WARM AANBEVOLEN >> Tweedaagse voor singles die opnieuw willen uitreiken!
20 februari 2024
WARM AANBEVOLEN! Samen met Kathleen Tobback organiseert collega Catherine een tweedaagse voor singles op 22 en 23 maart in Mechelen. Spread the word!
31 maart 2020 Dagblad
In coronatijden zijn we verplicht om samen te hokken met onze geliefde en de rest van het gezin. Dat kan een goede zaak zijn voor jullie relatie, maar ook extra druk leggen op koppels waarbij de verbondenheid zoek is. Twee relatiedeskundigen, Rika Ponnet en Sybille Van Weehaeghe, werpen hun licht op de zaak. “Pijnpunten zullen aan de oppervlakte komen”, klinkt het unaniem.
Het Nieuwsblad - Tekst: Hanne Vandenweghe
De ratrace, die het dagelijkse leven anno 2020 tot voor kort was, valt door de coronacrisis bijna helemaal weg. Dat kan volgens experten ter zake zowel goed als slecht nieuws betekenen voor je relatie. De grootste valkuil is het gebrek aan uitlaatkleppen. “Je kunt je de komende weken nergens meer achter verstoppen. Het is tijdelijk gedaan met frustraties kanaliseren in het sport- of verenigingsleven”, zegt Sybille van Weehaeghe. Zij ziet vooral een uitdaging voor jonge koppels met een druk professioneel leven. “Beiden zitten op professioneel vlak vaak in een druk circuit. Of ze nu van thuis uit kunnen werken of niet: een veeleisende job brengt ergernissen met zich mee. Die kunnen de komende weken uitdijen naar de gezinssituatie.”
Daar horen ze nu net niet thuis. Volgens relatiedeskundige Rika Ponnet komt het er meer dan ooit op aan stress niet in elkaars emmer te kappen. “Onze hele omgeving is stress geworden. Let op voor een negatieve zaagspiraal. Als je constant opmerkingen maakt, over rondslingerende kousen enzovoort, word je niet de meest aangename persoon in huis. We zijn genoodzaakt om op een kleine oppervlakte samen te leven. Oefen tijdens deze periode om jezelf wat kleiner te maken - lees: ruim je eigen rommel op. Als dat niet meer lukt, ga letterlijk ventileren op het terras of balkon om de anderen te sparen.”
Ventileren betekent echter niet conflicten uit de weg gaan. “Ruzie in deze periode is mogelijk en zelfs heel waarschijnlijk. Laat het toe. Men denkt vaak dat ruziemaken slecht is, maar het is eigenlijk prima. Door dingen uit te spreken die al een tijdje liggen te gisten, kunnen jullie ze beginnen oplossen”, zegt Ponnet. “Dit is hét moment om (weer) met elkaar te leren communiceren, zo creëer je meer verbondenheid. Jullie worden opnieuw meer elkaars geliefden. Alles gaat trager en dat is een goede zaak. Je leert zien hoe goed jullie elkaar in slechte tijden kunnen helpen”, zegt Van Weehaeghe. Uit onderzoek blijkt dat mensen, in staat om zich samen door een mindere periode te spartelen, elkaar achteraf enorm dankbaar zijn omdat de partner er was om ondersteuning te bieden.
Hoe jullie met conflicten omgaan, hangt af van de basis van de relatie. Als die goed zit, kunnen jullie op elkaar terugvallen. Liggen er problemen au fond? Dan kunnen pijnpunten ertoe leiden dat de boel helemaal ontploft. “Zeker koppels die uit elkaar gegroeid zijn, maar er toch voor kozen om onder hetzelfde dak te blijven wonen, krijgen het moeilijk”, zegt Van Weehaeghe. Voor hen zou de coronacrisis - worst case - kunnen uitmonden in een echtscheiding. “We merken dat ook na de zomer- en kerstvakantie, wanneer mensen veel tijd met elkaar hebben doorgebracht. Er spelen echter veel meer dingen mee in dit scenario. De situatie geeft ook een enorme economische impact en brengt mogelijk financiële onzekerheid met zich mee. Daardoor zal men wellicht drie keer nadenken om uit elkaar te gaan”, aldus Ponnet, die beklemtoont dat er na deze fase ook meer trouwfeesten en baby’s kunnen komen omdat mensen elkaar meer leerden waarderen.
Moeite om je weg te vinden met de partner en kinderen in huis? De experts hebben enkele praktische tips om het huidige leven zo aangenaam mogelijk te maken. “Probeer een nieuwe structuur te bepalen voor het gezin. Houd je eraan, maar niet te veel. Dit is een periode waar het dwingende karakter iets minder wordt. Durf loslaten, zo kom je tot een nieuw evenwicht. Een voorbeeld: wind je niet op als je kinderen constant naar de tablet kijken. Ook dat gaat vervelen en dan gaan ze vanzelf naar creatieve bezigheiden zoeken. Blijf vooral rustig. Als de kinderen zien dat jij kalm bent, zullen ze uiteindelijk ook hun rust vinden. Daar kun je op vertrouwen”, zegt Ponnet.
Vanweehaeghe moedigt aan om het te durven zeggen als je nood hebt om alleen te zijn. “Trek je even terug in een kamer, lees een boek, luister naar je favoriete muziek met koptelefoon, neem een uitgebreid bad. Of soigneer een verwaterde relatie met een oude vriendin. Bel ze op. Praat eens met een single uit je kennissenkring.” Voor vrijgezellen is dit een heel moeilijke tijd. Ponnet heeft nog een gouden tip voor wie alleenstaand is. “Het lijkt misschien grappig, maar pak desnoods een boom vast. Knuffelen is een basisbehoefte, die nu niet ingevuld raakt. Bomen zijn een veilig alternatief in nood. Je eigen armen om je heen slaan, mag ook. Wees lief voor jezelf.”