Komt er een echtscheidingsgolf op ons af?

17 juni 2020

Voor het eerst zijn er cijfers over het aantal echtscheidingen sinds corona toesloeg in ons land. In de tweede helft van mei werden er een kwart meer akten ondertekend bij de notarissen, en die vrezen dat ze nu nog maar aankijken tegen het begin van een heuse echtscheidingsgolf. In landen waar COVID-19 eerder toesloeg, zitten ze nu al middenin die golf. 

De Morgen - Tekst: Tine Peeters

Wat al weken gezegd en geschreven werd, wordt nu voor het eerst bevestigd door cijfers: corona is de ultieme relatietest. En wie die niet doorstaat, stapt dezer dagen naar een advocaat of notaris zodat hij/zij niet langer met zijn/haar ex-geliefde een kot moet delen. Het was de Federatie van het Notariaat die bekendmaakte dat er in de tweede helft van mei een kwart meer scheidingen werden ondertekend in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. "We verwachten dat die tendens zich voortzet de komende weken", voorspelt woordvoerder en notaris Bart Van Opstal.

Die plotse toename is uiteraard niet volledig te wijten aan corona. Deels gaat het ook om een inhaalbeweging, om echtscheidingsakten die tijdens de lockdown bleven liggen omdat de notarissen toen niet aan een normaal tempo konden werken. "Maar toch gaat het echt wel om een uitzonderlijke stijging", merkt van Opstal nog op. "Hier speelt ontegensprekelijk een corona-effect."

De klassieke doorlooptijd van een echtscheidingsprocedure bij de notaris is minstens twee à drie weken. Aangezien de notariaten pas sinds het einde van de paasvakantie weer op volle toeren draaien, volgt de echte piek van de 'coronascheidingen' wellicht nog. Uit een enquête die Fednot hield bij de notarissen bleek dat ze tijdens de quarantaine vooral vragen kregen over echtscheidingsprocedures. Van Opstal: "Normaal gezien krijgen wij meestal vragen over vastgoed, maar dat hield de mensen nu totaal niet bezig. Wel familiale zaken, en dan vooral echtscheidingen."

De cijfers uit andere landen zijn niet meteen een opsteker voor romantici. In alle landen die eerder getroffen werden door corona - van China tot Italië -, explodeert het aantal echtscheidingen sinds de regeringen de bevolking weer wat meer bewegingsvrijheid gunt.

Bloomberg meldde eind maart al dat in China, vanaf de allereerste versoepelingen, recordcijfers werden genoteerd qua echtscheidingen. In de steden Xian, Dazhou, en Miluo stonden er lange rijen voor de kantoren van de overheid met koppels die een procedure wilden starten. "De ambtenaren hadden zelfs geen tijd om een slok water te drinken omdat er zo veel mensen stonden aan te schuiven", meldt een overheidswebsite. Echtscheidingsadvocaat Steve Li, met een kantoor in Shanghai, vat het als volgt samen: "Hoe meer tijd mensen samen spenderen, hoe meer ze elkaar haten. Mensen hebben ruimte nodig."

Italiaanse advocaten noteerden midden mei een stijging van 30 procent van koppels die bij hen informeerden naar een echtscheidingsprocedure of er al meteen een opstarten. Sommige gespecialiseerde advocaten zagen in hun praktijk een verdubbeling van het aantal procedures. Idem voor Frankrijk, waar de advocaten alarm slaan dat ze het aantal aanvragen niet kunnen bijhouden. In Nederland verwacht de vFAS, de vereniging van familierechtadvocaten, dat er een derde meer echtscheidingen zullen zijn door de coronacrisis. "De 40.000 echtscheidingen gaan we dit jaar zeker halen'', zegt voorzitter Alexander Leuftink in het Algemeen Dagblad. Normaal zijn dat er in Nederland ongeveer 30.000. per jaar.

Relatiedeskundige Rika Ponnet waarschuwt wel voor te overhaaste conclusies. "Corona wordt soms voorgesteld als een gestolen vakantie, maar veel koppels en gezinnen hebben het echt zwaar gehad", zegt zij. "Tijdens de lockdown zaten we allemaal in een overlevingsmodus. In zo'n crisissituatie gaat er niemand echt ingrijpende beslissingen nemen. We gaan dus nu pas ten volle beginnen zien wat de effecten zijn van het wekenlang leven op elkaars lip. Het is nog net iets te vroeg."