WARM AANBEVOLEN >> Tweedaagse voor singles die opnieuw willen uitreiken!
20 februari 2024
WARM AANBEVOLEN! Samen met Kathleen Tobback organiseert collega Catherine een tweedaagse voor singles op 22 en 23 maart in Mechelen. Spread the word!
04 augustus 2022 Dagblad
Een bekende Nederlander heeft veel noorderburen gechoqueerd: drie weken na zijn huwelijk werd hij op de Amsterdamse Pride tongzoenend ‘betrapt’ met een andere vrouw. Zijn echtgenote stond erop te kijken, was allesbehalve in shock en draaide zelf een andere dame binnen. Buitenechtelijk kussen zit namelijk in hun afsprakenpakket. “We hebben er goed met elkaar over gesproken en het is alleen leuk als we samen zijn.” Kan zo’n relatie werken? Relatietherapeuten geven hun visie.
Het Nieuwsblad - Tekst: Hanne Vandenweghe
Steven Brunswijk en Ayla Guiaux genieten momenteel van hun wittebroodsweken én van andere kuspartners, zo blijkt. Van bedrog is er echter geen sprake. Nadat de Nederlandse roddelvlogster Yvonne Coldeweijer beelden van de kussende cabaretier deelde, was Brunswijk er snel met een tegenreactie om te verklaren hoe de vork werkelijk in de steel zat. Ayla stuurde de vrouw zelf naar haar wederhelft om hem te verleiden, wat ook lukte. Intussen maakte ze zelf plezier met iemand anders.
“Het past bij de afspraken die we met elkaar hebben. We hebben daar heel goed met elkaar over gesproken. Getrouwd zijn betekent dat je tot je negentigste bij elkaar bent, als je geluk hebt. Wie zegt dat je de rest van je leven met één iemand plezier mag hebben? Waarom zou je niet af en toe iets anders proberen?”, zegt Brunswijk. Een open relatie hebben ze volgens hem niet echt, want geen van beiden gaat ooit met iemand naar huis. Het koppel doet hun nummertje van op de Pride ook niet elke week over. Het gebeurt volgens de cabaretier alleen als ze er samen op uit zijn en de zin voelen opborrelen. “Liefde gaat om elkaar álles gunnen”, luidt de conclusie.
Brunswijk heeft op zijn eigen Instagram-account een post gewijd aan het voorval en beklemtoont nogmaals dat hij “geen vreemdganger” is en hij erna nota bene een “heerlijke nacht” heeft beleefd met zijn vrouw. Nu hij de puntjes op de i heeft gezet, rijst de vraag: kan dat werken, zo'n soort relatie of huwelijk? Volgens relatietherapeut Vanessa Muyldermans wel. “Het is vooral belangrijk vanuit welke motivatie die ontstaat. Wat wil je bereiken?” zegt ze. “Als het niet goed zit in je relatie en jij of je partner stelt voor om anderen te kussen om de relatie op een leuker spoor te proberen krijgen, is het geen goed plan. In dat geval zit er iets fout. Dingen uittesten met anderen zouden dieperliggende, verdoken gevoelens naar de oppervlakte kunnen brengen. Alcohol kan dat proces intenser maken omdat we met een glaasje op minder remmingen ervaren.”
“Als alles wél goed zit, beide partners zich veilig voelen, openstaan om extern te experimenteren en akkoord zijn met bepaalde afspraken, kan het de relatie opleuken. Het koppel kan bespreken wat het doet om elkaar te zien kussen met een onbekende. Erover praten kan alles extra spicy maken. Misschien evolueert het wel in een spannend voorspel. Er zijn stellen die er een spelletje van maken om op feestjes en festivals iemand te selecteren met wie de partner een intiem momentje mag beleven, maar ze hangen het niet aan de grote klok. Op die manier blijft het exclusief van hun twee.”
Relatiedeskundige Rika Ponnet van Duet zegt dat het voor de buitenwereld misschien erg kan lijken omdat ze pasgetrouwd zijn, maar dat het koppel zeker al even zo functioneert. Ze zet ook meteen een puntje op de i . “Een relatie waarin wordt afgeweken van de standaard relatievorm is hoe dan ook open. Je hebt er niets tussenin, maar je hebt wel verschillende invullingen van een open relatie”, klinkt het. “In relaties die zo werken, is er meestal vanaf het begin een grote openheid over deze thema's. Dan uiten de personen snel hun nood aan individuele vrijheid en wat er volgens hen bijhoort.” Ponnet windt er echter geen doekjes om. “Worden dergelijke persoonlijke wensen na verloop van tijd opgedrongen of geeft een ander er gewoon aan toe om de relatie de behouden, dan werkt het ronduit slecht.”
Samen regels opstellen, dus. En erachter staan. Die regeltjes kunnen enorm uiteenlopend zijn. “Misschien heeft een van beiden de permissie om het te doen, terwijl de ander het gunt zonder er zelf behoefte aan te hebben. Misschien mag het enkel buitenshuis of uitsluitend in een bepaalde periode. Sowieso is het altijd belangrijk om goede afspraken te maken en die geregeld te herevalueren. Dat schept duidelijkheid en leidt tot een eenvoudige grens, veiligheid en rust. Het kan uiteraard dat de grens wordt overschreden, maar dat geldt voor iedereen en overal en voor elk type relatie. Ook in volledig open relaties kan er sprake zijn van bedrog. Overspel doet altijd pijn”, klinkt het.
Sowieso is het altijd belangrijk om goede afspraken te maken en die geregeld te herevalueren. Dat schept duidelijkheid en leidt tot een eenvoudige grens, veiligheid en rust. Het kan uiteraard dat de grens wordt overschreden, maar dat geldt voor iedereen en overal en voor elk type relatie. Ook in volledig open relaties kan er sprake zijn van bedrog. Overspel doet altijd pijn”, klinkt het.
De experts zijn unaniem dat niemand voorgoed vastzit aan afspraken. Als de aanpak een tijdje werkt, maar iemand zich er niet langer goed bij voelt, kan de relatie zomaar van open naar gesloten gaan. Elke afspraak moet er eentje zijn die gemaakt is vanuit wederzijds respect en geldt maar tot er een andere wordt gemaakt. De andere partner moet dat simpelweg aanvaarden. Ponnet waarschuwt wel voor de onvoorspelbaarheid van relaties waarbij de deur op een kier staat. “Hoe goed onderlinge afspraken ook zijn: mensen kunnen heel slecht inschatten wat bepaalde contacten emotioneel met hen gaan doen. Als je op de Pride iemand tegenkomt die je erna nooit meer ziet, is de kans klein dat er verbinding ontstaat. Bij contacten die de kans krijgen om te evolueren, kun je toekomstige emoties niet voorspellen. Je hebt er helemaal geen controle over.”
Muyldermans geeft nog mee dat wie jaloers is van aard, maar ook nieuwsgierig naar dit soort experimentjes, beter eerst uitzoekt waar die jaloezie vandaan komt. Blijft de jaloezie sterk aanwezig, dan ben je minder geschikt om deze relatievorm uit te testen. Ook wie verlatingsangst ervaart, past beter voor deze formule. “Beide partners hebben een vrij grote vorm van autonomie nodig om erin te gedijen”, besluit Ponnet.