is niet zo dat men er onder invloed van corona lichtzinniger over gaat.”

Corona als relatieversneller

 

Anderzijds zijn er ook koppels die in coronatijden net meer naar elkaar toe groeien. Zij koesteren datgene dat er al was, en de ingrijpende gebeurtenissen brengen hen nog dichter bij elkaar. “Er zijn mensen die best wel genoten hebben van de vrijgekomen tijd”, zegt Ponnet. “Men creëert een soort routine waar rust centraal staat, zonder enige druk van de buitenwereld.”

Voor nieuwe relaties blijkt corona soms zelfs een relatieversneller te zijn. De ‘turborelatie’ doet zijn intrede: koppels beslissen om veel sneller te gaan samenwonen om praktische redenen. Een verstandige keuze of een hypothekering van de relatie? Volgens Ponnet leren deze koppels versneld wat de kwaliteit van de relatie is: “Als het niet goed zit, dan zal het ook sneller duidelijk zijn.”

Singles

Daarnaast is er ook een grote groep singles, en die moeten deze moeilijke periode alleen doorstaan. Dat is niet makkelijk, want de nood aan menselijk contact zit nu eenmaal in ons DNA. “Fysieke verbondenheid zorgt ervoor dat we ons goed voelen,” zegt Ponnet, “en als je lange tijd niemand in levende lijve ziet, kan je helemaal geïsoleerd geraken.” Toch ziet ze dat veel singles dit creatief oplossen door - meer dan ooit - te gaan wandelen. Zelfs op een date.

Introspectie

Als corona ons iets leert, is het wel om na te denken en stil te staan bij het leven dat we leiden: “We gaan evalueren wat er is, en vervolgens conclusies trekken: ‘dit is het, of dit is het niet’. Op zich is dat een goede zaak. We gaan meer dan ooit op zoek naar verbondenheid, en hechten meer dan ooit waarde aan de kwaliteit van onze relaties.”

"Dit is shit en we moeten dat ook gewoon erkennen."

Tips om relatiemoeheid tegen te gaan, heeft Ponnet niet. “We moeten erdoor, gewoon volhouden. Klinkt een beetje moraliserend, maar het is wel zo. Wat wél helpt, is om mild te zijn voor je directe omgeving. Verwacht niet teveel van hen, en bespaar ze af en toe jezelf: als je gefrustreerd bent, ga eens lopen of wandelen. Meestal krijg je dan nieuwe energie en tegelijkertijd ontlast je de anderen in deze moeilijke tijd.”

 

Rika Ponnet · De Wereld Van Sofie_Relaties In Coronatijd