Kan een knipperlichtrelatie werken?

18 maart 2023

De Nederlandse zanger André Hazes jr. (29) heeft weer een vriendin. Geen onbekende, want hij blaast zijn relatie met Monique Westenberg (45) nieuw leven in. Voor de vierde keer maar liefst. “Mijn hart ligt voor altijd bij jou”, schrijft hij op Instagram. Maar kan zo’n knipperlichtrelatie wel werken? Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies.

Het Nieuwsblad - Tekst: Hanne Vandenweghe

It ain’t over ‘til it’s over, zou Lenny Kravitz zingen. Dat klopt volledig in het geval van het Nederlandse knipperlichtkoppel André Hazes jr. en Monique Westenberg. Voor de vierde keer proberen ze hun liefdesrelatie te lijmen. “Jij hebt mij altijd meer liefde gegeven dan ik verdiende. Je was er in goede, en hebt mij nooit laten vallen in slechte tijden. Je hebt altijd gezien dat er nog goed in mij zat terwijl ik daar zelf aan twijfelde. Waar ik het meest dankbaar voor ben dit weekend, is dat ons kleine aapie tegen een vader opkeek die is wie hij nu is. En dat ben ik mede dankzij jouw eindeloze hoop, steun en geloof. Mijn hart ligt voor altijd bij jou. En ik zal nog langer van je houden”, schreef de zanger zondag bij een zwart-witfoto van zichzelf en zijn teerbeminde.

Of ze nu vertrokken zijn voor een leven samen, is moeilijk te voorspellen. “De relatie waarnaar wordt teruggekeerd was eigenlijk nooit helemaal over. Er is in tussentijd misschien wel iemand anders geweest, maar het verbindend gevoel met de ander is wellicht blijvend gevoed”, zegt Rika Ponnet van relatiebureau Duet. Op een bepaald moment kan het gevoel van die verbinding opnieuw zo sterk zijn, dat het weer goedkomt tussen de ex-partners. (Lees veder onder de foto)

Sterke verbinding

Volgens de expert hangt de kans op slagen deels af van hoe de relatie vroeger eindigde. “Bij sommige koppels lagen externe factoren aan de basis van de breuk, denk aan een affaire. Hetzelfde geldt wanneer er concrete problemen waren, bijvoorbeeld met werk, een dominante schoonfamilie of kinderen in een moeilijke periode. Als die situatie verandert en de stressfactor valt weg, zijn er nieuwe mogelijkheden”.

Bij wie een vierde keer herbegint, spreken we eerder over een knipperlichtrelatie dan “ het nog eens proberen”. En dat is iets anders. “Na de eerste keer kunnen exen het gevoel hebben dat iets ‘onafgewerkt is’, dat het nog niet juist voelt op het op te geven. Na de tweede keer hebben de ex-partners er vaak meer vrede mee, omdat ze weten dat ze alles geprobeerd hebben. Een knipperlichtrelatie daarentegen werkt als een elastiek. Die rekt heel ver uit om uiteindelijk weer samen te komen. Dat proces kan lang duren, al zie je op termijn wel dat er geen rek meer op de elastiek zit”, klinkt het.

Als een achtbaan

Voor mensen die een relatie een tweede, derde of tiende leven inblazen, geldt hetzelfde: “Zolang partners een relatie herstarten, zitten er dingen in die ze nodig hebben. Dingen die ze niet kunnen loslaten. Het is een teken dat er meer zaken zijn die hen in de relatie houden dan motiveren om eruit te blijven. Dat is een heel verslavende dynamiek met een emotionele achtergrond”, stelt Ponnet. Volgens haar hebben geliefden in een knipperlichtrelatie vaak moeite met het vinden van de afstand en nabijheid die voor hen werkt. “Dat is een ingewikkelde hechtingsstrategie, die het gevolg kan zijn van een trauma uit de kinder- of jeugdjaren met de eerste hechtingsfiguren. Mogelijk waren die vaak afwezig of onvoorspelbaar waardoor wel hevig naar intimiteit wordt verlangd, maar het concept niet wordt vertrouwd. Het is een heel moeilijk iets waarbij veel lijden komt kijken.”

Ook veel vreugde, want een on en off-structuur zet een koppel als het ware op een achtbaan. “Het samenkomen geeft een enorm goed gevoel. Euforie tot en met. Het seksleven bereikt dan meestal ongekende en ongeëvenaarde hoogten. Met de pieken komen echter ook de dalen. De relatie is doorgaans erg onrustig van aard, al kunnen de mensen erin wel heel liefdevol zijn.”

Dit is een herwerking van stukken die voor het eerst verschenen op 8 november 2016 en 5 juli 2022.