Ook zij trouwden met hun jeugdliefde, net als Mathieu Terryn: experts over de kracht en valkuilen van zo’n relatie

07 januari 2020

Hij bezong haar als het allermooiste meisje van zijn klas toen hij in 2005 deelnam aan Eurosong for kids, 15 jaar later heeft Bazart-zanger Mathieu Terryn (26) zich verloofd met zijn vriendin, fotografe Marie Wynants (26). Eerste liefde roest niet. Verschillende bekende Vlamingen en internationale grootheden bevestigen dat cliché.

Het Nieuwsblad - Tekst: Tommy Huyghebaert

Twee dorpsgenoten die elkaar op de speelplaats leerden kennen of op hun eerste tienerfuif in een duffe parochiezaal en daarna tot het einde van hun leven samenblijven. Het komt, hoewel er geen officieel cijfermateriaal is, volgens experts op vandaag veel minder voor dan vroeger. Volgens relatietherapeute Margo Van Landeghem is daar een logische verklaring voor. “Onze wereld is veel groter geworden ten opzichte van die van vorige generaties. We komen veel meer mensen tegen in het echte leven en hebben online veel meer kanalen om andere mannen of vrouwen te leren kennen. Dat opent natuurlijk mogelijkheden om op liefdesvlak meer ervaring op te doen.”

Rika Ponnet: “Als je de juiste balans vindt, dan kan een blijvende jeugdliefde nog krachtiger zijn dan een gewone relatie.” 

Maar kijk naar de verloving van Mathieu Terryn en Marie Wynants en besef dat het romantische idee van de blijvende jeugdliefde nog niet volledig is begraven in deze moderne tijden. En dat die relaties ook kans op slagen hebben. Zo ziet seksuologe Sybille Vanweehaeghe heel wat punten die ervoor zorgen dat relaties die al in de jeugd begonnen vaak jaren blijven duren, zo niet tot de dood het koppel scheidt. “Jeugdliefdes hebben meestal dezelfde leeftijd en delen dezelfde ervaringen omdat ze vaak hetzelfde parcours afleggen. Komt daarbij dat ze op een positieve manier aan de liefdesaffaire begonnen. Ze beginnen als kiekeboelies op een heel toffe manier aan de liefde. Met open blik omdat er nog heel weinig barrières zijn omdat je allebei weinig tot geen ervaring hebt met relaties. ” Volgens Vanweehaeghe dragen koppels die elkaar op (iets) latere leeftijd leren kennen al een soort rugzakje mee, waardoor hun relatie nooit zo spontaan en onbezonnen is als een jeugdliefde.

De veilige plek

Relatiedeskundige Rika Ponnet vindt het trouwens niet vreemd dat iemand die bekendheid geniet, zoals Mathieu Terryn, net op relatievlak op zoek gaat naar een stabiele factor in zijn of haar leven. “Het mag misschien aanlokkelijk klinken dat je gegeerd bent en langs alle kanten voorstellen krijgt. Maar dat is voor de meeste bekende mensen helemaal niet het geval. Daarom dat ze rust en een veilige plek wel eens terugvinden bij iemand die ze al lang kennen. Een jeugdliefde kent je sowieso van voor je succes en ziet je als de mens die je altijd al bent geweest.”

Natuurlijk kennen jeugdliefdes ook valkuilen. Volgens de therapeuten lopen de parcours van de partners uiteen. Dan moet je volgens hen als koppel sterk in de schoenen staan om dat te overleven. “Bovendien mag het geen verstikkend verhaal zijn van alleen maar hand in hand lopen en geen vrijheid meer kennen vanaf de tienerjaren”, waarschuwt Rika Ponnet. “Dan gaat een van de twee partners of allebei vroeg of laat het gevoel hebben dat hij of zij te veel heeft gemist in zijn leven, te weinig heeft genoten. Maar als je de juiste balans vindt, dan kan een blijvende jeugdliefde nog krachtiger zijn dan een gewone relatie.”

Dries Mertens en Katrin Kerkhofs

“Hitting on me since 1999, rocking my world since 2004”, schreef Katrin Kerkhofs (31) in 2014 op Instagram naar aanleiding van haar tienjarige liefdesjubileum met Dries Mertens (32). De woorden gingen gepaard met een foto uit hun kinderjaren waarop Mertens en Kerkhofs samen te zien zijn. Dezelfde dag nog werd ze ten huwelijk gevraagd.

Stephanie Planckaert en Christopher Timmerman

Stephanie Planckaert stapte in 2009 in het huwelijksbootje met haar jeugdliefde Christopher Timmerman, met wie ze nog altijd samen is. Stephanie was toen amper 20 en Christopher 23 jaar oud. Maar ze vormden op de datum van hun trouwpartij al zeven jaar een stel. Op het moment van het huwelijk hadden ze al twee kinderen: Iluna (toen 4) en Mageno (toen 1 jaar oud). Het gezin breidde vier jaar geleden nog uit met Elara.

Eden Hazard en Natacha Van Honacker

Eden Hazard (28) ontbrak in oktober nog even in de selectie van Real Madrid omdat hij voor de vierde keer papa werd. De Rode Duivel trouwde al op zijn 21ste met zijn grote jeugdliefde Natacha Van Honacker. Hun eerste kindje kregen ze toen ze nog geen 20 waren.

Wout van Aert en Sarah De Bie

Wielertrots Wout van Aert (24) en Sarah De Bie (23) kennen elkaar al van in de kinderopvang. De twee gingen later zelfs naar dezelfde middelbare school. Maar de klik kwam er pas na een berichtje op Facebook. En toen ging het heel snel. De twee stapten in juni 2018 in het huwelijksbootje.

Ed Sheeran en Cherry Seaborn

Geen jeugdliefde, maar wel de grote liefde uit zijn jeugd. De zanger en de consultant trouwden dit jaar, maar kennen elkaar al sinds hun kindertijd. De twee gingen naar dezelfde school in Framlingham, in het Engelse graafschap Suffolk. Ed was al als kind verliefd op Cherry, maar moest tot 2015 geduld oefenen.