Hoe micromomentjes en samsonseks je relatie kunnen redden

13 september 2020

Je werkt allebei voltijds, hebt eigen hobby’s en een eigen vriendenkring. En dan is er nog het huishouden natuurlijk, dat een groot deel van de dag in beslag neemt. Kortom: het is vaak moeilijk om nog tijd te vinden voor elkaar in een relatie. En dat is een probleem, want relaties moeten “gevoed” worden, benadrukken experts. Gelukkig hoeven de oplossingen geen uren in beslag te nemen.

Tekst: Michaël Temmerman - Verschenen in Het Nieuwsblad

Hoeveel tijd moet je als koppel in elkaar investeren?

“Als koppels mij zeggen dat ze alleen zondag een uurtje bij elkaar komen, dan begin ik niet met relatietherapie maar met agendaplanning”, zegt relatiebemiddelaar Rika Ponnet. “Een relatie heeft regelmatig voeding nodig, niets overleeft op zo’n dieet. Maar eigenlijk moet je dat niet uitdrukken in uren, er moeten gewoon voldoende momenten zijn waarop je alleen oog hebt voor elkaar. Genoeg om vastheid te hebben, om emotionele steun te vinden bij elkaar… Bij tijdgebrek moet je nagaan: is het nu de kip of het ei? Maken jullie geen tijd voor elkaar omdat jullie het te druk hebben of plannen jullie zo veel andere dingen omdat je weinig thuis wil zijn?”

Wat is de beste manier om tijd te maken voor elkaar?

“Ik ben altijd een koele minnaar geweest van vaste date nights”, aldus Ponnet. “Verplichte nummers houd je vaak niet vol. Het hoeven ook niet altijd grootse activiteiten te zijn. Bouw micromomentjes voor elkaar in, ook al is het maar tien minuten per dag, waarin je het signaal geeft: niets is nu belangrijker. Even praten in de zetel, zonder gsm of andere afleiding, kan al volstaan. Of samen gaan wandelen, het blokje rond, samen eten of sporten.”

“Zeg het ook als er te weinig – of te veel – tijd samen wordt gespendeerd, anders borrelen de frustraties op”, zegt relatietherapeute en seksuologe Sybille Vanweehaeghe.

En wat met seks? Moeten we dat ook inplannen?

“Als jullie allebei vrij lichamelijk ingesteld zijn, komt dat meestal wel vanzelf”, zegt Vanweehaeghe. “Maar bij de meerderheid van de koppels is er een probleem. De ene heeft meer zin dan de andere maar wordt voortdurend afgewezen en durft geen initiatief meer te nemen, waardoor koppels na een tijdje gaan samenleven als broer en zus. Afspreken om bijvoorbeeld één keer per week of om de twee weken te vrijen werkt meestal vrij goed als oplossing. Ook een goede optie om intimiteit in te plannen in een druk gezinsleven: samsonseks, dat is seks wanneer de kinderen afgeleid zijn door een tekenfilm.”

Wat is het belang van ‘me-time’?

“Bij veel koppels is het een weerkerend discussiepunt: je hebt me precies niet nodig”, zegt Ponnet. “Maar dat komt omdat de ene nu eenmaal meer tijd voor zichzelf nodig heeft dan de andere. In een relatie is belangrijk wat je samen doet, maar daarnaast is er ook nood aan autonomie, de vrijheid hebben om dingen alleen te doen. En ook dat kunnen kleine, gestolen momenten zijn, zoals een koffietje drinken of even vijf minuutjes alleen in je stoel, waarin je je van niets of niemand iets moet aantrekken.”

“Een koppel kan zo goed overeenkomen dat het alles samen wil doen, maar dat kan ook verstikkend werken”, zegt Vanweehaeghe. “Belangrijk is dat je rekening houdt met de noden van de ander. Zit jij al twee uur thuis te wachten op je partner, te popelen om met hem te babbelen, maar komt hij of zij uitgeput thuis na een zware werkdag, dan kan het helpen om hem of haar nog een halfuurtje met rust te laten, even tijd te geven… Erna kan je elkaar ontmoeten met een betere mindset.”