Samen op de sofa

20 maart 2019

Herte De Cleyn van Libelle wil meer weten over het hoe, waarom, slaagkans enz. van relatietherapie. Ze stelt 6 vragen aan relatietherapeute Rika Ponnet.

Wanneer klopt een koppel aan bij de relatietherapeut?
Rika Ponnet: "Als ze het gevoel hebben er zelf niet meer uit te geraken. In ongeveer zeventig procent van de gevallen neemt de vrouw het initiatief. Een koppel komt vaak met vage klachten zoals: ‘We leven naast elkaar", ‘We hebben veel ruzie en dat put ons uit", ‘We praten niet meer met elkaar" of ‘We hebben geen seks meer". Maar er kan ook een acuut probleem zijn, als een van beiden een relatie heeft, bijvoorbeeld. Velen hopen op een pasklare oplossing, maar die is er natuurlijk niet."

Hoe gaat zo"n therapie in z"n werk?
Rika Ponnet: "Ik begin altijd met een ‘aanmeldingsgesprek". We bespreken de werkwijze en de kosten, ik breng het probleem in kaart en pols wat hun verwachtingen zijn. Daarna volgt een gesprek met elke partner apart, met de afspraak dat alles wat daar verteld wordt ook in de therapie kan binnengebracht worden. Als dat niet kan, bijvoorbeeld omdat een van beiden vreemdgaat en niet wil dat de ander dat weet, dan gaat de therapie niet door.

Ik werk vanuit EFT, een therapeutisch model dat de laatste jaren een echte opgang kent en ontwikkeld werd door Dr. Sue Johnson. Ik neem als uitgangspunt in mijn sessies vaak een terugkerend conflict of een oplopende ruzie van de afgelopen week. Vaak gaat het over banale dingen: het uitgaansuur van de kinderen, het uitruimen van de afwas, te laat komen...Altijd opnieuw lijkt het om ‘inhouden" te gaan waarop koppels vastlopen. Daar blijven we in therapie van weg. We proberen af te zakken naar het gevoelsniveau, het diepere waarom van vastlopende conflicten.
Vaak wil een van beiden meer verbinding, maar vraagt hij of zij dat op een negatieve manier. De ander krijgt het gevoel het nooit goed te doen, voelt zich afgewezen, en sluit zich af. Je daar bewust van worden, kan al een eerste stap zijn. Bedoeling is dat gevoelens zoals ‘wij zijn te verschillend, staan anders in het leven, passen niet bij elkaar" tijdens de therapie evolueren naar: ja, wij verschillen van elkaar en zullen dat altijd doen, maar als onze verbondenheid goed zit en sterk is, kunnen we die verschillen (makkelijker) dragen."

Hoe lang duurt een therapie?
Rika Ponnet: "Sommigen zijn met een paar sessies klaar, vooral jonge mensen. Die geloven vaak bepaalde mythes over relaties zoals ‘je moet elkaar aanvoelen" of ‘in een goede relatie moet het vanzelf gaan". Als die verwachtingen dan niet ingelost worden, stellen ze de relatie zelf in vraag. Maar door de inzichten die ze opdoen tijdens een paar gesprekken hebben ze weer handvatten om samen voort te gaan. Bij mensen die uit elkaar gegroeid zijn en een van de twee zich emotioneel al uit de relatie teruggetrokken heeft, is therapie vaak de laatste strohalm, of een manier om op een veilige manier de relatie te beëindigen."

Hoe groot is de slaagkans?
Rika Ponnet: "In vijftig tot zestig procent van de gevallen blijven de koppels bij elkaar. Niet dat het dan opeens superrelaties zijn, vaak gaat het om het aanvaarden van wat je niet kunt veranderen, leren omgaan met verlangens die misschien niet zullen ingevuld worden, maar beseffen dat je de relatie niet overboord wilt gooien. Bij anderen kan een breuk de uitkomst zijn. Maar ook als partners uiteindelijk beslissen om uit elkaar te gaan, hebben ze vaak toch een zinvol traject afgelegd en bepaalde inzichten gekregen waarmee ze op een later moment aan de slag kunnen."

Hoe vind je een goede therapeut?
Rika Ponnet: "Je vindt een lijst op de website van de Belgische Vereniging voor Relatietherapie, Gezinstherapie en Systeemcounseling (bvrgs.be). Belangrijk is dat je de opleiding en ervaring van een therapeut checkt én vooral dat het klikt. Om resultaat te boeken, moet je je veilig en gezien voelen. Veel therapeuten zijn vrouwen en mannen vrezen daarom weleens dat de therapeut aan de kant van hun vrouw zal staan. Maar als mannen voelen dat ze welkom zijn zoals ze zijn, en zo hoort een therapeutische relatie natuurlijk te zijn, dan zie je dat ook zij zich er goed bij voelen en achteraf blij zijn met de winst die de therapie oplevert."

Wat kost het?
Rika Ponnet: "Een sessie kost tussen 50 en 100 euro. Veel hangt natuurlijk af van de opleiding en ervaring van de therapeut."