Hoe ga ik om met mijn overdreven jaloerse man?

08 maart 2021

Ik ben een rustige vrouw, flirt niet, ben hondstrouw. Toch is mijn man jaloers. Ik mag me enkel voor hem mooi maken, thuis. Als ik ga werken, let hij op wat ik draag. Een mooie bloes of trui kan niet, ook mag ik mijn haar niet los dragen. Ik ben al vaak mijn kleren gaan wisselen om geen ruzie te hebben. Ik heb me altijd aangepast, maar dat voelt niet goed meer. Ik vind het erg dat hij me niet vertrouwt en heb het gevoel dat ik mezelf niet mag zijn. Hoe ga ik hiermee om?

Column voor Het Nieuwsblad

De jaloerse gevoelens van je partner zijn duidelijk imaginair, hangen samen met scenario’s in zijn hoofd, fantasieën die gevoeld worden als een dreigende realiteit. De basis hiervoor is vaak een mix van weinig zelfvertrouwen en een beperkt vertrouwen in de andere. Zijn manier van zijn angsten beheersbaar te maken is jou controleren op een inperkende, bijna agressieve manier. Hoe jij je presenteert aan de buitenwereld is geen vrije keuze meer, maar iets wat hij monitort. Jij laat dit toe, waarschijnlijk omdat de dreiging die uitgaat van zijn gedrag, jouw angst voor spanning en escalerend conflict triggert. Het gaat aan beide kanten over een diepe verlatingsangst. Vanuit je schrik voor conflict pas jij je aan, waardoor zijn spanning even gaat liggen. Tegelijkertijd voed je ook opnieuw zijn angst. Je gaat immers mee in zijn visie dat een mooi bloesje een bedreiging voor jullie relatie is. Dit zal niet beteren. Hij ziet zijn angsten niet als iets van hemzelf, maar als de verantwoordelijkheid van de andere. Jij aanvaardde dat ook, nam dus de verantwoordelijkheid op voor wat hij voelt. Dit bespreekbaar maken zou al heel wat zijn. Een begripvolle, aanvaardende houding tegenover zijn gevoelens is het beste uitgangspunt. Maar ook: geef aan dat je jezelf wilt blijven en vooral waaróm je dat bloesje, die trui uittrekt. Niet omdat jij óók gelooft dat het bedreigend is voor jullie relatie, maar omdat je bang bent voor conflict. Vanuit een groter wederzijds begrip kunnen jullie tot een consensus komen over wat goed voelt en wat niet. Dit is geen makkelijke opdracht. Het is vallen en opstaan, maar vooruitgang is zeker mogelijk.