Hoe kan ik mijn ex terugwinnen?

24 februari 2019

Sinds twee maanden is het uit met mijn vriend, na een relatie van net geen twee jaar. Hij miste zijn vroegere leven en zegt geen relatie meer te willen. Ik wil hem graag terug, maar heb hem al enkele weken niet meer gehoord. Is er een kans dat het goedkomt? Ik wil dat zo graag. Hoe pak ik dat best aan?  Column Het Nieuwsblad Magazine

Rika Ponnet:

Afscheid nemen van een liefdespartner, een relatie, lukt doorgaans het makkelijkst als je met zijn tweeën tot de conclusie komt dat breken de beste keuze is. Ben je in zo"n proces de tweede beslisser, diegene die zich moet neerleggen bij de keuze van de ander, dan ­verloopt dat veel moeizamer.

Vanuit mijn ervaring bemoeilijkt vooral het niet begrijpen van een breuk, het ontbreken van een ­verhaal of verklaring, een verwerkingsproces. En dat lees ik bij jou een beetje tussen de regels. Hij wil zijn leven van voorheen terug en zegt geen relatie meer te willen. Een dergelijke ‘uitleg", waarin jullie relatie niet aan bod komt, wijst er volgens mij op dat je ex geen zin heeft in een openlijke confrontatie, dat hij schrik heeft voor de emoties die dat kan teweegbrengen aan jouw kant. Wie conflictvermijdend is, deelt zijn innerlijke beleving niet of weinig. Lees zijn verlangen naar zijn vroegere leven als een uiting van gevoelens van zichzelf niet te kunnen zijn binnen jullie relatie, zich te beklemd of overbevraagd te voelen, zich te veel te moeten ­aanpassen in het belang van de ­relatie, aan jouw behoeftes.

Dat hij geen relatie meer wil, wijst ook sterk in de richting van een verlangen naar vrijheid en ongebondenheid. Dat zegt niet noodzakelijk iets over de kwaliteit van jullie relatie, dat is ook niet noodzakelijk een verwijt naar jou toe, maar kan evengoed wijzen op een onvermogen, een angst van zijn kant om zich langdurig met iemand te verbinden.

Dat hij al weken niets van zich laat horen, vind ik geen positief signaal richting relatieherstel. Wil je graag duidelijkheid, dan doe je dat best door zelf contact te zoeken en te peilen naar zijn beleving, zijn verlangens vandaag. De ‘neen" heb je immers, de ‘ja" kun je krijgen. Wachten op een teken van zijn kant is vaak een manier om de gevreesde ‘neen" uit de weg te gaan en een ­mogelijke ‘ja" nog even te koesteren. Het zorgt er echter ook voor dat je blijft hangen in een soort van emotioneel niemandsland en afscheid nemen vooruit wordt geschoven.