Nam Shakira wraak op Piqué met nieuw lied, of zat er iets anders achter?

31 januari 2023

Met haar nieuwe song ‘BZRP music session #53’ neemt Shakira allesbehalve subtiel wraak op haar ex-vriend, voormalig profvoetballer Gerard Piqué. “Je hebt een Ferrari ingeruild voor een Twingo, een Rolex voor een Casio”, verwees ze naar zijn nieuwe vriendin. Piqué gooide nog wat olie op het vuur door plots in een Twingo te verschijnen en een sponsordeal met Casio af te sluiten. Nochtans is wraak nemen niet meteen goede strategie, vinden onze relatie-experten.

Het Nieuwsblad - Tekst: Lien Lammens

Shakira zette frontaal de aanval in op haar ex. Het wereldberoemde koppel ging vorig jaar, na een relatie van twaalf jaar, uit elkaar omdat hij haar bedrogen zou hebben. En terwijl de Colombiaanse rouwde om haar gebroken huwelijk, pronkte aan de arm van Piqué al snel een nieuwe vriendin.

En dat kwam duidelijk hard aan bij Shakira, die nu terugslaat. “Als iemand ons kwetst of steekt, dan willen we ons verdedigen”, zegt relatietherapeute Vanessa Muyldermans. “Er is ons kwaad aangedaan, en dan kunnen we reageren op twee manieren: of we lopen weg of we vechten terug. En vaak doen we dat laatste door ons verhaal naar buiten te brengen. Hij of zij deed mij pijn, dus nu zal ik eens de waarheid aan de mensen vertellen. Hierdoor gaan anderen ook anders kijken naar je voormalige partner.”

Oog om oog, tand om tand dus. Al is het volgens Muyldersmans altijd een slecht idee om meteen toe te geven aan die wraakgevoelens. “Op korte termijn zal het je even een beter gevoel geven, maar eigenlijk zijn die allereerste, heel hevige, emoties slechte raadgevers.” In eerste instantie doe je beter... niets. “Als we vanuit zo’n emotie actie ondernemen, krijgen we daar achteraf vaak spijt van. Ik raad aan om te wachten tot die hevigheid afgenomen is.”

Snelkookpan

Muyldermans vergelijkt het met een snelkookpan. “Als zo’n pan op het fornuis staat en de inhoud begint te koken, dan creëer je stoom. Dan mag je nog zo hard duwen als je wil, dat deksel zal je niet meer volledig op de pot krijgen. De stoom moet er met andere woorden meteen uit. Is dat gebeurd, dan krijg je het deksel er weer op.” Hetzelfde met wraakgevoelens. “Laat eerst de stoom wegtrekken, daarna kan je nog altijd zien wat je gaat doen. Negen van de tien mensen kiezen er nadien voor om geen actie meer te ondernemen.”

Maar niet zo bij Shakira. Zij besloot maanden later een nummer te schrijven over de liefdesbreuk. Met enkele rake strofes zingt ze de frustratie van zich af. “Ik ga niet terugkomen, ik wil geen teleurstellingen meer. Al dat gedoe over dat je een kampioen bent. Toen ik je het meeste nodig had, toonde jij de slechtste versie van jezelf.” Of een andere paragraaf: “Ik ben twee 22-jarigen (de leeftijd van de nieuwe vlam van Piqué, red.) waard. Je hebt een Ferrari ingeruild voor een Twingo. Je hebt een Rolex ingeruild voor een Casio.”

Negatieve cyclus

Niet mis te verstane woorden. Toch doe je volgens relatiedeskundige Rika Ponnet vooral jezelf pijn met zo’n wraakacties. “Er is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en wraak mag dan een manier lijken om om te gaan met dat gevoel van krenking maar eigenlijk doet het net het tegenovergestelde: wraak versterkt je negatieve gevoelens. Het mag dan wel lijken op een gevoel van bevrijding, eigenlijk trekt het een cyclus van negatieve interactie of zelfs geweld op gang.”

Of anders gezegd: actie maakt reactie. “De kans dat je bij de andere ook negatieve gevoelens oproept, is groot. Het verlangen wordt bij hem dan ook aangewakkerd om wraak te nemen en uiteindelijk komt het als een boemerang terug in je gezicht.”

En dat is precies wat er gebeurde: Piqué had het nummer aandachtig bestudeerd en kwam afgelopen weekend aanrijden in… een Renault Twingo. Om het plaatje compleet te maken prijkte aan zijn pols geen Rolex, maar een Casio.

De kans dat het een verhaal zonder einde wordt, is groot. “Je belandt in iets wat blijvend negatief is, je komt niet in het reine”, zegt Ponnet. “Ik zie mensen die jaren in vechtscheidingen zitten en dat vergiftigt heel je leven. Iemand die vol zit met negativiteit en wraakgevoelens heeft ook geen ruimte voor de positieve emoties in een eventuele volgende relatie. Het is eigenlijk een wonde die niet verzorgd wordt en die gaat stinken.”

Er zit niets anders op dan de breuk en de bijhorende pijn te integreren in je leven. “Je moet aanvaarden, hoe pijnlijk het ook is, dat iemand tegen jou gezegd heeft dat hij niet meer verder met je wil gaan”, zegt Ponnet. “Dat iemand ‘neen’ tegen je zei. Je moet de scherven weer lijmen en meenemen naar een nieuwe postieve ervaring. Je moet vooruit en je zal er uiteindelijk meer zelfvertrouwen uit putten.”

Bewuste keuze

Maar omdat het hier om een wereldberoemde zangeres en ex-profvoetballer gaat, sluiten beide relatiedeskundigen niet uit dat er ook geld mee gemoeid is. “We moeten dat in het geval van Shakira en Piqué een beetje relativeren”, zegt Ponnet. “Het zou mij niet verwonderen als hij wist dat het nummer uitkwam en dat er een financieel luik aan vast hangt.”

Ook Muyldermans deelt die mening. “Een lied schrijven vraagt tijd, en dan moet het nog uitgebracht worden. Er zijn dus al enkele maanden overgegaan waarin ze toch al wat tot rust zou moeten zijn gekomen. Het is met andere woorden geen reactie op die eerste hevige emoties na de breuk. Tijdens het hele productieproces dat bij het uitbrengen van zo’n nummer komt kijken, heeft ze meerdere keren de kans gehad om ermee te stoppen. Maar dat deed Shakira dus niet.”